Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » De ce frigul imi poate afecta dintii
De ce frigul imi poate afecta dintii

De ce frigul imi poate afecta dintii

02 apr. 2021, 11:27,
în Sanatate

Din cauza frigului, dintii pot fi uneori afectati chiar de dureri insuportabile! Cercetătorii au descoperit recent rolul unei proteine ​​specifice, o constatare care ar putea duce la un tratament eficient pentru cei afectați. De ce frigul imi poate afecta dintii?

Consumul de ceva rece cu un dinte deteriorat sau sensibil poate declanșa un tip de durere unic și deosebit de chinuitor, dar oamenii de știință nu au înțeles niciodată pe deplin modul în care acest semnal al durerii este transmis creierului. Acum, o echipă internațională de oameni de știință a înțeles de ce se petrece acest lucru și susțin, în revista Science Advances, că au identificat jucătorii moleculari și celulari implicați. Se pare că la șoareci, la fel ca la oameni, celulele dentare numite „odontoblaste” conțin o proteină sensibilă la frig, care detectează căderile de temperatură. Numele ei este TRPC5.

Prin urmare, cercetătorii susțin că au descoperit o nouă funcție pentru odontoblaste, celulele care formează dentina, coaja de sub smalțul dinților care învelește pulpa dentară moale care conține nervi și vase de sânge.

„Am constatat că odontoblastele sunt responsabile și pentru detectarea frigului. Acest studiu aduce o nouă funcție acestei celule, care este fascinantă din punct de vedere științific. Acum știm cum să interferăm cu această caracteristică de detectare a frigului pentru a inhiba durerea dinților”, explică prof. Jochen Lennerz, unul dintre autorii principali ai articolului, potrivit Medisite.

Ulei esențial de cuișoare pentru durerile dentare

Lucrările lor s-au concentrat în principal pe canalele ionice sau pe porii membranelor celulare care acționează ca porți moleculare. După detectarea unui semnal, mesaj chimic sau schimbare de temperatură în special, canalele se închid sau se deschid și acest lucru creează un impuls electric care trece de la celulă la celulă la creier, inimă și alte țesuturi. După identificarea proteinei TRPC5 ca un potențial senzor de temperatură în experimentele cu șoareci, echipa științifică a constatat că cei care nu aveau gena care codifica TRPC5 nu au răspuns la expunerea dinților la frig.

Cercetatorii au confirmat apoi prezenta proteinei, care deschide canale in membrana odontoblastelor, in dintii umani extrasi si taiati in straturi subtiri pentru studiu la microscop.

„Avem dovezi că senzorul de temperatură TRCP5 transmite frigul prin odontoblast și declanșează inflamația nervilor, creând durere și hipersensibilitate la frig. Această sensibilitate poate fi modul în care organismul protejează un dinte deteriorat de răni ulterioare”, adaugă profesorul Jochen Lennerz. Această descoperire i-a determinat, de asemenea, să identifice o țintă farmacologică, care s-a dovedit a fi un remediu casnic bine cunoscut.

Acesta este uleiul de cuișoare, care a fost folosit deja ca remediu pentru durerile dentare de secole datorită puternicelor sale proprietăți analgezice. Acesta conține într-adevăr un agent activ, eugenol, având capacitatea de a bloca acțiunea proteinei TRCP5. Pastele de dinți care conțin eugenol sunt deja pe piață, dar cercetătorii speră că rezultatele studiului lor ar putea duce la aplicații mai puternice pentru tratarea dinților hipersensibili la frig. Pot exista noi aplicatii pentru eugenol, cum ar fi tratamentul sistemic al pacientilor care sufera de sensibilitate extrema la frig din cauza chimioterapiei, concluzioneaza ei.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Cadavrul unui fost viceprimar din Bihor, abandonat timp de cinci ore pe marginea drumului. Bărbatul fusese victima unui accident
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
„Vrăjitoarea” care a stăpânit banii. A transformat zgârcenia într-o artă
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Evenimentele de sâmbătă seara din România au produs un șoc în Ungaria. „E pentru prima dată”
Playtech.ro
Până când ţine vacanţa de Paşte în 2025. Se prelungeşte faţă de alţi ani
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025