Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » De ce mananca iarba pisicile. 3 motive pentru comportament ciudat
De ce mananca iarba pisicile. 3 motive pentru comportament ciudat

De ce mananca iarba pisicile. 3 motive pentru comportament ciudat

14 mai 2020, 17:57,
în WoW!

Probabil ţi-ai văzut patrupedul de companie mestecând fire de iarbă şi te-ai întrebat de ce. În fond, îi asiguri hrană de calitate, ba chiar şi mici răsfăţuri. Unele pisici mănâncă iarbă o dată la câteva zile, altele însă o fac zilnic. Totuşi, e impropriu spus că mănâncă. De fapt, ele mestecă firele pentru a înghiţi sucul secretat de acestea. Până la un punct, ceea ce fac ele este normal. Sunt însă nişte situaţii când ar trebui să mergi cu patrupedul la veterinar. Hai să aflăm împreună de ce mănâncă iarbă pisicile.

Iarba este supliment alimentar

Poate îţi vine greu să crezi, dar pisica are o lipsă de acid folic în organism, dacă ingerează suc din firele de iarbă sau chiar vârfuri de iarbă. Acidul folic ajută la dezvoltare, sporind procesul de creştere. Aşadar, pentru pisici, iarba poate fi o sursă suplimentară de vitamine.

Pe de altă parte, acidul stimulează şi producerea hemoglobinei, proteină care este necesară pentru transportul oxigenului în sânge.

Iarba este benefică pentru stomacul deranjat

Sigur s-a întâmplat măcar o dată să vezi cum pisica vomita la scurt timp ce a înghiţit puţină iarbă. De ce se întâmplă asta? Pentru că în stomacul ei nu sunt suficient enzime pentru a digera iarba, însă procesul de eliminare a ierbii constă, de fapt, în curăţarea stomacului de fire de păr, oase, paraziţi, ba chiar şi pene. Se ştie prea bine că o pisică îşi mănâncă pradă aşa cum o prinde, cu blană ori cu pene. Celuloza din iarbă este motivul regurgitării. Se spune că iarba funcţionează la pisici aşa cum funcţionează la noi tabletele anti-aciditate. După aceea vei vedea că patrupedul va fi la fel de voios şi jucăuş ca de obicei. Aşadar, atât timp cât nu mănâncă iarbă şi nu vomită zilnic, nu trebuie să-ţi faci griji în privinţa sănătăţii pisicii tale.

Pisica gri care mananca iarba dintr-un ghiveci alb

Iarba stimulează eliminarea părului înghițit de pisică

Iarba este laxativ natural

În cazul în care pisica nu reuşeşte să scape ghemul de păr pe gură, înseamnă că acesta a ajuns mai departe în tractul digestiv şi va fi eliminat prin materie fecală. De ce înghite păr? Pentru că se spală zilnic, iar în timpul năpârlirii, cantitatea de păr este mult mai mare. Dacă mănâncă puţină iarbă, îşi stimulează tranzitul intestinal şi reuşeşte să elimine ghemul de păr destul de rapid, conform cercetatorilor de la Scoala de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii California.

Cum pot opri pisica să nu mai înghită iarbă?

Indicat este să nu intervii foarte mult în ciclul ei de hrănire. Oricum, dacă locuieşti la curte, nu ai cum să o opreşti din a mai consuma iarbă. Cel mult, o poţi păzi pentru a nu se apropia de gazon. Dacă totuşi ţi se pare că mănâncă prea multă iarbă, du-o la medicul vetetinar. E posibil să aibă o problemă de sănătate, iar consultul va lămuri acest lucru. Solicită ajutor de specialitate.

Ce poţi face dacă pisica vrea să mănânce iarbă?

Ai două variante: fie plantezi iarbă pentru pisică într-un ghiveci, fie îi introduci în alimentaţie un supliment pe bază de malţ (e alternativă la iarbă), întrucât are conţinut ridicat de fibră.

Seminţe de iarba pisicii se găsesc aproape la orice magazin veterinar, dar şi pământ special. Pentru plantare respectă indicaţiile de pe plic sau pachet. Pisica poate să ronţăie iarbă atunci când aceasta ajunge la o înălţime de aproximativ 10 cm.

Pisica mananca iarba plantata in caserola

Iarba corect plantată este foarte benefică pisicilor

Ce să nu faci:

  • nu pune iarbă la încolţit în pământ de flori, întrucât acesta e tratat cu diverse îngrăşăminte. Cere sfatul unui medic veterinar, cel mai bine;
  • nu folosi iarbă din faţa blocului sau de prin parc. Conţine paraziţi şi microbi, care îi vor dăuna patrupedului;
  • nu lăsa pisica să mănânce plantele şi florile de prin locuinţă. Crinul, spre exemplu, îi poate provoca insuficienţă renală severă sau alte probleme de sănătate.

În concluzie, pisica ştie de câtă iarbă are nevoie şi nu e un lucru rău dacă uneori o ronţăie. Important este să aibă acces doar la gazonul care nu a fost tratat cu fertilizanţi ori cu pesticide. Ideal este să plantezi într-un ghiveci un plic din comerţ, pe care scrie „Iarbă pentru pisici”. Astfel eşti sigur 100% ca pisica nu înghite ceva otrăvit.

Iată de ce mănâncă iarbă pisicile:

  • au carentă de acid folic, necesar dezvoltării;
  • îşi curăţă stomacul, prin vomitarea părului şi a oaselor înghiţite;
  • au probleme cu tractul digestiv, neputând să elimine pe gură părul înghiţit.

Un aspect interesant constă în faptul că unele pisici pot înghiţi inclusiv aşternut igienic sau pământ, iar asta din cauză că au nivel scăzut de fier şi suferă de aşa-numitul sindrom pica.

Iată cum se plantează iarba mâţei:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`