Ridicarea frecventă din pat, noaptea, pentru a urina poate semnala prezența unei probleme de sănătate mai mult sau mai puțin grave. O simplă schimbare a dietei poate fi suficientă în unele cazuri, în timp ce o vizită la medic va fi esențială în altele. De ce ne trezim noaptea ca să mergem la baie
A petrece mai mult timp la baie decât în pat poate fi mai mult decât frustrant. Nevoia de a urina noaptea, numită nocturie, poate fi frecventă, dar este totuși un simptom de care trebuie să fii conștient si pe care nu trebuie sa il ignori. Dacă va pierdeți somnul din cauza acestor treziri, discutați cu medicul dumneavoastră. Unele cauze ale nocturiei sunt ușor de tratat. Uneori, poate fi suficient doar reducerea consumului de alcool noaptea, consumul de apă mai multa dimineața sau scăderea dozei de cafea.
Sare și hipertensiune
Cercetătorii de la Universitatea din Nagasaki din Japonia au analizat aportul de sare al persoanelor cu nocturie. Potrivit studiului lor, publicat în 2017, aportul excesiv de sare în timpul zilei ar putea duce la dorința de a urina noaptea, noteaza Sante Magazine. Acest lucru se datorează faptului că sarea reține lichide. Această retenție de apă, asociată și cu tensiunea arterială crescută, este considerată a fi cauza vizitelor nocturne la toaletă.
De ce ne trezim noaptea ca să mergem la baie? Apnee de somn
Când căile respiratorii superioare sunt obstrucționate, nopțile noastre sunt întrerupte de stop respirator. Aceasta este apneea de somn. Lipsa de oxigen provoacă o reacție în lanț care declanșează dorința de a urina. Această tulburare de somn poate deveni gravă pe termen lung, este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a face un control și pentru a găsi un posibil tratament.
Supraproducția de urină
O afecțiune numită poliurie nocturnă ar putea fi motivul pentru care nu puteți dormi noaptea fără pauze. Poliuria nocturnă este un sindrom în care se modifică raportul obișnuit zi / noapte din cantitatea de urină. Oamenii care o au produc mai mult de 33% din cantitatea lor zilnică de urină pe timp de noapte. Insuficiența cardiacă, bolile neurologice, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer, cancerul vezicii urinare și de prostată, diabetul, insuficiența hepatică și bolile renale cronice sunt unele dintre afecțiunile care pot duce la poliurie nocturna
O vezică obosită
Este posibil ca vezica urinară să aibă probleme de lucru noaptea. Cauzele sunt variate: o infecție sau inflamație, o vezică hiperactivă sau o obstrucție a vezicii urinare. Potrivit unui raport al jurnalului BMJ citat de Health, mulți pacienți care suferă de nocturie sunt afectați atât de poliurie nocturnă, cât și de o capacitate scăzută nocturna a vezicii urinare, care sunt două probleme separate. Pacienții cu ambele afecțiuni sunt diagnosticați cu nocturie mixtă.
De ce ne trezim noaptea ca să mergem la baie? Somn prost
Unii oameni ajung să urineze în timpul nopții, deoarece se trezesc mai des decât de obicei. În acest caz, nu necesitatea de a goli vezica urinară determină trezirea, ci faptul de a te trezi care declanșează dorința de a urina. Cauzele somnului slab ar trebui deci identificate și, dacă este posibil, tratate.