Prima pagină » Local » De ce mama nu are voie să blesteme? Părintele Calistrat Chifan: „Blestemul mamei e ca și blestemul preotului și a arhiereului” – VIDEO

De ce mama nu are voie să blesteme? Părintele Calistrat Chifan: „Blestemul mamei e ca și blestemul preotului și a arhiereului” – VIDEO

16 dec. 2022, 13:54, 2 ,
în Local

De ce mama nu are voie să blesteme? Iată ce răspuns a dat părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, în emisiunea BZI LIVE.

Blestemul de mamă este mai puternic decât cel al preotului, pentru că ea are cea mai mare autoritate de la Dumnezeu asupra copilului, spun oamenii bisericii. Potrivit tradiției ortodoxe, nimeni nu jertfește mai mult pe copil în această lume ca femeia care i-a dat viață.

De ce mama nu are voie să blesteme? Părintele Calistrat Chifan: „Blestemul, odată rostit, caută un loc și se oprește”

Părintele Calistrat ne învață că mama nu are voie niciodată să blesteme, fie ea credincioasă sau necredincioasă, ori că are sau nu are motiv. Noi nu știm concret când blestemul lucrează și când nu lucrează, dar știm sigur că odată rostit el caută un loc și se oprește, completează duhovnicul.

„Rugăciunea mamei e ca și rugăciunea preotului. Blestemul mamei e ca și blestemul preotului și a arhiereului. Așa spune Ioan Gură de Aur: „Binecuvântarea părinților este peste casa fiilor, dar blestemul maicii zdruncină din temelie”. Noi nu știm concret când blestemul lucrează și când nu lucrează, dar știm sigur că odată rostit el caută un loc și se oprește. De ce spun lucrul ăsta? Ca să înțelegeți că în momentul în care mama, că este credincioasă, că este necredincioasă, că are motiv sau că n-ar motiv, ea n-are voie să blesteme.”, a explicat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Trebuie convinsă mama să ridice orice fel de blestem de deasupra copiilor ei”

Îndrăgitul duhovnic a relatat o întâmplare, povestită de una dintre enoriașele sale. Aceasta avea o soacră, care la un moment dat a rostit următoarele cuvinte: „Să dea Dumnezeu să fiți la fel de săraci ca mine, să aveți bani să n-aveți ce face cu ei și niciodată să nu vă ajungă”. De atunci, ea și membrii familiei ei nu reușesc să se descurce cu banii, chiar dacă au trei salarii „destul de frumușele”. Astfel, părintele Calistrat a sfătuit-o pe femeie să o convingă pe soacră să ridice orice fel de blestem făcut asupra copilului ei, pentru că este carnea și sângele ei, iar blestemul ei este cel mai de temut.

„Îmi aduc aminte de o persoană, întâlnită la spovedit, într-o speță care mi-a spus așa: „Să dea Dumnezeu să fiți la fel de săraci ca mine, să aveți bani să n-aveți ce face cu ei și niciodată să nu vă ajungă”. Și îmi spune nora soacrei: „Părinte, este inadmisibil. Avem trei salarii în casă, destul de frumușele și parcă soacră-mea are gura cusută cu blestem. Acum avem bani, acum suntem plini de datorii. Acum avem bani, acum nu avem bani. Și i-am zis: Mamă soacră, hai să mergem la preot să ridice blestemul ăsta” – „Nu-mi aduc aminte când l-am zis, eu nu am spus așa ceva.”.

Trebuie convinsă mama să ridice orice fel de blestem de deasupra copiilor ei, de orice factură ar fi. 20%, să spunem, nu 50%, că prin botez noi avem o acoperire de-a lui Dumnezeu, prin Împărtășanie și Euharistie avem o acoperire de la Dumnezeu, prin rugăciunea personală avem o acoperire de la Dumnezeu, dar un 20% din blestemul mamei se cam lipește. În ce sens se lipește? Pentru că este carnea și sângele ei. E o taină a firii, care noi n-am putea-o înțelege la un moment dat.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`