Prima pagină » Stiri si curiozitati » De ce mor puii de găină: Iată care sunt cele mai frecvente boli ale păsărilor de curte

De ce mor puii de găină: Iată care sunt cele mai frecvente boli ale păsărilor de curte

03 sept. 2021, 12:03,
în Stiri si curiozitati

Moartea puilor nu este doar neprofitabilă, ci și neplăcută. Proprietarul pune suflet în creșterea lor și nu se așteaptă să îi piardă, fără niciun motiv. De aceea, orice fermier trebuie să știe de ce mor puii de găină.

Creșterea puilor de găină este, cu siguranță, o activitate populară în rândul fermierilor din România și nu numai. De aceea, îngrijirea acestora, mai ales în primele săptămâni de viață, este extrem de importantă în dezvoltarea lor ulterioară. Pentru ca puii de găină să fie sănătoși, să dea multe ouă și să aibă carnea gustoasă, este necesar să fie hrăniți cu furaje de calitate, să fie adăpostiți în condiții bune (nu în frig și umezeală) și să li se facă vaccinuri și tratamente, pentru a preveni apariția bolilor.

De ce mor puii de găină: Cauze

Moartea puilor de găină nu este deloc plăcută, însă este destul de frecventă în majoritatea fermelor sau gospodăriilor. Acest lucru impune crescătorilor să acționeze imediat.

Primul și cel mai comun factor care duce la moartea puilor de găină este dieta neadecvată sau un regim alimentar nesănătos. De asemenea, este posibil ca puii să sufere infecții, deoarece organismul lor nu reușește să lupte împotriva virusurilor și a paraziților.

Puii care trăiesc în condițiile precare, cum sunt temperatura scăzută, lumina insuficientă și umiditatea ridicată, riscă să moară, deoarece organismul lor nu poate rezista astfel.

În cazul în care vă este imposibil să determinați motivul pentru care mor puii de găină, trebuie să consultați un medic veterinar. De multe ori se întâmplă ca o fermă să fie contaminată cu o bacterie periculoasă, fără ca proprietarul să știe.

De asemenea, ar trebui să evitați să cumpărați furaje de la companii necunoscute. Acestea pot conține viruși și infecții, răspândite de rozătoare.

Boli pe care le pot contracta puii de găină

Încă din prima zi, puii au de-a face cu o serie întreagă de patogeni. Pericolul poate veni și din partea altor animale prezente. Printre afecțiunile care atacă puii de găină, se numără: afecțiunile virale, infecțioase, parazitare, carențiale sau micotice.

Cele mai frecvente boli ale păsărilor de curte sunt: gripa aviară, trichomonoza, holera aviară, salmoneloza aviară, coccidoza, bronșita aviară, sinuzita, varicela și histomonoza.

Gripa aviară este o boală virală, care este cauzată de mutația de tip A a virusului gripal. Ea este răspândită de păsările sălbatice migratoare.

Din cauza slabei igiene, păsările tinere pot dezvolta trichomonoza, o boală parazitară. Holera aviară este cauzată de virusul Pasteurella multocida și afectează cu predilecție păsările cu o vârstă mai mare de patru luni.

Puii de o zi sunt afectați adesea de salmoneloza aviară, o boală declanșată de infecția cu Salmonella.

La originea coccidozei se află un parazit unicelular, localizat în tubul digestiv. Contaminarea se face prin fecale sau prin solul infestat.

Bronșita aviară este cauzată de un virus din genul coronavirus și se manifestă prin tulburări ale sistemului respirator, la găinile tinere.

Sinuzita, cunoscută sub denumirea de micoplasmoză, este întâlnită mai rar, dar se manifestă violent, prin deformarea capului puilor. Această boale apare la puii ținuți în spații aglomerate.

Varicela este o boală extrem de comună printre păsările de curte. Cunoscută ca și variola aviară, este anunțată de leziunile și crustele care apar pe picioare și pe corp.

Histomonoza apare la păsările tinere, în jurul vârste de 2-3 luni. Boala este de natură infecțioasă și este contactată pe cale orală, din cauza ingerării celulelor Histomonas, regăsite în materiile fecale contaminate cu ouăle de vierme Heterakis gallinae.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 octombrie 2024
02 octombrie 2024