Prima pagină » Lifestyle » Casa si gradina » De ce facem apa la genunchi, care sunt simptomele si cum tratam aceasta problema
De ce facem apa la genunchi, care sunt simptomele si cum tratam aceasta problema

De ce facem apa la genunchi, care sunt simptomele si cum tratam aceasta problema

10 mart. 2016, 10:37,
în Lifestyle
a:3:{s:7:"site_id";i:6;s:6:"old_id";i:39231;s:8:"site_url";s:16:"lifestyle.bzi.ro";}

Apa la genunchi este un termen utilizat pentru a defini acumularea de lichid in exces in jurul articulatiei genunchiului. Poate fi rezultatul unui traumatism, poate aparea in cazul unei leziuni, sau a unei boli. 

Pentru a determina care este cauza care a dus la aparitia apei la genunchi, medicul va trebui sa extraga o mostra de lichid pentru a o testa in laborator pentru infectii, boli sau leziuni.

Scoaterea unei parti din lichid ajuta, de asemenea, la reducerea durerii si a rigiditatii asociate cu apa la genunchi. O data ce medicul determină cauza care sta la baza problemei, tratamentul poate fi aplicat.

Cauzele care duc la aparitia apei la genunchi
Deteriorarea oricarei parti a genunchiului poate duce la acumularea dureroasa de lichid. Apa la genunchi se acumuleaza in special in cazul unor traumatisme precum: oase rupte, ruptura de menisc, de ligament sau o leziune grava.

Cu toate acestea exista si boli care pot duce la acumularea de lichid in jurul articulatiei genunchiului, iar acestea sunt:
• Osteoartrita
• Poliartrita reumatoida
• Infectiile
• Guta si pseudoguta
• Bursita
• Tumorile
• Tulburarile de coagulare

Simptomele apei la genunchi
1. Inflamatia – carnea din jurul rotulei se poate umfla considerabil. Inflamatia este evidenta in special atunci cand se compară genunchiului afectat cu cel normal.
2. Rigiditate – cand articulatia genunchiului contine exces de lichid, este posibil ca pacientul sa nu poata sa isi indrepte piciorul complet.
3. Dureri – in functie de cauza retentiei de lichide, genunchiul poate fi foarte dureros.
Diagnosticarea apei la genunchi
Apa la genunchi poate fi diagnosticata cu ajutorul testelor imagistice sau a radiografiilor, cu ajutorul carora medicul se asigura ca pacientul nu are niciun os rupt sau dislocat.
• Ultrasunetele – Testul poate fi folosit pentru diagnosticarea artritei sau probelemelor la nivelul tendonului au al ligamentelor.
• Imagistica prin rezonanta magnetica – Acest test poate detecta leziuni ale tendoanelor si ligamentelor care nu sunt vizibile cu ajutorul radiografiilor.
• Analizele de sange se pot recomanda in cazul in care medicul considera ca poate fi vorba de o infectie, inflamatie, poliartrita reumatoida, boala Lyme, tulburări de coagulare sau guta.
• Artrocenteza – in timpul acestei proceduri, medicul extrage lichidul din interiorul genunchiului pentru a verifica prezenta:
– sangelui, care poate fi cauzat de leziuni sau tulburari de coagulare
– bacteriilor, care pot cauza o infectie
– cristalelor, cauzate de gută sau de pseudoguta
• Artroscopia – chirurgul ortoped introduce un tub mic, luminat, printr-o mică incizie in genunchi si examineaza interiorul articulatiei genunchiului.

Tratamentul apei la genunchi
Tratamentul medicamentos include medicamentele recomandate pentru durere, antibiotice in cazul in care simptomele sunt cauzate de o infectie sau corticosteroizi pe cale orala sau injectati direct la nivelul genunchiului. Corticosteroizii pot provoca reactii adverse, astfel incat nu se recomanda utilizarea acestora pe o perioada foarte lungă de timp.

Apa la genunchi poate fi tratata si cu ajutorul chirurgiei minim invazive:

Artrocenteza – Scoaterea lichidului de la articulatia genunchiului poate ajuta la ameliorarea presiunii. Dupa aspirarea lichidului articular, medicul poate injecta un corticosteroid pentru tratarea inflamatiilor.

Artroscopia – in timpul acestei proceduri, chirurgul face o mica incizie in piele, apoi introduce un tub mic, luminos, care transmite imagini in timp real din interiorul genunchiului la un monitor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *