Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » De ce este important să variați uleiuri comestibile?
De ce este important să variați uleiuri comestibile?

De ce este important să variați uleiuri comestibile?

26 iul. 2020, 16:50,
în Sanatate

De ce este important să variați uleiurile? În gătit, uleiul vegetal este cel mai des utilizata grăsime. Cu toate acestea, „nu există un ulei ideal sau perfect”, spune Ysabelle Levasseur, dietetician-nutriționist francez. Acesta este motivul pentru care este important să le variați pentru a echilibra aportul nutrițional.

Omega-3 și omega-6

„Compoziția nutrițională variază de la un ulei la altul”, explică Ysabelle Levasseur, care precizează că toate conțin acizi grași polinesaturați (PUFA) în proporții diferite, acizi grași esențiali (EFA) pe care organismul nostru nu stie întotdeauna sa le sintetizeze natural.

Este în special cazul omega-3, care sunt bune pentru creier, vedere și pentru reglarea trigliceridelor, și omega-6, care sunt utile pentru prevenirea colesterolului și a bolilor cardiovasculare.

„Prin urmare, este important să favorizăm varietatea și, mai ales, să respectăm echilibrul dintre omega-3 și 6”, adaugă dieteticianul.

Aportul zilnic recomandat de acizi grași esențiali pentru adulți este de 2 grame pentru omega-3 și 9 – 13 grame pentru omega-6.

Pentru omega-3, preferați uleiul de in, rapița sau nuca. Pentru omega-6s, consumați ulei de floarea soarelui sau ulei din semințe de struguri.

În cele din urmă, anumite uleiuri, cum ar fi nuca, camelina, cânepa sau uleiul de soia, conțin acești doi acizi grași esențiali în cantități mari. Uleiul de arahide ar trebui totuși consumat cu precauție, în caz de alergii.

De ce este important să variați uleiurile?

Dar asta nu este tot. Unele uleiuri, cum ar fi rapița, alune, măslinele sau uleiul de arahide sunt, de asemenea, bogate în omega-9, care, la fel ca omega-6, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a tensiunii arteriale ridicate.

Alții au un conținut ridicat de vitamina E cu proprietăți antioxidante. Pentru acest tip de contribuție, preferați uleiul de susan, rapiță, alun, nuc, floarea soarelui, argan sau macadamia, spune Ysabelle Levasseur, dietetician-nutriționist francez, pentru Sante Magazine.

Pentru a beneficia de toate aceste virtuți, alternează două-trei uleiuri cu proprietăți complementare, cum ar fi măsline / rapiță / floarea soarelui sau nucă / soia / susan și preferati uleiurile organice și presate la rece.

Cum se folosesc aceste uleiuri vegetale?

Unele sunt ideale pentru gătit, în timp ce altele pot fi folosite pentru prăjire sau ca un simplu condiment. Recapitulare mică:

Pentru condimentare: rapiță, alune, ulei de in (rece, intrucat la caldura iși pierde proprietățile și ar putea deveni toxic), semințe de struguri, nuci, camelină, cânepă, floarea soarelui, soia, măsline, arahide, argan sau macadamia.
Pentru gătit la foc mic: alune, soia, ulei de măsline sau macadamia.
Pentru gătit la foc mare: semințe de struguri, floarea soarelui sau ulei de măsline.
Pentru prăjire: semințe de struguri, floarea-soarelui sau ulei de arahide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`