Prima pagină » Actualitate » De ce mortalitatea este atât de ridicată în cazul pacienților COVID-19? Nelu Tătaru explică situația

De ce mortalitatea este atât de ridicată în cazul pacienților COVID-19? Nelu Tătaru explică situația

23 oct. 2020, 21:15,
Bianca Rebegea în Actualitate

Vineri seară, 23 octombrie, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut câteva precizări privind situația mortalității foarte ridicate în România, în cazul pacienților COVID-19. Astfel, acesta a arătat că autorităţile raportează toate decesele cauzate de acesta sau prin decompensarea patologiilor concomitente prin prezenţa SARS-CoV-2.

„Mortalitatea este dată de cazurile grave, cazurile cu comorbidităţi, după o îndelungă, să spunem, suferinţă şi luptă cu boala în terapiile intensive. Există patologii concomitente, există patologii decompensate în aceste şapte luni şi există în acelaşi timp şi resurse limitate în această boală. Discutăm de o mortalitate efectivă dată SARS-CoV-2, dar există şi o mortalitate dată de decompensările acestor boli cronice.

Dacă v-aţi uitat în raportările noastre, sunt tocmai aceste decompensări ale bolilor cronice, care se află în tratament cronic de o perioadă îndelungată sau unii dintre ei, să spunem, în ultima perioadă chiar nu au mai verificat aceste boli”, a spus Nelu Tătaru, în timpul unei vizite în Iaşi.

De ce țara noastră se află pe locul al doilea la numărul de decese provocate de COVID-19

Ministrul a fost întrebat de ce țara noastră se află locul al doilea ca mortalitate în Europa, în contextul în care sunt mai multe cazuri de infectare  în alte ţări, decât în România. Nelu Tătaru a oferit următorul răspuns: „Raportăm efectiv la tot ce înseamnă comorbidităţi. Noi am văzut şi celelalte raportări. De exemplu, sunt unele ţări care dau acea raportare pentru cazurile decedate de SARS-COV-2, fără comorbidităţi sau decesul prin decompensarea acestor comorbidităţi. Noi am ales să raportăm toate decesele care au avut, o dată, cauză SARS-CoV-2, dar şi decompensarea patologiilor concomitente prin prezenţa SARS-CoV-2 şi decesul fiind din acele cauze”.

În ceea ce privește posibilitatea instituirii carantinei, ministrul Sănătăţii a subliniat că „se decide la nivel local”.

„Nu se merge pe o stare de urgență, se merge pe acele măsuri luate local, pentru fiecare localitate, în funcție de evoluție, în funcție de focarele existente sau care sunt deja izolate. Este o boală imprevizibilă, de aceea cel care monitorizează, la orice moment, în apariția simptomelor, poate decide dintr-un anumit punct de vedere. Evaluarea unui pacient se face clinic și paraclinic, de către un medic. Acel medic, în condițiile de asimptomatic, este cel care monitorizează un pacient testat pozitiv, dar asimptomatic. Condițiile în care apar simptomele…acel pacient este preluat și este investigat, inclusiv radiologic.”

Nelu Tătaru: „Monitorizarea poate fi făcută telefonic”

Nelu Tătaru a precizat că, în cazul unui pacient infectat cu noul coronavirus, care nu are niciun simptom, se poate realiza o evaluare suplimentară, dar care nu poate arăta nimic concludent. De asemenea, ministrul Sănătății menționează că monitorizarea unui pacient se poate realiza și prin intemediul telefonului, iar în situația în care apare un simptom, se poate efectua un control medical.

În contextul în care nu avem niciun simptom, orice evaluare poate fi și o metodă care este suplimentară, dar care nu poate arăta nimic în acel moment, dar poate, de exemplu, o radioterapie poate iradia. Monitorizarea poate fi făcută telefonic, în condițiile în care apariția unui simptom îi indică și un consult la medic”, a adăugat Nelu Tătaru.

 

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Prințesa Kate, apariție spectaculoasă lângă Macron! A impresionat, detaliul secret observat de puţini
observatornews.ro
Ministrul Sănătăţii vrea medici de familie la UPU, în spitalele publice: "O noutate pentru sistem"
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
S-a aflat ce avere a lăsat Mihai Leu, dar și ce planuri ascunse avea
Playtech.ro
Care este pluralul corect pentru 'fier de călcat'? 80% dintre români îl folosesc greşit
Dailybusiness.ro
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025