Prima pagină » Titlurile zilei » De ce județul Brăila a avut doar 23 de pacienți infectați cu noul Coronavirus! Medicii dezvăluie rețeta pe care au aplicat-o pentru a avea cel mai mic număr de cazuri din țară
De ce județul Brăila a avut doar 23 de pacienți infectați cu noul Coronavirus! Medicii dezvăluie rețeta pe care au aplicat-o pentru a avea cel mai mic număr de cazuri din țară

De ce județul Brăila a avut doar 23 de pacienți infectați cu noul Coronavirus! Medicii dezvăluie rețeta pe care au aplicat-o pentru a avea cel mai mic număr de cazuri din țară

20 mai 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu, în Titlurile zilei

Județul Brăila are cele mai puține cazuri de COVID-19 din țară. Medicul Gabriel Vasile Ștefan Ciochină, directorul Direcției de Sănătate Publică Brăila, și Cătălin Boboc, prefectul județului, explică strategiile aplicate pentru a ține departe infectarea. Din aproape 300.000 de locuitori, doar 23 au fost diagnosticați cu coronavirus și 22 au fost vindecați. Autoritățile au dat mii de amenzi pentru a convinge cetățenii că reglementările trebuie respectate.

Dr. Gabriel Vasile Ștefan Ciochină și Cătălin Boboc, prefectul județului, au dezvăluit în exclusivitate pentru BZI ce măsuri au aplicat pe perioada pandemiei împotriva coronavirusului. De la începutul pandemiei și până în prezent, în Brăila au fost înregistrate cele mai puține cazuri de coronavirus din țară. Acest aspect a atras atenția medicilor și autorităților ieșene, fiecare încercând să afle care au fost de fapt măsurile care au ajutat Brăila să stea departe de infecția cu COVID-19.

Directorul DSP Brăila: „Nu s-au făcut abateri și nici excepții”

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila a explicat pentru cotidianul „Bună Ziua Iași” măsurile pe care le-a luat în județul Brăila, județul cu cele mai puține cazuri de coronavirus din țară. Numărul mic de pacienți a atras atenția întregii țări. Acesta spune că strictețea respectării reglementărilor din ordonanța de urgență a contribuit semnificativ la numărul mic de cazuri.

„În Brăila s-au respectat întocmai măsurile din legislație, fără abateri, fără excepții. Totodată, putem vorbi despre o colaborare foarte bună între autoritățile locale. Mă refer la DSP, IJJ, IPJ și Jandarmerie și, totodată, la prefectul județului, care s-a implicat în mod activ și care a coordonat cu succes întreaga activitate. Este vorba despre un efort de echipă. Chiar și cetățenii au înțeles necesitatea izolării la domiciliu. Din 23 de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei, 22 au fost vindecate. În Brăila mai avem un singur pacient cu coronavirus”, a specificat dr. Gabriel Vasile Ștefan Ciochină, directorul DSP Brăila.

S-au testat grupurile vulnerabile

Directorul DSP Brăila susține faptul că brăilenii, atât cetățenii, cât și autoritățile, nu s-au abătut de la reglementările menționate în starea de urgență. Puțini au fost cei care au ieșit din casă fără mască, puțini au fost cei care nu au respectat perioada de autoizolare. Totodată, dr. Gabriel Vasile Ștefan Ciochină spune că testarea personalului și a beneficiarilor din centrele de bătrâni s-a efectuat extrem de riguros.

„Pe lângă faptul că cetățenii au respectat reglementările din ordonanța de urgență, am insistat și asupra testării. Am testat grupurile vulnerabile, printre care se numără și centrele de bătrâni din județ. Tot personalul și toți beneficiarii au avut rezultatele negative. Este o bătălie cu ceva ce nu se vede, iar măsurile organizatorice, colaborarea dintre autorități și cetățeni au contribuit la o mobilizare foarte bună și, iată, la atât de puține cazuri înregistrate”, mai spune medicul Gabriel Vasile Ștefan Ciochină.

Prefectul județului Brăila: „Sancțiunile au fost drastice”

Din echipa organizatorică a făcut parte și prefectul județului, Cătălin Boboc. Acesta a explicat pentru cotidianul „Bună Ziua Iași” că sancțiunile riguros aplicate, dar și conștiința cetățenilor au contribuit la înregistrarea unui număr mic de cazuri.

„Măsurile instituite la nivel guvernamental s-au arătăt a fi extrem de bune. De la bun început am convenit un lucru, și anume să investim în dotări. În România există medici dedicați, dar suferim că nu avem dotări. Am gestionat, zic eu, foarte bine atât persoanele aflate în autoizolare, cât și pe cele care au intrat în carantină. Sancțiunile au fost drastice și date fără excepții”, a precizat Cătălin Boboc, prefectul județului Brăila.

S-au dat aproape 6.000 de amenzi

Din aproape 300.000 de brăileni, doar 23 au fost diagnosticați cu COVID-19. Prefectul județului spune că s-au aplicat mii de sancțiuni pentru a convinge cetățenii că situația de urgență înseamnă o rigurozitate mai mare decât s-au așteptat la început.

„Am aplicat aproximativ 6.000 de sancțiuni și nu s-a făcut rabat de la nicio reglementare și nici nu s-au făcut excepții. Am tratat toată această situație cu extrem de mare seriozitate. Au intrat în autoizolare 5.500 de brăileni și alți 1.000 au intrat în carantină, după ce au revenit dintr-o zonă considerată ca fiind cu nivel de risc major de infectare cu noul coronavirus. Țin să menționez că aproximativ 15 persoane care nu au respectat regulile autoizolării au fost introduse în centrele de carantină”, încheie prefectul Cătălin Boboc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *