Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » De ce mi se zbate ochiul? Ce semnifica acest lucru?
De ce mi se zbate ochiul? Ce semnifica acest lucru?

De ce mi se zbate ochiul? Ce semnifica acest lucru?

27 mai 2020, 07:00,
în Sanatate

De ce mi se zbate ochiul? Ochii pot suferi uneori de contractii spasmodice involuntare ale muschiului orbicularis. Acest tremor involuntar al pleoapelor este un fenomen numit in termeni medicali blefarospasm. Aceasta forma de distonie se caracterizeaza prin clipire incontrolabila, inchiderea repetata a ochilor si, in cazuri foarte grave, pierderea vederii.

Care sunt cauzele blefarospasmului

Blefarospasmul este o contractie musculara involuntara foarte frecventa. Cauzele aparitiei sale pot fi o alterare neurologica functionala a sistemului nervos central, efectele secundare ale anumitor medicamente, lipsa de lubrifiere a suprafetei oculare sau, in cazuri mai grave, o contuzie.

Dar cei mai comuni factori care declanseaza spasmele pleoapelor sunt oboseala, stresul si consumul ridicat de bauturi care contin cofeina. Multi dintre cei care sufera de aceasta afectiune o considera o problema foarte deranjanta, desi cei din jur nu o observa.

Diagnosticul si tratamentul precoce al acestei afectiuni sunt doua aspecte cheie pentru a evita complicatiile care pot sa apara, insa doar in cazuri foarte rare. Cert este ca nici o contractie care dureaza mult timp nu trebuie trecuta cu vederea, un consult de specialitate fiind foarte important.

Blefarospasmul are loc de regula in episoade periodice si aproape intotdeauna se opreste fara niciun tratament, dupa maxim o saptamana. Daca dormiti mai mult, reduceti aportul de cofeina si folositi picaturi pentru lufrifierea ochilor, aceasta afectiune ar trebui sa dispara rapid.

De ce mi se zbate ochiul? Complicatiile blefarospasmului

Blefarospasmul poate duce la complicatii, cum ar fi leziuni permanente ale ochilor din cauza unei afectaru corneene nediagnosticate, care este rara. Este foarte important sa consultati un medic daca tremorul dureaza mai mult de o saptamana, daca spasmele inchid pleoapa complet si afecteaza alte parti ale fetei sau daca are loc inrosirea, umflarea unui ochi sau chiar caderea involuntara a pleoapei superioare.

Tratamente pentru cazuri grave

In functie de factorul din spatele aparitiei sale, exista diferite tratamente pentru a trata blefarospasmul. Cele mai frecvente sunt purtarea de ochelari de soare, tratamente cu lubrifianti sau chiar medicamente. Injectiile cu toxina botulinica pot fi, de asemenea, indicate pentru a reduce transmiterea impulsurilor electrice de la terminatiile nervoase la muschi in vederea ameliorarii spasmelor.

Daca medicatia nu rezolva problema, exista o tehnica chirurgicala numita miectomie a muschiului orbicularis. Aceasta interventie chirurgicala indeparteaza totalitatea sau o parte din fibrele musculare de pe pleoape. Astfel, terminatiile nervoase hiperactive nu mai au muschi pentru stimulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`