Întrebarea „de ce nu este recomandat să folosim zahăr vanilinat în prăjituri” este cea care merită atenția fiecărei gospodine. Aceasta aduce în prim-plan informații cruciale despre diferențele dintre zahărul vanilat și cel vanilinat.
Este crucial să știm diferențele dintre zahărul vanilat și cel vanilinat, deoarece acestea pot influența nu doar gustul, ci și culoarea și, nu în ultimul rând, sănătatea.
De ce să nu folosești zahăr vanilinat la prăjituri
Zahărul nu lipsește din nicio gospodărie. Fie că este pus în cafea sau în prăjituri, acest produs este unul indispensabil. Există mai multe sortimente de zahăr pe piață. Printre cele mai cunoscute se numără zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Însă, foarte puține persoane cunosc diferența dintre aceste două produse.
Diferența cheie între cele două produse constă în modul de obținere și compoziție.
În cazul zahărului vanilat, vanilina din compoziție, adică principalul compus aromatic din păstăile de vanilie este de origine naturală.
Pe de altă parte, în zahărul vanilinat se folosește aromă de vanilie obținută sintetic. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău, mai ales ținând cont de prețul ridicat al vaniliei naturale care poate fi inaccesibil multor persoane, dar și de condițiile de creștere și de producție a plantei de vanilie care nu poate acoperi cererea crescută din partea consumatorilor.
Trebuie făcută însă o precizare în privința aromei de vanilie. În comerț există mai multe sortimente de zahăr vanilinat. Dacă vrei să folosești un produs de calitate, acesta trebuie să conțină aromă naturală de vanilie, care provine în proporție de 95% din păstaia de vanilie.
Mai există și alte diferențe între zahărul vanilat și cel vanilinat. Spre exemplu, zahărul vanilat are o culoare mai închisă, maro – aurie, dată de păstăile de vanilie, în vreme ce zahărul vanilinat este alb. Apoi, zahărul vanilat poate avea un gust mai intens, însă mirosul nu este la fel de puternic precum în cazul celui vanilinat.
Atât zahărul vanilat, cât și cel vanilinat au ca ingredient principal zahărul, care împrumută din proprietățile olfactive și gustative ale vaniliei, fie că e naturală sau sintetică. Practic, este zahărul „infuzat” cu vanilie.
Cum poți face zahăr vanilat acasă
Procesul este surprinzător de simplu și necesită doar câteva ingredeinte de bază. Totul începe cu câteva batoane de vanilie proaspete.
Despică-le în două și extrage cu atenție bobițele de vanilie folosind vârful unui cuțit. Aceste bijuterii aromate se vor amesteca apoi cu zahărul într-un borcan, creând o simfonie de arome în fiecare granulă. Acoperă borcanul și lasă-l într-un loc întunecat și răcoros timp de două săptămâni, perioadă în care vanilia își va lăsa amprenta delicioasă asupra zahărului.
La fel de simplu se face și extractul de vanilie perfect pentru diferitele dulciuri pe care vrei să le faci.
Într-o sticluță de 50 ml se pune o păstaie de vanilie despicată pe lungime și tăiată în două ca să intre în sticlă. Se umple sticluța cu vodcă sau alt alcool fără miros și se închide bine pentru a fi depozitată într-un loc întunecos. Aceasta trebuie să fie agitată din când în când iar după două luni se poate folosi.
După ce folosești din extract, completează cu alcool, astfel încât păstaia să fie tot timpul acoperită. Extractul nu se strică, are termen de valabilitate nelimitat.
Așadar, acum că știi că zahărul vanilinat nu conține vanilie, ci doar o aromă falsă, este momentul să ai grijă la ingredientele pe care le folosești la prăjituri.