Prima pagină » Informații utile » De ce mi se zbate ochiul? Află ce înseamnă acest lucru

De ce mi se zbate ochiul? Află ce înseamnă acest lucru

27 dec. 2024, 15:25,
Redacția BZI în Informații utile

Multă lume se întreabă de ce mi se zbate ochiul, neștiind cauza acestui fenomen, ei bine, acesta mai este  cunoscut sub numele de fasciculație oculară, este destul de comun și poate avea multiple cauze. De la oboseală și stres până la lipsa de vitamine, tremuratul involuntar al pleoapei este adesea inofensiv, dar poate deveni deranjant.

Când ți se zbate ochiul, mulți spun că este un semn de noroc sau ghinion, dar explicațiile științifice sunt mai simple. Această contracție musculară involuntară, ce apare brusc și dispare de la sine, poate fi un semnal al organismului că are nevoie de odihnă sau de o dietă echilibrată.

De ce mi se zbate ochiul

Când auzim pe cineva spunând „mi se zbate ochiul”, de obicei asociem acest lucru cu un eveniment bun sau rău care urmează să se întâmple, ochiul drept este aducător de fapte bune, pe când cel stâng nu tocmai. Acestea sunt doar superstiții, însă. Ce înseamnă, de fapt, o zbatere a ochiului?

Dacă te-ai întrebat ce înseamnă când mi se zbate ochiul, e bine să știi că, de cele mai multe ori, spasmele oculare (denumite și miokimii sau blefarospasm) apar din cauza stresului sau a oboselii. Acestea se manifestă printr-un spasm repetitiv, involuntar al mușchilor pleoapei. O criză apare de obicei în pleoapa superioară, dar poate apărea și în cea inferioară. Iată și dacă persoanele cu handicap beneficiază de însoțitor.

Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite, fiecare persoană confruntându-se cu acest lucru cel puțin de câteva ori în viață. Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mișcările sunt ușoare și durează câteva secunde sau minute.

Sunt cazuri în care spasmele sau contracțiile involuntare ale pleoapei apar intermitent, timp de câteva zile; de obicei, nu semnifică o problemă reală de sănătate, iar tresărirea apare fie la un ochi, fie la ambii în același timp.

Cauzele spasmelor oculare

Cele mai incriminate cauze sunt lipsa de magneziu și de calciu din dietă, lucru care poate afecta toată musculatura, nu numai pe cea din jurul sprâncenelor și ochilor (așa apar și cârceii de la picioare). Recomandarea este de creștere a aportului de alimente bogate în acești nutrienți: cereale integrale, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de susan, de legume cu frunze verzi.

Tot pe primul loc în cauzele apariției spasmelor oculare se află și consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante, astfel încât este bine să se limiteze consumul acestor alimente.

Există și boli care pot duce la formarea de spasme ale pleoapelor: răceală, gripă, sinuzită, anemie, însă aceste cazuri sunt rare. Ochii conțin și o mulțime de nervi, așa că atunci când corpul nu are destulă vitamina B12, se pot instala și spasme sau furnicături musculare. Acesta este unul dintre simptomele inițiale ale deficienței de nutrienți și poate apărea chiar și atunci când nivelurile de vitamina B12 sunt doar puțin mai scăzute decât în mod normal.

Lipsa odihnei sau stresul au și acestea un rol în apariția de reacții ale musculaturii pleoapelor. Și stresul legat de vederea slabă le poate declanșa, cum ar fi la persoanele de peste 40 de ani la care se instalează presbiopia si nu poartă ochelari, sau la persoanele cu miopie sau astigmatism, care necesită o schimbare a rețetei sau dacă lucrează constant în fața unui computer. Este important de știut de ce mi se zbate ochiul și că dacă aceste tresăriri nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar și alte simptome, ar trebui mers la un consult oftalmologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`