Cu câteva zile înainte de începerea menstruației, este posibil să avem mai mult poftă de mâncare. Aceste pofte pot apărea și în timpul menstruației. Dar de ce tânjește corpul nostru dupa mai multă mâncare când vine vorba de menstruație?
Constipație, migrene, dureri de spate, crampe abdominale, greață, acnee. Aceste diferite inconveniente pot apărea înainte sau în timpul menstruatiei. Când apar în zilele anterioare menstruației, se numește sindrom premenstrual (PMS). Când durerea însoțește menstruația, se numește dismenoree. Pe lista senzațiilor neplăcute asociate menstruației este, de asemenea, foamea. Unele femei au deseori o poftă de dulce sau sărat în timpul sau înainte de începerea acestei perioade a lunii. Dar cum se explică apariția acestor pofte?
De ce ne este adesea foame înainte sau în timpul menstruatiei?
„Estrogenul și progesteronul sunt ciclici, ceea ce înseamnă că se schimbă și fluctuează pe parcursul lunii. Ei ne afectează apetitul și metabolismul, ceea ce poate duce la creșterea senzației de foame. Modificări ale poftei de mâncare de-a lungul ciclului menstrual”, explică dr. Jolene Brighten, un specialist american în sănătatea femeilor, potrivit Femme Actuelle.
Aceasta adaugă că este foarte obișnuit să aveți pofta de mâncare înainte sau în primele zile ale perioadei, deoarece necesarul de calorii poate crește cu 5-10% în timpul fazei luteale, care începe după ovulație.
Dr. Jolene Brighten explică faptul că disconfortul experimentat în jurul menstruației este legat de fluctuațiile hormonale. În mod clar, tindem să fim mai flămânzi în această perioadă din cauza modificărilor hormonale care apar înainte de menstruație.
„În timpul fazei luteale, corpul tău eliberează progesteron pentru a pregăti corpul pentru sarcină”, spune ea. Potrivit specialistului, nivelul progesteronului este, în general, mai ridicat spre mijlocul fazei luteale și este asociat cu o creștere a poftelor și a foamei.
„Pe de altă parte, estrogenii au un efect supresor al poftei de mâncare și încep să scadă chiar înainte de menstruație, ca răspuns la eșecul oului. În funcție de nivelurile acestor hormoni, este posibil să fiți mai înfometate înainte de menstruație”, continuă practicant.
De ce vrem să mâncăm alimente cu zahăr mai mult înainte sau în timpul menstruatiei
Un studiu publicat în revista Human Reproduction în 1997 a arătat că pofta de dulciuri era frecventă cu câteva zile înainte de apariția menstruației și, în special, la femeile care sufereau de sindrom premenstrual.
Potrivit dr. Jolene Brighten, pofta de dulciuri și carbohidrați apare deoarece aceste alimente „ne fac să ne simțim bine”. Pe scurt, ele ne îmbunătățesc starea de spirit și energia.
„Modificările hormonale din timpul ciclului afectează, de asemenea, neurotransmițătorii, cum ar fi serotonina. Scăderile serotoninei (un neurotransmițător din sistemul nervos care vă ajută să vă simțiți bine) înainte de menstruație vă dau pofte de carbohidrați. Carbohidrații pot ajuta la creșterea nivelului de serotonină”, explică ea.