Să aruncăm o privire la avantajele și dezavantajele consumului de leguminoase. Specialist în domeniul sănătății, profesionist în domeniul alimentației conștiente, ne va ajuta în acest sens.
Fasolea este iubită de mulți pentru disponibilitatea și conținutul ridicat de proteine. Pot fi delicioase și sățioase, dar pot provoca și unele probleme grave, cum ar fi gazele și balonarea, precum și crampele și indigestia.
În general, există o mulțime de controverse legate de efectul leguminoaselor asupra sistemului nostru digestiv și asupra sănătății în general. Unele abordări recomandă plasarea lor în fruntea dietei, în timp ce altele, cum ar fi dietele paleo și medicii, recomandă să vă feriți de ele. Personal, continui să consum linte de 2-3 ori pe săptămână. Dar, din moment ce fiecare corp este diferit și fiecare sistem digestiv este diferit, numai tu poți face alegerea potrivită pentru corpul tău.
Mai multe motive pentru faima „dubioasă” a leguminoaselor
Acid fitic: Fitatul, un compus organic, este adesea prezent în semințele netratate de leguminoase, ovăz și alte boabe, oferind un puternic efect de legare asupra mineralelor. S-a dovedit că reduce semnificativ absorbția de magneziu, zinc și calciu de către corpul uman. Pe scurt, leguminoasele conțin substanțe care interferează cu absorbția vitaminelor și mineralelor … Da, sunt, dar numai dacă nu au fost preparate corect.
Supele lichide de linte sunt, în general, prea grele pentru sistemul digestiv occidental, nu sunt obișnuite să folosească leguminoasele ca sursă de proteine.
Incapacitatea de a digera fibrele digestive: Pe lângă acidul fitic găsit în leguminoase, cele mai tari (fasole și fasole turcească) conțin oligozaharide. Asimilarea acestor zaharuri complexe este imposibilă fără un ajutor extern, deoarece corpul uman nu produce enzima alfa-galactozidază necesară pentru a le descompune.
Conținutul de amidon: Având în vedere că majoritatea oamenilor din lumea occidentală sunt predispuși la diabet, alimentele cu amidon pot provoca creșteri ale zahărului din sânge. Aceasta nu înseamnă că pre-diabeticii sau diabeticii nu pot consuma leguminoase, dar nu ar trebui să constituie baza dietei zilnice. Când am vorbit cu Frank Lipman, MD și cu un autor multiplu de legume, mi-a recomandat să le limităm la 1/2 cană pe zi.
Cum să includeți boabe și leguminoase în dieta dvs. fără a vă risca sanatatea
Strămoșii noștri au consumat fasole de mii de ani și au folosit mult timp metode pentru a le face mai digerabile. Putem învăța multe de la ei, de la utilizarea proceselor de fermentare până la înmuiere și germinare.
Amintiți-vă că boabele mici de linte sunt, în general, mai ușor de digerat decât fasolea mai mare. Fiecare tip de linte și fasole are propriile sale proprietăți. De exemplu, lintea roșie este un provocator mai mare de dezechilibru decât fasolea aurie (sunt mai greu de digerat și mai uscate).
In continuare va prezentam câteva secrete pentru prepararea leguminoaselor:
- Înmuiați-le cel puțin 48 de ore. Nu doar pentru „noapte”, așa cum prescriu multe rețete, ci pentru 1-3 zile. Cel mai important aspect în pregătirea corespunzătoare a fasolei este de a începe procesul de procesare cu câteva zile înainte de mese. Cu cât sunt mai înmuiate, cu atât vor fi mai ușor absorbite. Înmuiați fasolea în apă alcalină foarte caldă. Temperatura ideală este cuprinsă între 120 și 148 de grade, deoarece oligazaharidele sunt degradate de enzime la o temperatură de 150 de grade. PH-ul apei (pH) contează și el – apa dură trebuie evitată. O modalitate ușoară de a face apa mai alcalină este să adăugați puțin suc de lămâie.
- Schimbați apa de mai multe ori. Scurgeți apa în timp ce înmuiați și clătiți fasolea de mai multe ori. Schimbarea apei va scăpa de antinutrienții din fasole.
- Gatiti-le incet si incet. Indiferent dacă le încolțiți sau le înmuiați, încercați să fierbeți fasolea mult timp. Ținerea lentă pe aragaz dă rezultate bune, la fel ca și gătitul lent în cuptor sau pe arzător. Îmi place să gătesc fasole într-un multicooker cu un castron de lut.
- Se servește cu alimente fermentate. Când gătesc fasole mexicană Pinto, încerc să le servesc cu salsa lacto-fermentată. O lingură de varză murată va rezolva problema atunci când gătiți supă de fasole turcească. Fasolea va fi, de asemenea, mult mai gustoasă dacă le stropiți cu cremă fermentată.
- Înmuiați și gătiți cu Kombu. Singurul truc pe care nu l-am încercat încă este înmuierea boabelor cu banda Kombu. Kombu este o legumă de mare care conține o enzimă necesară pentru descompunerea oligozaharidelor.
- Pregătiți mese simple. În general, este mai bine să nu amestecați leguminoasele cu lactate, carne, pește sau fructe. Combinarea cu legume și cereale va fi cea mai acceptabilă opțiune.
- Adăugați condimente precum coriandru, chimen, fenicul și turmeric.
- Bea ceaiuri medicinale în zilele de leguminoase. Semintele de fenicul, anason, marar, menta si coriandru sunt deosebit de bune.