Prima pagină » Local » De ce mai este finanțată Poli Iași de către primărie? Gică Popescu: Nu este corect, este o concurență neloială

De ce mai este finanțată Poli Iași de către primărie? Gică Popescu: Nu este corect, este o concurență neloială

10 ian. 2025, 10:18,
Redacția BZI în Local

Fostul mare jucător de fotbal, căpitan al Barcelonei, Gică Popescu vorbește despre finanțările echipelor din Liga 1 de către primării și spune că este o concurență neloială. Acest lucru aduce în atenție și finanțarea echipei locale Poli Iași care consumă milioane de euro anual din bugetul Primăriei Iași.

Lipsită de performanțe, chiar dacă are un management bun, Poli Iași a ajuns să primească milioane de euro din banii contribuabilor creând o concurență neloială în fața unei societăți private.

De ce mai este finanțată Poli Iași de către primărie

Poli Iași trece printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar și sportiv. Zbătându-se la coada clasamentului Ligii 1 și cu mari probleme financiare, echipa din Copou cheltuie bani grei din fondurile Primăriei Iași. Mihai Chirica finanțează echipa în fiecare an din taxele și impozitele ieșenilor dar fără rezultat. Rezultatele fotbaliștilor sunt mediocri, iar cea mai mare problemă este cea a lipsei de performanță și a concurenței neloiale pe care o are în fața echipelor deținute de SRL-uri, oameni privați.

Gică Popescu explică faptul că a pus această problemă premierului Marcel Ciolacu pentru a modifica legea existentă și pentru, ori a interzice complet finanțarea de stat sau pentru a crea o lege prin care să permită și echipelor private să atragă finanțări de acest fel:

Nu este normal ca echipele să primească milioane de euro de la primării

Gică Popescu consideră că este nedrept ca finanțarea cluburilor să fie diferită în funcție de forma lor juridică, adică dacă sunt S.A. sau ONG. În Liga 1, sunt 8 cluburi constituite ca S.A. și 8 ca ONG-uri, iar ONG-urile pot primi bani de la autoritățile locale, lucru imposibil pentru S.A.-uri. Popescu consideră că aceasta creează o competiție neloială și discriminare, deoarece unele cluburi pot beneficia de susținere financiară, iar altele nu. El subliniază că majoritatea echipelor din Play-Off sunt S.A.-uri, ceea ce dovedește că acestea au mai multe resurse pentru a performa. De asemenea, Popescu compară situația clubului său, Farul Constanța, cu echipe că U Cluj, care primește milioane de euro de la Primărie, în timp ce Farul nu primește niciun ajutor financiar, deși este un club important pentru naționalele de fotbal ale României.

”Mi se pare injust ca finanțarea cluburilor să fie diferită în funcție de forma juridică cu care este construit fiecare club în parte. În Liga 1 suntem 8 S.A (Societate pe Acțiuni) și 8 ONG. ONG-urile pot lua bani de la administrația locală, S.A-urile nu. Eu cred că asta este concurență neloială și discriminare, ca unii să poată să ia și alții să nu poată. Dacă ne uităm mai bine, performanța o fac echipele S.A. Cred că anul trecut, din cele 6 echipe din Play Off, 5 erau S.A. și una singură ONG. Îmi e greu să mă bat cu U Cluj care în fiecare an primește, cred că anul ăsta primește 4 milioane de euro de la Primărie și eu Farul nu primesc niciun leu. Eu Farul care dau aproape 30% din toți jucătorii de la toate echipele naționale de jucători. I-am spus că nu e normal așa. Ori are toată lumea posibilitatea să ia. Eu să mă duc la Primăria Constanța și să le zic că eu sunt cea mai reprezentativă entitate sportivă din Dobrogea, nu mă ajuți și pe mine?

Banii primiți de la primării ar trebui investiți în centrele de juniori

El mai adaugă că, deși i s-a spus că nu este corect că un club să primească bani de la stat și în același timp să distribuie dividende, el sugerează o contabilizare diferită, pentru a evita această problemă. Propune ca o parte din banii primiți de la stat să fie direcționați către centrele de copii și juniori, iar o altă parte către organizarea clubului, pentru a se evita utilizarea acestora pentru salarii. În acest sens, Popescu a obținut înțelegerea Premierului, care a format un grup de lucru pentru a analiza această problemă, astfel încât să existe o soluție favorabilă tuturor sporturilor, nu doar fotbalului.

Cei de la Federație spuneau că nu e normal să luați ban de la stat și să luați dividente.Le-am spus că contabil înregistrăm diferit și atunci când facem calcul pe dividente, nu le raportăm, uităm de banii aceia. Putem să facem mai mult, să spunem că din totalul sumelor primite de la stat, 50% să meargă la centrele de copii și juniori, 30% la organizare și să nu dai salarii. Să nu se interpreteze că e ajutor de stat atunci când dăm salarii, nu dăm salarii, le plătim de la sponsori și bilete. Premierul l-a înțeles, l-a acceptat, a făcut un grup în care participă Federația, Agenția Națională pentru Sport, Ministerul de Finanțe, astfel încât această chestiune să fie benefică tuturor sporturilor, nu neapărat pentru fotbal. S-ar putea ca Primăria Craiova să spună că nu finanțează fotbalul și să dea bani la handbal, baschet, judo, dar să existe această posibilitate de finanțare fără să conteze forma juridică. ” explică fosta glorie a naționalei României.

Poli Iași și visul ”umed” al lui Mihai Chirica – zero performanțe, milioane de euro băgați

Poli Iași înregistrează în prezent zero performanțe și datorii imense, de câteva milioane de euro. În fiecare an, Mihai Chirica investește milioane de euro în echipă, bani care în mod teoretic ar fi trebuit să asigure o oarecare performanță. Cu toate că managementul echipei este eficient, datoriile istorice ale echipei o transformă, pe lângă o candidată sigură la retrogradare ci și o candidată sigură spre faliment. În acest context ieșenii se întreabă de ce mai trebuie finanțată echipa orașului dacă nu există performanțe?

Ba mai mult, echipele constituite în S.A. sau S.R.L, deținute de privați, au parte de o concurență neloială din partea statului român. Este ca și cum îți deschizi un magazin cu legume, iar lângă tine vine statul român care își deschide și el magazin și dă legumele gratuit. Adică concurență neloială care poate băga privații în faliment. În acest context este clar că legea trebuie revizuită și finanțarea echipelor să înceteze, sau să fie măcar limitate la performanțe și la investiții serioase în centrele de juniori. Mihai Chirica trebuie să se înceteze astfel de finanțări, sau să le redirecționeze către copii.

Comentarii
  • Pai Poli Iasi nu a incasat nici un milion de euro de la Primarie sezonul asta.Mai degraba te-ai uita la echipa de handbal feminin cati bani a incasat si ce „performante”au in Liga Florilor

  • primariile se agata de cluburile de fotbal si le sponsorizeaza cu bani din bugetul local pentru ca aduc votanti la urne. e masa de manevra electorala. simplu. de aia Primaria Municipiului Iasi nu a dat nici dupa 80 ani clubul din mana niciunui finantaor privat. pierde masa electorala la urne. Chirica (PNL) a pompat bani din bugetul local ca Poli Iasi sa ramana in Liga 1 si in sezonul 2024/2025 si sa scape de retrogradare. meciuri dubioase pe final de campionat sezonul trecut cand Poli nu juca nimic dar a castigat consecutiv de 3 ori la rand si s-a salvat astfel de la retrogradare. faptul ca Poli Iasi s-a salvat de la retrogradare, Chirica a primit tot meritul la vot la alegerile locale din 9 Iunie 2024.

  • Pușcăriașule, tu ți-ai găsit să vorbești despre banii statului?? Ai uitat câți bani ai luat statului, eludând legile?? Lasă pe alții să vorbească despre economia țării. Tu nici nu ar mai trebui să scoți capul, și să-ți mai dai cu părerea în astfel de probleme.

  • Bai Șfaițer,da afara pe cei doi escroci briaur și cojocaru pe care îi plătești lunar cu mii de euro și cu banii aia poți aduce 2 jucători buni care sa te ajute sa scapi de retrogradare.

  • Pentru ca… voturi. Pentru primar. Mostenire de la Nichita.

  • Daca imi amintesc bine Chirica a spus public ca așteaptă investitori serioși la Iasi . Nu vine nimeni pt ca nu avem autostrada peste munți.

  • Păi ce8i mai mulți bani merg la clientela pulitică ciorrrrrdelistă a mea nu la club clubul fiind doar o mască de ciordire a puliticienilor eșuați din bani publici–ce căștig a a avut poli cu al de briaur /cojocaru la club în afară de a suge bani frumoși de ciorrrrdeliști meeeeiii pe salari nesimțite ca și tătucul lor căcăwernatorul suli eșuate de căcăceni–-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`