Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » De ce nivelurile de vitamina D ale mamei influenteaza IQ-ul copiilor?
De ce nivelurile de vitamina D ale mamei influenteaza IQ-ul copiilor?

De ce nivelurile de vitamina D ale mamei influenteaza IQ-ul copiilor?

04 nov. 2020, 11:07,
BZI.ro, în Sanatate

Potrivit unui studiu recent, nivelurile de vitamina D ale mamelor în timpul sarcinii au fost asociate cu IQ-ul copiilor. Astfel, niveluri mai ridicate de vitamina D în timpul sarcinii pot duce la scoruri IQ mai mari în timpul copilăriei. De ce nivelurile de vitamina D ale mamei influenteaza IQ-ul copiilor?

Un alt beneficiu al vitaminei D! În timpul sarcinii, se transmite bebelușului în uter și ajută la reglarea dezvoltării creierului. Un studiu publicat în Journal of Nutrition a arătat că nivelurile de vitamina D ale mamelor în timpul sarcinii au fost asociate cu IQ-ul copiilor. Mai exact, nivelurile mai ridicate de vitamina D în timpul sarcinii ar fi asociate cu scoruri mai mari ale IQ în timpul copilăriei.

Deficitul de vitamina D este des întâlnit

În plus, acest studiu a identificat niveluri semnificativ mai scăzute de niveluri de vitamina D la femeile negre însărcinate.

Melissa Melough, autorul principal al studiului și cercetator in cadrul Departamentului de Sănătate, Comportament și Dezvoltare a Copilului de la Institutul de Cercetare pentru Copii din Seattle, declară că deficitul de vitamina D este des întâlnit atât în ​​populația generală, cât și la femeile însărcinate. Ea precizează că femeile negre sunt mai expuse riscului.

„Pigmentul de melanină protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare, dar prin blocarea razelor UV, melanina reduce și producția de vitamina D în piele. Din acest motiv, nu am fost surprinși să vedem deficit de vitamina D la femeile gravide negre din studiul nostru. Chiar dacă multe femei însărcinate iau o vitamină prenatală, este posibil ca acest lucru să nu corecteze deficitul existent de vitamina D”, a spus cercetătorul, potrivit Sante Magazine.

„Sper că munca noastră va crește gradul de conștientizare a acestei probleme, va arăta implicațiile pe termen lung ale vitaminei prenatale D pentru copil și dezvoltarea lor neurocognitivă”, recomandă Melissa Melough.

De ce nivelurile de vitamina D ale mamei influenteaza IQ-ul copiilor?

Dintre femeile care au luat parte la acest studiu, aproximativ 46% dintre mame au avut deficit de vitamina D în timpul sarcinii. După controlul altor câțiva factori legați de IQ, niveluri mai ridicate de vitamina D în timpul sarcinii au fost asociate cu IQ mai mare la copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani. Deși acest studiu observațional nu poate dovedi cauzalitatea, omul de știință consideră că aceste descoperiri justifică cercetări suplimentare.

„Deficitul de vitamina D este destul de frecvent. Vestea bună este că există o soluție relativ simplă. Poate fi dificil să obțineți cantități adecvate de vitamina D prin dietă, și nu toată lumea poate compensa această diferență prin expunerea la soare, deci o soluție bună este să luați un supliment”, recomandă autorul. Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de 600 de unități internaționale (UI). Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina nivelurile optime de vitamina D în timpul sarcinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *