Este adevărat că calciul este cel mai important mineral din corpul nostru? Care este pericolul lipsei sale și cum poate fi prevenit? Ce alimente conțin calciu?
Calciul este un important material de construcție din care sunt compuse aproape în totalitate oasele și dinții noștri. Lipsa de calciu este deosebit de periculoasă pentru copii (oasele lor sunt in crestere) și pentru persoanele în vârstă (oasele lor devin din ce în ce mai fragile). Cu toate acestea, rolul calciului în organism este mult mai divers.
În corpul nostru, calciul este prezentat nu numai sub formă de compuși puternici care formează țesut osos, ci și sub formă de molecule individuale. Astfel de molecule reglează cursul proceselor intracelulare, în plus, acestea sunt implicate în contracțiile musculare, funcția inimii și transmiterea impulsurilor nervoase. Toate acestea fac din calciu un mineral foarte important, a cărui lipsă poate perturba multe procese normale din organism.
La ce duce lipsa de calciu?
Din fericire, o deficiență de calciu care ar face imposibilă funcționarea celulelor nu prea este posibila. Lucrul este că atunci când există o lipsă de calciu, corpul începe să-l „spulbere” din oase, în care sunt ascunse rezerve imense de acest mineral.
Această măsură permite corpului nostru să funcționeze normal, dar puterea oaselor noastre scade constant. De aceea, principala consecință a lipsei de calciu este riscul crescut de fracturi .
Ce alimente conțin calciu
Din păcate, corpul nostru nu poate produce singur calciu. Prin urmare, el trebuie să meargă constant cu mâncare. O altă caracteristică a metabolismului calciului in organism: pentru ca aceasta să fie absorbit în mod normal, este vitamina D necesară . Această vitamină este produsă puțin câte puțin de piele atunci când facem plajă, iar restul trebuie găsit și în alimentele pe care le consumăm.
Cel mai bun mod de a vă proteja de deficiența de calciu este să includeți în dietă alimente care conțin o mulțime de acesta. Ce este la ei?
- Lactate. Laptele, iaurturile, brânza sunt alimente bogate în calciu. Poate că acesta este și cel mai convenabil mod de a obține un astfel de mineral – astfel de produse sunt ușor de cumpărat și nu trebuie gătite.
- Soia. Soia, tofu și laptele de soia sunt înlocuitori buni de lactate dacă sunteți intolerant la lapte sau dacă urmați o dietă vegetariană strictă.
- Peşte. Mai ales pești uleioși, cum ar fi somonul, tonul și așa mai departe. Avantajul peștelui este că acesta conține nu numai calciu, ci și vitamina D, care este necesară absorbției sale.
- Portocale și suc de portocale. Dacă portocalele conțin doar calciu, atunci vitamina D poate fi adăugată sucului de portocale la producerea sucului de portocale.
- Varza, broccoli și unele legume,cum ar fi rutabagas. În plus față de conținutul de calciu, broccoli este considerat o legumă bogată în proteine, multe vitamine și oligoelemente, prin urmare, pentru proprietățile sale benefice, este uneori denumită un superaliment.
Cum se completează deficitul de calciu
Pentru a suplini deficitul de calciu, există preparate speciale. Acestea trebuie prescrise de un medic. Calciul face parte din multe complexe multivitaminice . De regulă, astfel de preparate conțin simultan vitamina D, care favorizează o mai bună absorbție a calciului.
Dozajul optim al unui preparat care conține calciu este de 500-600 mg, în cantități mari este slab absorbit în intestin. Frecvența optimă de administrare este de 1-2 ori pe zi, de preferință la prânz și seara (deoarece calciu este absorbit mai rău dimineața). Acordați atenție faptului că în toate preparatele și complexele multivitaminice, calciul nu este conținut sub formă pură, ci sub formă de săruri. Cel mai adesea este carbonat de calciu (40% calciu) sau citrat de calciu (21%). Prin urmare, poate fi necesar să recalculați conținutul real de calciu din preparat, dar deficitul de calciu nu va mai fi teribil.
Nu trebuie uitat că cea mai bună sursă de calciu este hrana naturală . Abuzul de suplimente de calciu duce treptat la acumularea excesivă a acestuia în organism, care dăunează rinichilor, vaselor de sânge și inimii. Încercați să apelați la surse „sintetice” de calciu numai dacă există o nevoie reală de acesta.