Prima pagină » Informații utile » De ce este cerul roșu la apus și la răsărit? Într-o zi, soarele va consuma pământul!

De ce este cerul roșu la apus și la răsărit? Într-o zi, soarele va consuma pământul!

13 aug. 2024, 12:47,
în Informații utile

Cerul roșu de la apus și răsărit oferă un spectacol vizual fascinant, capturând privirile celor care au privilegiul de a-l vedea. Fenomenul nu este doar un joc de culori, ci și un indiciu al condițiilor atmosferice, având semnificații ce depășesc simpla estetică a acestuia.

Pe lângă frumusețea sa vizuală, cerul roșu poate oferi și indicii despre condițiile meteorologice viitoare, fiind deseori asociat cu schimbările de vreme. Astfel, spectacolul oferit de acesta la apus și răsărit nu este doar un deliciu pentru ochi, ci și un mesaj al naturii despre lumea din jurul nostru.

De ce este cerul roșu la apus și la răsărit

Am remarcat cu toții că lumina solară își schimbă culoarea în cursul zilei. Cea mai deschisă culoare, galben spre alb, se observă la mijlocul zilei, iar la răsărit și apus culorile se schimbă spre portocaliu și roșu. În același timp, cerul senin este albastru iar cu cât atmosfera este mai curată albastrul devine mai închis.

În caz că v-ați întrebat vreodată de ce, iată explicația:

Pentru a înțelege de ce se schimbă culoarea cerului trebuie să știți ce este lumina. Așadar, lumina este o parte a spectrului electromagnetic compusă din cele 7 culori de bază cunoscute ca ROGVAIV (roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo și violet) și dintr-o gamă largă de culori intermediare.

Diferența de la o culoare la alta constă în lungimea de undă sau frecvența caracteristică, iar ochii noștri sunt niște „senzori” care captează lungimile de undă și creierul nostru le interpretează ca fiind culori (vedeți imaginea a doua din galerie).

Lumina cu lungime de undă mai mare, galbenă, portocalie și roșie, interferează mai puțin cu moleculele gazelor atmosferice și trece mai ușor prin atmosferă. La apus și la răsărit calea parcursă de razele solare prin atmosferă este cea mai lungă și prin urmare,culorile care reușesc să ajungă mai ușor la noi sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei.

Fenomenul poate fi accentuat de prezența moleculelor de apă, a norilor, a prafului sau a unor substanțe poluante. În timpul unor erupții vulcanice, de exemplu, mari cantități de cenușă și gaze pot fi emanate în atmosfera, în acest caz cerul devenind de un roșu aprins, acesta este și motivul pentru care în înțelepciunea populară se spune că un cer de un roșu ieșit din comun, prevestește un eveniment negativ.

Motivul pentru care soarele este alb la miezul zilei

Când culorile se amestecă rezultă lumina albă. Pe acest principiu funcționează și ecranul monitorului sau a telefonului pe care citiți acest articol. La miezul zilei când soarele se află la înălțimea maximă pe bolta cerească (la zenit), razele solare parcurg cea mai mică distanță prin atmosferă, astfel că reușesc să ajungă la noi în mod direct toate razele luminoase, de la albastru la roșu.

Prin amestecul culorilor, soarele se apropie din ce în ce mai mult de culoarea albă, iar cu cât atmosfera este mai curată  cu atât amestecul este mai complet și galbenul începe să dispară în detrimentul albului. În afara atmosferei terestre Soarele are culoare de un alb strălucitor.

Într-o zi, soarele va consuma pământul pentru că acesta va continua să ardă timp de aproximativ 130 de milioane de ani după ce va arde tot hidrogenul său, în loc să ardă heliu.
În acest timp, se va extinde la o asemenea dimensiune încât va cuprinde planetele Mercur, Venus și Pământ. Când va ajunge în acest punct, va deveni o stea uriașă roșie, aceasta fiind explicația unui fenonem cosmic.

Acum că știți motivul pentru care cerul este roșu, poate sunteți curioși să aflați că soarele călătorește cu 220 km pe secundă și se află la aproximativ 24,000 – 26,000 de ani lumină de centrul galactic.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Brigitte Macron, devastată de durere. Tragedie uriașă pentru prima-doamnă. Durerea este de nedescris, este în doliu
observatornews.ro
La Metrorex iau "spor de subteran" şi cei care stau doar la suprafaţă. Sindicalist: "Ce este imoral?"
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
De ce plătesc românii facturi aberante. Energia, cea mai scumpă din UE
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Acte necesare pentru a călători cu mașina prin Europa. Ghid complet pentru șoferi
Dailybusiness.ro
Ce alimente să eviți atunci când bei cafea. Unele combinații pot afecta gustul sau stomacul
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
💔💔💔DESPĂRȚIRE bombă în showbiz! Andreea Marin i-a spus adio lui Adrian Brîncoveanu. E cutremur!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025