„De ce mă doare burta jos?” este întrebarea care se află pe buzele multor femei. De aceea, în acest articol, vă vom prezenta care sunt cauzele durerii pelvine.
Durerea pelvină apare în partea inferioară a abdomenului, între buric și zona inghinală. Aceasta poate fi asociată crampelor menstruale, ovulației sau poate avea origini îngrijorătoare. Prin urmare, atunci când sesizați că durerea apare și în afara perioadelor menstruale sau ovulatorii, cereți sfatul unui medic. Tratată la timp, problema medicală poate fi rezolvată ușor, cu șanse mare de vindecare completă.
De ce mă doare burta jos: Cauze posibile
Durerea din partea inferioară a abdomenului poate fi dată de: menstruație, ovulație, endometrioză, infecții cu transmitere sexuală, boli inflamatorii pelvine, sarcină extrauterină, aderențe pelvine, chisturi ovariene și fribroame uterine. În continuare vom vorbi despre fiecare în parte.
Menstruația
Durerile și crampele menstruale sunt cauze des întâlnite ale durerii pelvine. În zilele premergătoare menstruației, foarte multe femei se confruntă cu astfel de dureri. Ele apar, deoarece uterul se contractă pentru a elimina mucoasa, care îl căptușește la interior (endometru). Aceste spasme pot fi ameliorate cu ajutorul compreselor calde și a analgezicelor ușoare. Dacă durerea crește în intensitate și nu poate fi ameliorată, este necesar să mergeți la medic.
Ovulația
Durerea apare și atunci când ovarele eliberează ovulul. Durează câteva minute sau câteva ore și nu necesită tratament. În cazul în care durerea persistă mai mult de trei zile și apare și sângerarea vaginală, trebuie să mergeți la un consult medical.
Endometrioza
Endometrioza reprezintă acea afecțiune frecventă, în care endometrul crește în afara uterului. Acest lucru poate provoca dureri pelvine cronice, de lungă durată. Tratamentul este necesar în funcție de severitatea simptomelor. Important de precizat este că endometrioza poate fi cauză de infertilitate.
Infecțiile cu transmitere sexuală
Durerea din partea de jos a abdomenului poate semnala o infecție cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi gonoreea și chlamydia. De asemenea, mai pot apărea dureri la urinare, sângerări între menstruații și modificări ale aspectului sau consistenței secrețiilor vaginale.
De ce mă doare burta jos: Bolile inflamatorii pelvine
Aceste boli pot deteriora țesutul din jurul uterului. Infecția are loc atunci când bacteriile din vagin sau col intră în pelvis și se dezvoltă. De cele mai multe ori, bolile inflamatorii pelvine sunt complicații ale unor boli cu transmirtere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. Totodată, mai pot apărea și scurgeri vaginale anormale sau sângerări. La fel ca endometrioza, și bolile inflamatorii pelvine constituie cauză de infertilitate.
Sarcina extrauterină (ectopică)
O sarcină extrauterină este atunci când femeia se confruntă cu dureri pelvine ascuțite, amețeli, greață și sângerări. Aceasta reprezintă o urgență medicală, care v-ar putea pune viața în pericol.
Aderențele pelvine
O aderență reprezintă un țesut cicatricial, care se formează în interiorul corpului și lipește între ele două țesuturi, care, în mod normal, nu ar trebui să fie conectate. Din această cauză, apar dureri cronice, fapt ce necesită intervenție chirurgicală.
Chisturile ovariene
Aceste chisturi apar atunci când foliculul ovarian nu se deschide, pentru a elibera ovulul, fapt ce duce la înfundarea acestuia cu lichid. Se formează astfel un chist, care provoacă balonare, presiune sau dureri în partea inferioară a abdomenului. În general, chisturile ovariene dispar singure, însă unele necesită intervenție chirurugicală.
De ce mă doare burta jos: Fibroamele uterine
Fibroamele uterine pot da dureri de pelvis, de spate sau chiar în timpul actului sexual. Acestea pot provoca sângerări excesive și crampe în timpul perioadei menstruale. Fiindcă sunt necanceroase și, de cele mai multe ori, nu provoacă simptome, fibroamele nu necesită tratament. Dacă, totuși, sunt greu de suportat, medicul vă poate recomanda un tratament adecvat sau o intervenție chirurgicală.