Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » De ce îmbătrânesc arterele: carnea roșie le deterioreaza
De ce îmbătrânesc arterele: carnea roșie le deterioreaza

De ce îmbătrânesc arterele: carnea roșie le deterioreaza

13 sept. 2020, 12:17,
în Sanatate

De ce îmbătrânesc arterele? Raspunsul la aceasta intrebare a fost si este o mare preocupare pentru oamenii de stiinta. Dar potrivit unui nou studiu al Universității din Colorado Boulder, un compus produs în intestin atunci când mâncăm carne roșie dăunează arterelor și poate juca un rol cheie în creșterea riscului de boli de inimă.

Consumul de prea multă carne roșie ar putea deteriora arterele

Consumul de prea multă carne roșie ar putea deteriora arterele, au descoperit noi cercetări de la Universitatea din Colorado Boulder (SUA). Se crede, de asemenea, că joacă un rol în creșterea riscului de boli de inimă. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Hypertension a American Heart Association.

Potrivit cercetătorilor, ar putea fi posibilă inversarea acestui declin prin schimbarea dietei.

„Lucrările noastre arată pentru prima dată că acest compus nu numai că afectează în mod direct funcția arterială, ci poate contribui și la explicarea deteriorării sistemului cardiovascular care apare în mod natural odată cu vârsta, imbatranind si deteriorand arterele„, spune autorul principal Vienna Brunt, cercetător postdoctoral.

Cum se explica acest fenomen? Bacteriile intestinale acționează pentru a sparge bucata de carne roșie sau ouă amestecate. Trimetilamina, un produs secundar al metabolismului aminoacizilor L-carnitină și colină, este transformată de ficat în trimetilamină-N-oxid (TMAO). În trecut, studiile anterioare au arătat că persoanele cu niveluri mai ridicate de TMAO în sânge au fost de două ori mai susceptibile de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral și au avut tendința de a muri mai devreme.

Carnea roșie îmbătrâneste arterele

Pentru acest studiu, cercetătorii au măsurat sănătatea sângelui și a arterelor a 101 persoane în vârstă și 22 de adulți tineri. Au descoperit că nivelurile TMAO au crescut dramatic odată cu vârsta. Astfel, „adulții cu niveluri mai ridicate de TMAO în sânge au avut o funcție arterială semnificativ mai slabă, potrivit noului studiu, și au prezentat semne mai mari de stres oxidativ sau leziuni tisulare în pereții vaselor lor de sânge”, raportează studiul.

Pentru a confirma aceste observații, cercetătorii au dat șoarecilor TMAO. „Doar punându-l în dietă i-au făcut să pară mai bătrâni”, notează Vienna Brunt. Ea spune că șoarecii de 12 luni (echivalentul oamenilor în jur de 35 de ani) arătau mai batrani decat șoarecii de 27 de luni (80 de ani la oameni) după ce au mâncat TMAO timp de câteva luni.

Carnea rosie are un rol în declinul cognitiv

În ceea ce privește legătura cu declinul cognitiv, cercetătorii au observat că șoarecii cu niveluri mai ridicate de TMAO prezintă scăderea învățării și a memoriei. Prin urmare, acest compus ar putea juca un rol în declinul cognitiv asociat cu vârsta. În schimb, șoarecii care au consumat dimetil butanol (un compus găsit în uleiul de măsline, oțetul și vinul roșu) au avut disfuncția vasculară inversată.

„Îmbătrânirea este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, în principal datorită stresului oxidativ din arterele noastre. Dar ce face ca stresul oxidativ să se acumuleze în arterele noastre pe măsură ce îmbătrânim? Aceasta a fost marea necunoscută. Acest studiu identifică ceea ce ar putea fi un factor foarte important”, explică autorul principal al acestui studiu, Doug Seals, directorul laboratorului de fiziologie integrativă a îmbătrânirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *