Prima pagină » Actualitate » De ce nu a fost doborât avionul care a intrat în România! Iată ce spune NATO

De ce nu a fost doborât avionul care a intrat în România! Iată ce spune NATO

10 iun. 2022, 11:34,
în Actualitate

NATO a explicat de ce nu a fost doborât avionul care a intrat în România şi a cărui pilot nu a răspuns solicitărilor centrelor aeriene din România și Ungaria. Conform sursei citate, NATO nu a considerat că avionul are un comportament periculos.

Vă aducem aminte faptul că în spaţiul aerian român a fost identificat un avion civil care nu a răspuns solicitărilor venite din partea autorităților române. Altfel spus, avionul a intrat în Ungaria, Serbia, România și a aterizat în Bulgaria unde pilotul este de negăsit.

De ce nu a fost doborât avionul care a intrat în România

Conform jurnaliştilor de la antena3.ro, avionul care a intrat în spaţiul aerian din România nu a fost doborât pentru că aeronava nu manifesta un comportament periculos. În răspunsul NATO s-a mai arătat faptul că avionul de mici dimensiuni nu avea un plan de zbor, iar civilii aflaţi în interior nu au răspuns apelurilor radio.

„NATO poate confirma că avioane ale Poliţiei Aeriene Aliate au escortat aeronava bi-motor care a tranzitat spaţiul NATO pe 8 iunie fără să deţină un plan de zbor sau să răspundă la apelurile radio. Aeronava nu a arătat un comportament periculos sau ostil în perioada zborului, astfel că nu au fost luate măsuri. Centrul de Comandă Aeriană investighează, alături de aliaţi, acest incident”, se arată într-o informare NATO.

Avionul „fantomă” a fost găsit abandonat pe un aerodrom situat la vest de oraşul Shumen, în regiunea Targovishte. Avionul a decolat de pe un aeroport din Ungaria și nu avea absolut niciun plan de zbor aprobat, iar mijloacele electronice prin care puteau fi contactați piloții erau închise.

Cum a fost întâmpinat avionul care a intrat în România

După ce a decolat de pe un aeroport din zona Debrețin din Ungaria la ora 17.30, avionul de mici dimensiuni s-a îndreptat spre România. Înainte de a intra în spaţiul aerian românesc, avionul a fost interceptat de două aeronave ale Forțelor Aeriene Ungare. Ulterior, aeronava de tip Beechcraft a intrat în spaţiul aerian românesc în cursul orei 17.49, în Oradea. După ce cele două aeronave militare maghiare s-au retras, au intrat pe fir două avioane F-16 deținute de Forțele Aeriene ale SUA.

La ora 19.00, aeronava a intrat în Serbia în zonă aflată între Drobeta Turnu Severin şi Korbovo, iar la ora 19.10 a ajuns în Bulgaria unde a și aterizat. Cele două aeronave F-16 au încheiat misiunea în jurul orei 19.46. După ce au aterizat în Bulgaria, personalul din avion s-a făcut nevăzut. Nu se cunoaşte identitatea acestora, iar bulgarii au demarat o anchetă în acest sens. Avionul suspect a aterizat pe un aerodrom neutilizat situat în localitatea Buhovţi, în apropierea orăşelului Tărgoviște, în centrul Bulgariei. Aerodromul este civil, dar nu a mai fost utilizat de câteva decenii, conform site-ului Novinite.com.

MApN La nivel de țară, MApN a menţionat faptul că aeronava în discuție, care a evoluat în spațiul aerian al României pe traiectul Oradea – Caransebeș – Drobeta Turnu Severin, nu a manifestat un comportament ostil sau periculos. În niciun moment, pilotul aeronavei nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare, potrivit normelor internaționale. În Bulgaria, avionul a fost abandonat, iar pilotul şi pasagerii au dispărut fără urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`