Fermierii din Iași au primit avansul din sumele acordate pentru culturile ecologice, dar nu și plățile finale. Specialiștii APIA se ocupă de solicitările din partea agricultorilor, iar banii ar trebui să intre în conturi până la finalul lunii ianuarie 2023
Banii pentru Măsurile 10, 11 și 12 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 nu au intrat la plata finală, astfel că fermierii din Iași au început să sune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a afla când vor primi banii. Potrivit APIA, a apărut un nou buget disponibil pentru plăți, pe care România nu putea să îl piardă. De aceea, acestea au fost amânate pentru finalul lunii.
Cele trei submăsuri prin intermediul cărora se pot obține subvențiile sunt Măsura 10 – Agromediu şi climă, 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică și 11.2 – Sprijin pentru menținerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică. Beneficiarii plăților compensatorii din cadrul Măsurii 11 sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică. Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă, pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare.
Fermierii din Iași au primit o parte din subvenții
Astfel, pe o perioadă de maximum doi ani (pentru culturi anuale) și maximum trei ani (pentru culturi perene), conversia la agricultura ecologică se face cu menținerea certificării suprafețelor care au făcut obiectul angajamentului pe o perioadă de cel puțin cinci ani de la semnarea angajamentului. APIA Iași a plătit deja fermierilor ce au culturi ecologice în jur de 300.000 de euro, banii care reprezintă avansul din subvențiile acordate pentru culturi ecologice, adică 75 la sută din suma totală atribuită fiecărei scheme în parte. Ieșenii au primi avansul din subvenții și pentru alte scheme de plată, în valoare de 30 de milioane de euro.
Producătorii din Iași pot obține atestatul de producător ecologic
Sumele acordate fermierilor pentru anul de cerere 2021 au fost cuprinse între 293 de euro la hectar pentru terenuri arabile și 500 de euro la hectar pentru legume. Cei care au livezi au primit 620 de euro la hectar, iar fermierii care au vii, 530 de euro la hectar. Ieșenii care au terenuri cu plante medicinale și aromatice au încasat 535 de euro la hectar, iar cei cu pășuni, 143 de euro la hectar.
Fermierii din Iași vor primi, pentru anul de cerere 2022, aceleași sume ca și în anul precedent. Fermierii primesc subvenții mai mari dacă se înscriu în culturile ecologice, astfel că în ultimii ani a crescut numărul acestor ieșeni care primesc banii de la APIA. Astfel, dacă în 2020 erau înregistrați 270 de producători ecologici, în anul următor, 300 de producători, în 2022 s-au înregistrat 346 de producători. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea legumelor sau au plantații cu fructe de pădure. Cei care vor să înscrie culturile în sistemul ecologic o pot face dacă se înscriu la Direcția Agricolă cu o serie de documente.
Printre acestea se află contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică.
Pe de altă parte, fermierii din Iași pot solicita informații cu privire subvențiile acordate de APIA.