Prima pagină » Informații utile » De ce este cerul albastru? Lucruri mai puțin știute despre acesta!

De ce este cerul albastru? Lucruri mai puțin știute despre acesta!

04 aug. 2024, 12:25, 1 ,
în Informații utile

Cu toții ne-am întrebat măcar o dată de ce este cerul albastru, această întrebare aparent simplă ascunde în spatele ei fenomene fizice complexă care implică interacțiunea luminii cu atmosfera terestră.

Cerul albastru este un spectacol zilnic care ne însoțește, dar de puține ori ne gândim de ce este cerul albastru și la motivele științifice din spatele acestui fenomen. Lumina soarelui, deși pare albă, este de fapt compusă din toate culorile spectrului vizibil.

De ce este cerul albastru?

De ce este cerul albastru? Este întrebarea care li s-a strecurat tuturor printre gânduri, cel puţin în perioada copilăriei sau măcar o dată-n viață. Unii şi-am găsit răspunsul în şcoală, la orele de fizică, alţii, de pe internet, însă mulţi cred în continuare că cerul chiar este colorat în albastru. Ştiinţa ne lămureşte că azurul cerului este doar o iluzie optică şi că nu este generat de vreun pigment din aer.

Oamenii vâd cerul albastru din cauza gazelor din atmosferă, cum ar fi oxigenul, nitrogenul, azotul și dioxidul de carbon. Când lumina soarelui intră în contact cu acestea, se reflectă, iar fiecare meloculă devine o sursă de lumină. Trebuie menționat și faptul că lumina soarelui are toate culorile: roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo, violet.

Interacțiunea cea mai pronunțată se constată în cazul luminii cu lungimea de undă cea mai mică, precum violet, indigo și albastru, deoarece lungimea de undă se apropie ca dimensiune de cea a moleculelor gazelor respective.

În acest fel, lumina violetă și albastră este reflectată de la o moleculă la alta, astfel încât pare că vine de peste tot, adică lumină difuză, motiv pentru care cerul are culoarea albastră pe care o percep ochii noștri. Celelalte culori nu sunt la fel de ușor dispersate de atmosfera pământului, iar din această cauză ele vin la noi într-o lumină mai puțin directă.

De ce este marea albastră?

Oamenii s-au întrebat asta de sute de ani, cum s-au întrebat, de altfel, și multe lucruri despre corpul uman. Un răspuns la întrebarea despre culoarea mării a fost că reflectă cerul. Și o face, dar doar la suprafață. De pe coastă, poate apărea că marea este de un albastru intens într-o zi însorită. Sau gri când este furtună. Sau chiar devine un roz strălucitor în timpul răsăritului sau apusului. Dar dacă ne scufundăm sub suprafață, culoarea albastră rămâne. Aici, apa nu reflectă cerul. Nuanța albastră este creată de apă însăși.

Răspunsul pentru culoarea apei este același ca și pentru culoarea cerului. Lumina soarelui conține întregul spectru de culori vizibile, de la roșu la violet și întregul curcubeu între ele. Diferitele culori de lumină au lungimi de undă diferite. Lumina roșie are lungimi de undă lungi. Alte culori au lungimi de undă progresiv mai scurte, albastrul și violetul fiind cele mai scurte dintre toate.

Când lumina strălucește prin apă, culorile cu lungimi de undă mai mari sunt absorbite de apă, cu cele mai lungi lungimi de undă absorbite mai întâi. De îndată ce ajungem la mai mult de câțiva metri sub apă, majoritatea undelor roșii și portocalii au dispărut complet. Urmează galben și verde. Albastrul și violetul, pe de altă parte, au cele mai scurte lungimi de undă ale luminii vizibile, astfel încât sunt capabile să pătrundă cel mai adânc în mări și oceane. Nu numai că rămân în jur, ci sunt împrăștiate de particule în apă, făcând să pară că apa în sine este albastră, prin urmare este același răspuns ca și la întrebarea de ce este cerul albastru, totul se datorează lungimilor de undă a culorilor.

Comentarii
  • „…gazelor din atmosferă, cum ar fi oxigenul, nitrogenul, azotul și dioxidul de carbon.”

    Ziaristule fara scoala, tine minte: azotul se mai numeste si nitrogen (N in tabelul periodic de care tu probabil nu ai auzit).
    „ai de capu’ nostru de la cine am ajuns sa citim stiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *