Prima pagină » Informații utile » De ce există anotimpuri? Explicațiile oamenilor de știință

De ce există anotimpuri? Explicațiile oamenilor de știință

04 aug. 2024, 15:33,
B, , h, , în Informații utile

„De ce există anotimpuri?” Aceasta este o întrebare pe care fiecare și-o pune măcar o dată în viață. Schimbările regulate și previzibile ale anotimpurilor influențează viața de zi cu zi, agricultura, ecosistemele și chiar starea noastră de spirit.

Întrebarea „de ce există anotimpuri” își găsește răspunsul în mișcarea pământului în jurul soarelui și în înclinarea axei sale. Anotimpurile sunt rezultatul unor fenomene astronomice complexe care determină variații în cantitatea de lumină solară primită de diferitele regiuni ale planetei noastre pe parcursul unui an.

De ce există anotimpuri?

Mulți cred că anotimpurile au la bază faptul că pământul se depărtează de soare în timpul anului. Dar realitatea este diferită, anotimpurile au drept cauză principală faptul că pământul este înclinat față de planul creat de mișcarea sa de rotație în jurul soarelui.

Pământul se află la o distanță mai mare de soare cu circa 5 milioane de km în ianuarie decât în iulie. Unghiul format de axa nord-sud a Pământului cu perpendiculara pe planul mișcării de revoluție a pământului este de 23,5 grade.

Prin urmare, pentru că pământul nu-și modifică acest unghi în călătoria lui în sistemul solar, pentru o jumătate de an Polul Nord și emisfera nordică sunt mai apropiate de soare decât Polul Sud și emsfera sudică. În cealaltă jumătate de an, vine rândul Polului Sud și al emisferei sudice să se situeze mai aproape de soare.

Așadar, primăvara începe atunci când emisfera nordică este înclinată spre soare, permițând o expunere crescută la radiața solară. Pe măsură ce pământul ăși continuă orbita, în vara emisferei nordice, razele solare cad direct, aducând cu sine temperaturi mai ridicate.
În timpul toamnei, această înclinație se reduce, iar în emisfera nordică se instalează condiții mai reci. Iarna survine atunci când emisfera nordică este înclinată cel mai departe de soare.

O altă influență semnificativă asupra anotimpurilor o au oceanele. Aceste imense rezervoare de apă absorb și eliberează căldura în mod diferit față de uscat, influențând climatul regional. Curenții oceanici și distribuția acestora pot amplifica sau atenua efectele anotimpurilor, adăugând un strat complex la ecuația climatică.

Activitățile umane asupra anotimpurilor

Pe măsură ce activitățile umane au devenit tot mai semnificative, influența noastră asupra mediului a început să modifice și să afecteze anotimpurile. Schimbările climatice induse de om, poluarea și defrișarea au contribuit la perturbarea echilibrului natural al anotimpurilor.

Tot activitățile umane au dus la topirea ghețarilor, ca efect al încălzirii globale generate de efectul de seră, ce conduce deja la o creștere alarmantă a nivelului mării. Se preconizează că în viitorul nu foarte îndepărtat vor dispărea o mulțime de insule, dar și localități, sate și orașe situate la malul mării. Acest proces va genera o migrație forțată a populației către zone mai înalte, deluroase sau montane, fapt care poate conduce inclusiv la o supra populare în anumite zone.

În paralel, creșterea temperaturilor anuale expune zone întregi de uscat la incendii masive de vegetație și la deșertificare. Așadar, zona uscatului va deveni din ce în ce mai mică, densitatea populației va crește, iar regiunile cu sol potrivit pentru agricultură se vor reduce. Oamenii vor fi tot mai expuși la sărăcie, foamete și chiar lipsa apei.
Situațiile cunoscute de zeci de ani în Africa, spre exemplu, vor deveni comne și pe celelalte continente.

Schimbările climatice influențează și întrebarea „de ce există anotimpurile” pentru că acestea nu se formează doar datorită axei pământului, acum și încălzirea globală este un factor care duce la schimbarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *