Prima pagină » Culinar » De ce ingrediente ai nevoie pentru un delicios gulaș cu carne de porc?

De ce ingrediente ai nevoie pentru un delicios gulaș cu carne de porc?

03 sept. 2024, 10:49,
în Culinar

Rețeta de gulaș cu carne de porc se poate obține în doar câteva ore, ca la ceaun, cu aromă de fum. Acest preparat are o consistență între supă și tocană și pe timpuri era apreciată de noblime, fiind gătită la curțile regilor.

Rețeta originală de gulaș cu carne de porc nu conținea cartofi, ardei, roșii și morcovi, care au apărut mai târziu, dar era sățioasă și se putea prepara relativ ușor. Dacă la început era o supă mai consistentă, prin adăugarea de legume și gătirea lentă, îndelungată, a devenit un fel principal.

Rețeta pentru gulaș cu carne de porc

În prezent, gulașul se pregătește acasă, gospodinele având propriile rețete după care se ghidează în bucătărie, dar se regăsește și în restaurantele din Europa, puteți prepara și niște vinete gratinate pentru a completa masa în familie.

Preparatul de bază carnea, poate fi de vită sau vițel, porc, miel, oaie sau chiar o combinație a acestor cărnuri. Ingredientele folosite sunt variate, unele rețete de astăzi folosesc cartofi, varză, ciuperci, țelină, morcovi, ardei.

Un gulaș de porc savuros se face la ceaun, pe foc domol de lemne, gătit îndelungat. În cantități mari, la focul de afară, rețeta de gulaș de porc la ceaun are alt gust decât cea făcută în casă, în oala aflată pe flacăra deschisă a aragazului sau pe plita bine încinsă.

Timpul de gătire diferă mereu și diferă și în funcție de consistența pe care o doriți, dacă vă place să fie ca supa, puteți ajusta lichidul și timpul, iar dacă vi se pare prea gros, în momentul în care adăugați cartofii, mai adăugați puțină apă, câte o cană pentru că se va îngroșa și de la cartofi.

Astfel că, aveți nevoie de 600 gr pulpă de porc tăiată bucăți,  o lingură ulei, 2 ardei kapia/grași, o ceapă galbenă mare, 3 căței usturoi, 4 morcovi, 2 tăiați rondele, o bucată mică de țelină, 80 gr de pastă de ardei dulce sau iute, 2 linguri pastă de roșii, 300 ml bulion/ roșii pasate, 400 gr cartofi tăiați cubulețe nu foarte mici, 2 linguri de boia afumată, o linguriță chimen, 2 foi de dafin, condiment pentru gulaș pentru aromă, cimbru proaspăt sau uscat, o lingură boia dulce/uscat și opțional 150 ml vin roșu.

Instrucțiuni de preparare

Primul pas constă în tăierea legumelor, astfel că se taie 2 morcovi, ceapă, ardeii și țelina. Se călește ceapa într-o lingură de ulei și se adaugă apoi carnea, se sărează și se călește aproximativ 5 minute până prinde puțină culoare.

Se adaugă morcovii, ardeii și țelina și se sărează mai ca mai apoi să se gătească cu carnea pentru încă 5 minute, se adaugă și usturoiul mărunțit. Se pun și condimentele, 2 linguri de boia afumată, piper, cimbru, un plic de condimente de gulaș sau pentru carne de porc, o lingură se semințe de chimen, o lingură de paprica dulce și se amestecă totul cu grijă pentru a nu se arde paprica.

Se adaugă paste de roșii și pasta de ardei dulce sau iute, se amestecă bine și se adaugă 150 ml de vin roșu, bulionul și aproximativ 1 l de apă, cât să acopere tot și se adaugă foile de dafin.

Dacă scade prea mult, se completează cu câte o cană sau cu vin roșu și se acoepră cu un capac și se lasă la foc mic aproximativ 2 ore – 2:30, în funcție de cum scade.
În ultimele 30 de minute se adaugă cartofii și morcovii tăiați rondele și se gustă pentru a se mai condimenta, se mai adaugă sare, dacă e nevoie iar în ultimele 15 minute se adaugă și găluștele, dacă vreți să le puneți.

Gulașul cu carne de porc este gata, mai trebuie presărat doar pătrunjelul și se servește după ce s-a răcit puțin, mai mult de atât, acesta este mult mai bun a doua zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *