Prima pagină » Culinar » De ce este mai bună făina Manitoba pentru cozonac. Care este secretul unui desert reușit

De ce este mai bună făina Manitoba pentru cozonac. Care este secretul unui desert reușit

04 apr. 2025, 13:55,
în Culinar

Făina Manitoba pentru cozonac este folosită în bucătărie pentru faptul că îi conferă aluatului elasticitate și rezistență, fiind ingredientul ideal pentru a obține un desert pufos și consistent. Acest tip de făină din grâu tânăr tip 0 este ideal pentru a prepara produse de panificație dospite, pâine tradițională, pizza și focaccia. Are între 14 și 15 la sută proteină, ceea ce te va ajuta să obții cel mai elastic aluat.

De ce este mai bună făina Manitoba pentru cozonac

Această rețetă de cozonac, pregătită cu făina Manitoba, are la bază un este pufos, fraged și ușor de digerat. Mai mult, aroma sa bogată te va purta cu gândul la serile de sărbătoare petrecute alături de cei dragi. De asemenea, rețeta poate fi pregătită pentru a respecta tradițiile și obiceiurile de Înălțare.

Așadar, ai nevoie de 1 kilogram de făină Manitoba, 400 de mililitri de lapte călduț, 200 de grame de unt topit, 200 de grame de zahăr și 4 ouă întregi, la temperatura camerei. De asemenea, îți mai trebuie 25 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată, 1 plic zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie și 1 praf de sare. Pentru umplutură poți folosi nuci tocate, rahat, cacao sau stafide.

Într-un bol mic, dizolvă drojdia proaspătă în 100 de mililitri de lapte călduț împreună cu o linguriță de zahăr. Lasă amestecul să stea timp de 10-15 minute până când se formează o spumă consistentă. Într-un bol mare, cerne făina împreună cu sarea și zahărul, apoi adaugă laptele rămas, ouăle, untul topit, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Încorporează și drojdia activată, apoi frământă bine aluatul timp de cel puțin 10-15 minute, până când devine elastic și neted. Acoperă bolul cu un prosop curat sau folie alimentară și lasă aluatul să dospească într-un loc călduros pentru aproximativ 1-2 ore, sau până când își dublează volumul.

După dospire, întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină. Dacă dorești să adaugi o umplutură, presară nuci tocate, rahat sau cacao peste aluatul întins și rulează-l cu grijă pentru a obține un strat uniform. Pune totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt. Lasă-l să se odihnească încă 20-30 de minute înainte de a-l introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coace-l pentru aproximativ 45-60 de minute, verificându-i textura și culoarea. Cozonacul este gata când devine auriu și trece testul scobitorii. După ce a fost scos din cuptor, lasă-l să se răcească complet pe un grătar înainte de a-l felia. Mai mult, poți încerca și cele mai simple rețete pentru masa de Paște.

Tartă pufoasă cu cremă de ciocolată

Cei care doresc să experimenteze cu făina Manitoba și să aducă o notă de originalitate în bucătăria lor pot încerca o rețetă de tartă pufoasă cu cremă de ciocolată. Pentru acest desert trebuie să pregătești 300 de grame de făină Manitoba, 150 de grame de unt rece, 100 de grame de zahăr pudră, 2 gălbenușuri 1 linguriță extract de vanilie și un praf de sare. Pentru crema de ciocolată sunt necesare 200 de grame de ciocolată neagră, 250 de mililitri de smântână pentru frișcă, 2 linguri de zahăr și 1 linguriță de esență de vanilie.

Într-un bol mare, combină făina cu zahărul pudră și sarea, apoi adaugă untul rece și, folosind degetele sau un blender de patiserie, încorporează untul în făină până obții o textură nisipoasă. Adaugă gălbenușurile și extractul de vanilie și amestecă rapid pentru a forma un aluat omogen. Dacă este necesar, poți adăuga o lingură de apă rece pentru a lega compoziția. Întinde aluatul într-o formă de tartă tapetată cu hârtie de copt, presând bine pe margini. Înțeapă fundul blatului cu o furculiță și coace-l în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute sau până când capătă o culoare ușor aurie. Scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească complet.

Topește ciocolata neagră la bain-marie sau în microunde, având grijă să nu o arzi. Într-un alt bol, bate smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul și esența de vanilie până când se formează vârfuri moi. Încorporează ușor ciocolata topită în frișcă, amestecând de jos în sus pentru a păstra textura aerată. Toarnă crema peste blatul răcit, netezind suprafața cu o spatulă. Poți decora tarta cu fulgi de ciocolată, fructe proaspete sau frunze de mentă pentru un plus de prospețime. Lasă desertul la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire, astfel încât crema să se așeze. Această tartă pufoasă cu cremă de ciocolată este desertul ideal pentru a încheia o masă festivă sau pentru a satisface pofta de dulce într-o după-amiază relaxantă. Așadar, datorită compoziției bogate în proteine, făina Manitoba este secretul pentru un cozonac reușit.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Paște 2025: Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce nu e bine să faci pe 17 aprilie
Playtech.ro
Documentul pe care românii trebuie să îl depună până la final de mai. Vor plăti sume mult mai mari
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau Joimăriţa
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Strategia neașteptată a lui Băsescu pentru prezidențilae. Întâlnirea care va schimba totul
SportpeSurse
Boupendza a apărut la antrenament și i-a lăsat în stare de șoc pe colegi! Ce au descoperit
Playtech.ro
Ce este bine să faci în Joia Mare ca să-ți meargă bine tot anul. Tradiții și obiceiuri pentru noroc și bunăstare
Dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`