Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » De ce femeile sunt mai putin afectate de Covid-19 si cancer
De ce femeile sunt mai putin afectate de Covid-19 si cancer

De ce femeile sunt mai putin afectate de Covid-19 si cancer

24 mai 2021, 14:28,
BZI.ro, în Sanatate

Epidemia de coronavirus a demonstrat ​​încă o dată ca femeile se descurcă mai bine în fața anumitor boli.

Femeile trăiesc mai mult. Explicațiile sunt numeroase și multe sunt legate de comportamentul și stilul nostru de viață. Dar, uneori, și biologia ne oferă un mic impuls.

Cromozom X dublu, dublă protecție

În cartea „The Better Half (Kero)”, medicul american Sharon Moalem reamintește că prezența a doi cromozomi X în ADN-ul fiecărei celule (unde bărbații au un X și un Y) face o mare diferență.

„Cel mai adesea, unul dintre cei doi X inactivează, dar aproximativ un sfert din gene rezistă acestei inactivări. Apoi avem două gene care se activează în loc de una. Este ca și cum femeile ar avea o doză dublă de genă, care poate promova sau inhiba anumite mecanisme și, prin urmare, în anumite circumstanțe ar fi de două ori utile”, explică prof. Claudine Junien, cercetător în genetică și epigenetică, potrivit Femme Actuelle.

Acest lucru explică în special de ce anumite boli precum hemofilia, daltonismul sau distrofia musculară Duchenne afectează în principal bărbații. Toate sunt legate de cromozomul X: femeile pot fi purtătoare ale genei defecte, dar de multe ori al doilea cromozom X al acestora „compensează” acest defect, care le împiedică să dezvolte boala.

Rezistență maximă la infecții

„Am identificat în special o genă, exprimată în duplicat la femei, care joacă un rol esențial in rolul în răspunsul imun la virusurile ARN precum Sars-Cov 2. Este o ipoteză plauzibilă”, indică Pr Jean-Charles Guéry, director de cercetare Inserm la Spitalul Universitar Toulouse-Purpan, potrivit Femme Actuelle.

Acest dezechilibru se găsește și în majoritatea infecțiilor: „În general, producția de anticorpi de protecție împotriva virușilor, bacteriilor (cum ar fi stafilococul auriu sau helicobater pilory care cauzează ulcere gastrice), paraziților etc. este mai mare în rândul femeilor”, adaugă specialistul. Vulnerabilitatea barbatilor este reală si se datorează și hormonilor sexuali: în studiile efectuate pe șoareci, bărbații cu niveluri ridicate de testosteron au mai multe dificultăți de a scăpa de virus. Nici noi nu suntem egali în fața vaccinului antigripal: „Femeile produc aceeași cantitate de anticorpi neutralizanți cu o doză care este pe jumătate mai mare decât cea injectată la bărbați”, amintește profesorul Guéry.

Femeile, mai puțin sensibile la cancer

Desigur, cancerele tipice feminine ucid foarte mult, dar în medie există 20% mai multe tipuri de cancer la bărbați. Nu este atât de surprinzător, deoarece boala implică multe mecanisme legate de imunitate pe care suntem capabili să le declanșăm sau nu împotriva celulelor maligne.

„Există, de asemenea, gene supresoare tumorale pe cromozomul X, care împiedică proliferarea celulelor și, prin urmare, încetinesc dezvoltarea cancerului. Au fost deja identificate șase, dintre care cinci pot fi exprimate în două exemplare, asigurând astfel o protecție suplimentară pentru femei”, adaugă profesorul Junien. Factorii socio-culturali funcționează, de asemenea, în favoarea noastră: femeile, în general, acorda mai mult timp decât bărbații pentru a consulta un medic, ceea ce face, de asemenea, posibilă depistarea unei posibile probleme mai devreme.

O inimă puternică, dar…

„Studiile arată că există diferențe semnificative la bărbați / femei în bolile cardiovasculare, mai ales pentru că găsim pe cromozomul Y (pe care femeile nu il au) alele implicate în patologiile cardiovasculare”, își amintește profesorul Junien. Înainte de menopauză, estrogenul joacă, de asemenea, un rol protector. Rezultat: pentru o lungă perioadă de timp, atacul de cord sau AVC au lovit în special bărbații. Dar astăzi, pe măsură ce femeile fumează și beau mai mult, sunt supuse unei doze mari de stres zilnic. O constatare alarmantă care arată clar că sănătatea depinde mult și de stilul de viață și că un avantaj natural (aici genetic și hormonal) se poate pierde rapid atunci când comportamentul se schimbă.

Bolile autoimune, punctul nostru slab!

Multe femei suferă insa de migrenă, osteoporoză sau hipotiroidism, în special din cauza răsturnărilor hormonale. Și „supraimunitatea” se dovedește a fi o sabie cu două tăișuri:

„Ceea ce pare a fi inițial un avantaj se poate transforma într-un dezavantaj atunci când unele femei produc anticorpi împotriva lor și dezvoltă boli autoimune”, amintește profesorul Junien. Sunte într-adevăr mult mai expuse acestor boli, cum ar fi lupusul, bolile tiroidiene (Hashimoto, Basedow) sau artrita reumatoidă. Și atunci când se confruntă cu vaccinuri, o „reacție” mai bună poate crește și riscul de efecte secundare. Pe scurt, în ceea ce privește sănătatea, nu există în cele din urmă nici sex mai slab, nici sex puternic, bărbații și femeile având fiecare calcaiul lui Ahile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *