Prima pagină » Magazin » De ce este blockchain o tehnologie a viitorului?
De ce este blockchain o tehnologie a viitorului?

De ce este blockchain o tehnologie a viitorului?

21 dec. 2022, 13:11,
în Magazin

Blockchain este una dintre cele mai noi și mai revoluționare tehnologii ale momentului, care are potențialul de a transforma complet felul în care funcționează economia globală și nu numai. 

Blockchain a luat naștere împreună cu apariția criptomonedelor, în special a Bitcoin. Această este o modalitate de a înregistra tranzacțiile într-o bază de date descentralizată, care este accesibilă tuturor utilizatorilor din rețea. 

Dacă nu știi exact ce este blockchain practic, la baza să se află un sistem de înregistrare a tranzacțiilor care este descentralizat, ceea ce înseamnă că nu există un singur punct de control sau de autoritate. 

O tehnologie ce oferă siguranță și fiabilitate

Această caracteristică unică face că blockchain-ul să fie extrem de sigur și de puternic, deoarece înseamnă că nu poate fi distrus sau manipulat în vreun fel, ceea ce îl face ideal pentru stocarea și transferul de valori. Acest lucru îl face să fie din ce în ce mai atractiv în viitor și tot mai multe domenii încep să ia tehnologia blockchain foarte în serios. 

Pe de altă parte,  informațiile din blockchain sunt ușor de accesat și distribuit și nu există niciun risc de blocaj sau întrerupere a transferurilor sau accesărilor de date, ceea ce îl face de asemenea foarte fiabil. 

Transparență și accesibilitate crescută

O altă caracteristică importantă a blockchain-ului, care îl face să fie o tehnologie din ce în ce mai utilizată în viitor este faptul că oferă transparență. 

Pentru că tranzacțiile sunt înregistrate într-un mod care este accesibil oricui, oricine poate vedea exact ce s-a întâmplat și poate verifică autenticitatea acestora. Acest lucru înseamnă că blockchain-ul poate fi folosit pentru a face tranzacții mai sigure și mai eficiente, eliminând nevoia de intermediari pentru a verifică și validează tranzacțiile. 

Practic și perfect de utilizat în diferite domenii

Blockchain-ul are inclusiv potențialul de a revoluționa diverse domenii, începând de la financiar până la votarea electronică și chiar și gestionarea proprietății intelectuale. 

Deja au fost create monede digitale care folosesc tehnologia blockchain, iar această tehnologie este folosită la un nivel mic dar în creștere și în alte domenii precum bănci, afaceri, guverne, domeniul medical sau chiar școli. 

Finante

Una dintre cele mai cunoscute utilizări ale blockchain-ului este in industria financiară. Platformele bazate pe blockchain pot elimina intermediarii și pot face tranzacțiile mai rapide, mai sigure și mai ieftine. De exemplu, criptomonedele, sunt folosite deja de mulți oameni pentru a face plăți online și pentru a investi.

Sănătate

Blockchain-ul s-ar putea folosi și pentru a gestiona și a proteja datele medicale ale pacienților. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea siguranței și calității îngrijirilor medicale și poate face mai ușoară partajarea informațiilor medicale între diferiți furnizori de servicii medicale.

Educatie 

Această tehnologie ar putea  fi folosită și pentru a stoca diplomele și certificatele de studii, facilitand verificarea rapidă a calificarilor și eliminand riscul de falsificare.

Guvernare

Blockchain-ul poate fi folosit inclusiv pentru a îmbunătăți transparența și eficiența proceselor guvernamentale, cum ar fi votarea sau impozitarea.

Imobiliare

Acest tip de tehnologie ar putea fi folosit și pentru a gestiona proprietatea imobiliară prin crearea unui registru imobiliar descentralizat care poate fi verificat de oricine. Acest lucru ar putea  elimina erorile și ar face tranzacțiile mai eficiente.

Sursă foto: cnbc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *