Prima pagină » Coronavirus » De ce gelul dezinfectant oferă o falsă senzație de protecție? Iată ce spun realizatorii unui studiu

De ce gelul dezinfectant oferă o falsă senzație de protecție? Iată ce spun realizatorii unui studiu

20 nov. 2020, 22:16,
Bianca Rebegea în Coronavirus

Strănuți și scoți imediat gelul dezinfectant din geantă, arătându-le celorlalți că îi protejezi. Dar chiar îi protejezi? Știi cât de eficient este gelul dezinfectant în lupta cu gripa, răceala sau chiar cu boala COVID-19, de fapt?

Conform unui studiu recent, utilizarea unui gel dezinfectant pentru mâini, pe bază de etanol, nu face decât să ofere falsa senzație de protecție, fiindcă nu va ucide vaporii de răceală sau de gripă. Acest lucru nu este decât o consecință a faptului că mâinile sunt încă umede de vapori și au urme de mucus.

Cercetătorii japonezi au tamponat mucusul umed recoltat de la persoanele infectate cu gripa A pe vârful degetelor a 10 voluntari și apoi au aplicat dezinfectant pentru mâini.

S-a constatat că etanolul nu a ucis virusul gripei, chiar și atunci când dezinfectantul a fost lăsat pe degetele lor timp de două minute. Au fost necesare patru minute pentru a dezactiva complet virusul, astfel încât să nu fie infecțios.

Un rezultat contradictoriu

Rezultatele acestui nou studiu contrazic multe studii anterioare, care arată că dezinfectanții pe bază de etanol sunt destul de eficienți împotriva răspândirii germenilor.

„În studiile noastre, dezinfectantele pentru mâini au funcționat destul de bine în comparație cu apa și săpunul”, a spus microbiologul Dr. Charles Gerba, profesor la Universitatea din Arizona, care este mai frecvent cunoscut sub numele de „Dr. Germ” pentru munca sa asupra microbilor infecțioși.

„Motivul pentru care majoritatea oamenilor nu se spală pe mâini suficient pentru a ucide germenii”, a spus Gerba. „Am făcut sondaje, am urmărit oamenii și i-am cronometrat. Rezultă că se spală doar 11 secunde. Așa că nimeni nu o face suficient timp.”

Un alt motiv pentru rezultatele contradictorii, potrivit co-conducătorului studiului Dr. Ryohei Hirose, se datorează faptului că majoritatea studiilor anterioare au testat utilizarea dezinfectantelor pe virusul gripal care s-a uscat pe mâini, în loc de mucusul umed de care au nevoie microbii pentru a crește și a se răspândi.

În cât timp poate fi ucis virusul gripal?

În acest nou studiu, publicat miercuri în revista mSphere, consistența groasă a mucusului a protejat virusul atât de mult timp, potrivit lui Hirose, care este gastroenterolog molecular la Universitatea de Medicină Prefecturală din Kyoto din Japonia.
De fapt, când Hirose și colegii săi au solicitat voluntarilor să frece igienizante pe vârfurile degetelor cu mucus complet uscat (care a durat o jumătate de oră să se usuce în testele lor), virusul gripal a fost ucis în 30 de secunde de la aplicare.

Cu toate acestea, Hirose intenționează să analizeze impactul unei frecări mai intense asupra virusurilor gripale în cercetări ulterioare. Poate că doar actul de frecare ar putea ajuta la distrugerea germenilor plictisitori.

„Efectul frecării mâinii cu produse antiseptice asupra mucusului infecțios poate fi mai mare decât rezultatele studiului nostru”, a spus Hirose. „Verificăm semnificația științifică a actului de frecare a mâinilor pentru a propune cel mai bun regim.”

Soluția optimă: spălatul mâinilor cu apă și săpun

De asemenea, studiul a constatat că spălarea mâinilor cu apă timp de 30 de secunde a ucis atât mucusul umed cât și cel uscat infectat cu gripă.
Astfel, data viitoare când strănutați sau tușiți în fața cuiva, faceți ceea ce recomandă Centrele SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor: spălați-vă-te pe mâini imediat – este singura cale de a scăpa de virus:
– Udați-vă mâinile cu apă curată și folosiți un săpun
– Frecați toate suprafețele: palmele, spatele, degetele, între degete, sub unghii
– Frecați timp de 20 de secunde (acesta este timpul necesar pentru a cânta „La mulți ani” de două ori)
– Clătiți sub apă curată și uscați mâinile cu un prosop curat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 noiembrie 2024
28 noiembrie 2024