Află de ce făina integrală este mai indicată în alimentație comparativ cu cea albă. Aceasta conține multe proprietăți benefice pentru organismul nostru.
Cerealele reprezintă unele dintre cele mai importante surse de fosfor din alimentația de zi cu zi, iar făina integrală conține toate componentele boabelor importante.
Care sunt beneficiile consumului făinii integrale?
Este cunoscut faptul că cerealele integrale sunt o sursă bogată de proteine și de fibre, foarte benefice asupra organismului nostru.
Consumată pe termen lung, făina integrală poate preveni astmul la copii, dacă este inclusă în dietă de la o vârstă fragedă și reduce riscul de obezitate, întrucât un consum de alimente bogate în fibre te ajută să previi supraalimentarea. Din acest motiv, dietele bogate în fibre sunt foarte recomandate pentru pierderea în greutate. Produsele obținute din cereale oferă o senzație mult mai mare de sațietate decât cerealele rafinate, astfel se reduce riscul de obezitate.
De asemenea, se cunoaște faptul că ajută la reducerea riscului de cancer la sân, fiind dovedit că aportul de cereale integrale reduce la jumătate posibilitatea acestuia. Mai exact, dacă consumi 13g de cereale integrale pe zi, poți reduce cu 41% riscul de a dezvolta această afecțiune.
Ajută și la menținerea sănătății inimii, întrucât dacă consumi grâu la micul dejun sub forma de pâine sau alt aliment, este benefic și previne atacurile de cord. Aceste cereale reduc riscul de hipertensiune prin nutrienții esențiali pe care îi conțin.
Are beneficii foarte mari și în ceea ce privește menținerea energiei pe parcursul zilei, întrucât are o cantitate mare de amidon, zahăr și carbohidrați, care te vor ajuta să fii energic pe tot parcursul zilei, fără vreun fel de semne de oboseală.
De ce este mai bună decât făina albă
Făina integrală are toți aminoacizii necesari, dar și multe alte elemente nutritive, cum ar fi vitaminele A, B, E, K, D, magneziu, calciu, potasiu, zinc, sodiu și multe altele. Aceasta conține cu până la 400% aproximativ mai multe vitamine și minerale și cu 500% mai multe fibre comparativ cu făina albă.
Aceste proprietăți reprezintă motivul principal pentru care mulți dintre medicii specialiști recomandă această faină ca și înlocuitor al celei albe. Pe lângă acestea, mai are și alte beneficii asupra sănătății, precum faptul că are mai puține calorii, deci poate fi un aliment de bază pentru persoanele care doresc sau au nevoie să slăbească, ajută la o digestie normală, datorită conținutului său mare de fibre, au un efect pre-biotic, reduce riscul de apariție a problemelor cardiace și ajută la reglarea zahărului din sânge, lucru care poate fi ideal pentru persoanele cu diabet.
Cu toate acestea, făina integrală are și un dezavantaj, și anume că are o perioadă mai scurtă de depozitare decât cea albă, pe care o poți ține și câteva luni fără să o consumi. Cea integrală este mai perisabilă și necesită condiții mai speciale de depozitare.
Făina albă are un indice glicemic destul de ridicat, care poate duce la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ce poate avea ca urmări probleme de sănătate, precum diabetul sau bolile de inimă.
Chiar dacă este un aliment care necesită mai multă atenție, făina integrală este un aliment cu multiple beneficii pentru organism, comparativ cu cea albă.