Femeile cu ovare polichistice sunt mai bolnave. Femeile cu sindromul ovarelor polichistice (PCOS) raportează că au avut o sănătate precara și o calitate a vieții, inclusiv probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, care continuă dincolo de vârsta fertilă.
Afecțiune hormonală comună
PCOS este o afecțiune hormonală comună, dar încă diagnosticată, care poate afecta aproape una din cinci femei de vârstă reproductivă. Femeile cu PCOS produc niveluri mai mari decât cele normale de hormoni masculini, ceea ce poate face dificilă o sarcina și duce la pierderea ciclurilor menstruale și a altor simptome, cum ar fi căderea părului. După cum sugerează și numele, unele femei pot prezenta, de asemenea, chisturi pe ovare. Este cauza principală atât a infertilității, cât și a diabetului de tip 2 și este caracterizată mai ales ca o tulburare de reproducere și metabolica, dar efectele acesteia se extind dincolo de problemele legate de fertilitate.
Puține studii se concentrează asupra impactului PCOS si dupa anii de reproducere. Pentru a începe să înțeleagă efectele pe termen lung ale afecțiunii, cercetătorii au analizat chestionarul privind calitatea vieții cunoscut sub denumirea de 15D de la peste 4.500 de femei la vârsta de 31 de ani și, din nou, în 2013, când aveau 46 de ani. Ele au fost solicitate să răspundă la întrebări privind satisfacția vieții și starea de sănătate, inclusiv cele privind greutatea, înălțimea și ciclul menstrual. Deși 15D este bine replicat și standardizat, rămân limitări și prejudecăți cu datele auto-raportate.
„Majoritatea studiilor PCOS se concentrează asupra femeilor în perioada de reproducere, dar simptome precum problemele de sănătate mintală și creșterea excesivă a părului continuă până la sfârșitul anilor 40, a spus autorul principal al studiului, Terhi Piltonen, de la Universitătea Oulu din Finlanda. „Studiul nostru se concentrează asupra acestei populații și arată că femeile cu PCOS au o satisfacție mai scăzută în viață și o sănătate mai slabă până târziu in viata”.
Femeile cu ovare polichistice sunt mai bolnave
În comparație cu femeile care nu au PCOS, femeile cu afecțiuni raportează că au o calitate a vieții și o sănătate mai precarae comparabile cu alte femei cu afecțiuni cronice precum astmul, migrenele, artrita reumatoidă și depresia, chiar și după ajustarea privind statutul socioeconomic și caracteristicile de sănătate. Cercetătorii remarcă faptul că stresul mental este cel mai puternic factor care contribuie la calitatea slabă a vieții și că este rezultatul problemelor de sănătate fizică care rezultă din afecțiune, preocupări estetice precum obezitatea și acneea și probleme psihologice precum depresia, anxietatea și dezordinea.
Cercetările anterioare sugerează că cel puțin jumătate dintre femeile cu PCOS pot avea variante rare ale unei gene comune implicate în tulburări hormonale, în timp ce un studiu din 2018 realizat de Centrul de Cercetare Autism de la Universitatea din Cambridge a descoperit că femeile cu afecțiune au mai multe șanse să aibă copii cu autism.
Simptomele și grijile femeilor cu PCOS trebuie tratate eficient printr-o abordare multidisciplinară, adaugă cercetătorii. Cel mai important, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga și a dezvolta mijloace mai eficiente pentru îmbunătățirea calității vieții.