Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » De ce este util să îți notezi visele când te trezești
De ce este util să îți notezi visele când te trezești

De ce este util să îți notezi visele când te trezești

23 sept. 2020, 08:43,
BZI.ro, în Sanatate

Ai observat că îți amintești mai bine detaliile viselor tale imediat dupa ce te trezești? Dar de îndată ce te-ai ridicat din pat, ele se estompează din memorie? Afla de ce este util să îți notezi visele când te trezești de la un specialist in domeniu!

Toată lumea a cunoscut deja acel moment în care, la trezire, amintirea unui vis este esențială. Uneori incompletă, memoria se estompează treptat, lăsând uneori puțină aromă de frustrare. Pentru că da, ne-ar fi plăcut să ne amintim acest vis, care poate purta simboluri puternice! În acel moment, s-ar putea să ne întrebăm despre utilitatea notării acestuia. Iată răspunsurile doctorului Vanessa Slimani, somnolog, francez, oferite pentru Top Sante!

„Visăm toată noaptea”, sustine Vanessa Slimani. Cu toate acestea, „visele sunt mai bogate în somn paradoxal. Acesta este motivul pentru care este numit frecvent „etapa visului”. Visele din acest moment sunt „mai sonore, mai colorate și asociază mai multe emoții”.

Trebuie să știți că această fază are loc la sfârșitul nopții. Din acest motiv, păstrăm mai multe amintiri de vise când dormim pana mai târziu. Deoarece somnul nu este întrerupt de ceasul deșteptător, te trezești natural la sfârșitul ciclului.

De ce este util să îți notezi visele când te trezești

Potrivit dr. Slimani, visul are o funcție bine identificată, de „management emoțional”. Concret, face posibilă „curățarea emoțiilor negative ale zilei, dar și creșterea capacității noastre de empatie și creativitate”.

Notarea viselor pare, așadar, o idee sănătoasă pentru a le păstra în memorie, pentru a-ți exterioriza emoțiile, dar și, „în cadrul unei terapii inspirate din psihanaliză: visele sunt considerate un instrument de lucru, deoarece exprimă idei inconștiente”, subliniază expertul.

Scrierea și imaginile mentale sunt, de asemenea, utilizate în unele terapii cognitive pentru a vindeca coșmaruri cronice și omniprezente. Un studiu elvețian a arătat recent că este posibil să acționăm asupra coșmarurilor. În acest context, pacienții urmăriți timp de câteva luni au fost invitați să-și noteze coșmarurile chiar dimineața, cu cât mai multe detalii posibile. Apoi, au trebuit să modifice scenariul prin înlocuirea elementelor provocatoare de anxietate cu imagini pozitive. În cele din urmă, pacienții au fost rugați să vizualizeze scenariul modificat într-o stare relaxată. Studiul a constatat o scădere a stresului și o îmbunătățire a calității somnului la cei tratați.

Asadar, notarea viselor este utilă în mai multe moduri. Merită să cumperi un mic caiet pe care să-l pui lângă pat, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *