Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » De ce nu ar trebui să fumezi înainte și după sport
De ce nu ar trebui să fumezi înainte și după sport

De ce nu ar trebui să fumezi înainte și după sport

08 nov. 2020, 06:17,
în Sanatate

O țigară este întotdeauna dăunătoare pentru sănătate, dar cea pe care o fumezi cu două ore înainte sau după activitatea fizică este și mai periculoasă pentru inima.

Să fim clari: în mod evident nu există nicio situație în care să ni se recomande fumatul, dar unele țigări sunt mai rele decât altele. În special cele pe care le fumați înainte sau după antrenament, explică profesorul François Carré, cardiolog și medic sportiv la Spitalul Universitar din Rennes, Franta, potrivit Top Sante.

De ce nu ar trebui să fumezi înainte și după sport: fumatul afecteaza inima

„Nu fumez în niciun caz în cele două ore de dupa sau înainte de o ședință de antrenament”. Aceasta este a 16-a regulă de bună practică pentru cardiologii sportivi. De ce? Pur și simplu pentru că riscați mari probleme cardiace:

„Când faceți sport, arterele vi se întăresc. Fumând, înrăutățiți acest fenomen care poate promova o ruptură a plăcii aterosclerotice. Este o placă de colesterol care se dezvoltă în arterele coronare pe măsură ce îmbătrânim. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, printre alte probleme”, explică profesorul Carré.

Pe scurt: indiferent dacă este vorba despre jogging scurt sau o sesiune de antrenament intens, evitați brutalizarea arterelor care sunt deja solicitate de activitatea fizică, aprinzând o țigară mică.

Frigul, un factor agravant

Tutunul consumat pe vreme rece, după sport, are efecte chiar mai dăunătoare decât o țigară aprinsa după efortul fizic clasic.

„Frigul are și un efect de vasoconstricție. Adică reduce și volumul arterelor. Am, de exemplu, un pacient care a avut un atac de cord și, prin urmare, are arterele coronare deteriorate. Ei bine, are mult mai multă durere în piept când se confruntă cu frig sau vânt”, a explicat profesorul Carré.

Făcând sport și fumând o țigară afară, într-o zi rece, pur și simplu crești riscul de probleme cardiace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`