Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » De ce iti vine sa fugi la baie imediat ce ai terminat de baut cafeaua dimineata
De ce iti vine sa fugi la baie imediat ce ai terminat de baut cafeaua dimineata

De ce iti vine sa fugi la baie imediat ce ai terminat de baut cafeaua dimineata

11 ian. 2018, 13:40,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:636577;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Surprinzator, explicatia n-are treaba cu cofeina. Daca iti vine sa fugi la baie imediat ce-ti termini cafeaua (sau chiar in timp ce-o bei), afla ca nu esti singur. Studiul asta, publicat in jurnalul de gastroenterologie „Gut”, a studiat tranzitul intestinal a 99 de subiecti cu varste cuprinse intre 17 si 27 de ani. 29% dintre ei au recunoscut ca WC-ul e prima lor destinatie imediat dupa ce-si beau cafeaua de dimineata.

Se pare ca unii bautori de cafea resimt efectul laxativ chiar la cateva minute dupa ce isi termina cana. Cercetatorii presupun ca bautura „gadila” tesutul epitelial care captuseste stomacul si intestinul subtire, ceea ce grabeste „evacuarea” continutului.

In plus, aceiasi savanti au observat ca producerea gastrinei e accelerata prin consumul de cafea. Gastrina e un hormon secretat de stomac care stimuleaza secretia de acid clorhidric si motilitatea gastrica. Pe romaneste, iti face stomacul sa se contracte si sa se relaxeze, sa „pulseze” mai repede ca de obicei. Prin urmare, sistemul digestiv se pune repede pe treaba ca sa faca loc pentru mai multe alimente.

Ingredientul asta natural ne transforma cafeaua in otrava

Acum ajungem la partea cu adevarat interesanta: efectele astea nu au nicio legatura cu cofeina. Cercetatorii au descoperit ca si cafeaua decofeinizata grabeste defecarea in aceeasi masura ca aia „regular”. O dovada in plus e faptul ca bauturi precum Cola sau medicamente ce contin cofeina NU au efect laxativ.

In fine, pe langa explicatiile de mai sus trebuie sa luam in calcul si faptul ca tubul digestiv e dat pe „Pauza” in timpul somnului. Isi reia activitatea odata ce ne trezim, motiv pentru care multa lume merge la baie dimineata. Cum bagi cafea in tine, cum declansezi reflexul gastro-colic, adica nevoia de a te „descarca”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *