Prima pagină » Local » De ce este bine să ne rugăm dimineața și seara? Află totul despre importanța rugăciunii de la părintele Calistrat Chifan – VIDEO

De ce este bine să ne rugăm dimineața și seara? Află totul despre importanța rugăciunii de la părintele Calistrat Chifan – VIDEO

10 oct. 2022, 13:20,
în Local

Mulți credincioși se întreabă de ce este bine să ne rugăm dimineața și seara. Ei bine, în rândurile care urmează, părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași ne vorbește despre cât de importantă este rugăciunea și pe câte clase se întinde.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași ne-a vorbit, în nenumărate rânduri, despre cât de importantă este rugăciunea și cât de bine este să ne rugăm atât dimineața, cât și seara. Potrivit îndrăgitului duhovnic, rugăciunea este hrana sufletului, un nectar al vieții duhivnicești, care ne umple sufletul de bucurie și îl hrănește cu dulceața sa. Nectarul este, ne spune părintele, izvorât din voința, din inima și din credința vie a omului, care înflorește fapte bune, ce, la rândul lor, vin și hrănesc sufletul: „Însetat e sufletul meu după Tine, Doamne, așa cum aleargă cerbul după izvoarele apelor”.

De ce este bine să ne rugăm dimineața și seara? Părintele Calistrat Chifan: „Rugăciunea este împărăteasa faptelor bune”

Părintele Calistrat Chifan a discutat, în cadrul unei emisiuni BZI LIVE, despre importanța rugăciunii și de ce este esențial ca fiecare credincios să se roage zilnic, atât dimineața, cât și seara. Duhovnicul a explicat că rugăciunea este împărăteasa faptelor bune, conform Sfântului Isaac Sirul, dar și hrana sufletului. Fie că este citită sau ascultată, rugăciunea constituie un nectar al vieții duhovnicești.

„Să le luăm într-o ordine. Mai întâi de toate, să deschidem Filocalia la Sfântul Isaac Sirul și să vedem ce spune. Rugăciunea este împărăteasa faptelor bune și, iarăși, spune Sfântul Isaac Sirul: „Cu nimic nu-l batjocorește diavolul pe creștin, decât să ia lucrarea rugăciunii și să-i dea orice altă ocupație”. După aceea, iarăși, în Filocalie dacă citim, găsim așa: „Rugăciunea este hrana sufletului”. Cititul sau orice colecție din asta duhovnicească e hrana minții, iar îmbrăcămintea și hrana trupească este hrana și îmbrăcămintea trupului. Deci toate au ordinea lor.”, a declarat părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, pentru BZI LIVE.

Îndrăgitul duhovnic a explicat că sufletul se hrănește din dulceața rugăciunii, aceasta fiind un nectar al vieții duhovnicești, care izvorăște din credința vie a omului și care duce la săvârșirea de fapte bune, plăcute Domnului.

„Din ce se hrănește sufletul? Din dulceața rugăciunii. De fapt, rugăciunea este un nectar al vieții duhovnicești, izvorît din voința, din inima și din credința vie a omului, care înflorește fapte bune, iar nectarul acestor fapte bune vine și îl hrănește pe suflet. Așa spune: „Însetat e sufletul meu după Tine, Doamne, așa cum aleargă cerbul după izvoarele apelor. Și, apoi, mergem la profetul David și găsim scris negru pe alb: „Bine voi cuvânta pe Domnul în toată vremea, Pururea lauda Lui în gura mea. În tot locul stăpânirii lui, binecuvântează suflete al meu pe Domnul. Și, iarăși, găsim la Apostolul Pavel: „Neîncetat vă rugați”. Sau, iarăși, spune apostolul Pavel: „Privegheați și vă rugați să nu cădeți în ispită că diavolul rage ca un leu și caută pe cine să înghită”.”, a adăugat duhovnicul.

Câte clase de rugăciuni există?

Părintele Calistrat a precizat că există mai multe clase de rugăciuni, și anume: clasa începătoare, clasa întâi, clasa a doua și clasa a treia.

„Noi avem niște clase de rugăciuni: clasa 0, ca la școală, clasa începătoare, clasa întâia, clasa a doua și clasa a treia. Și o să întrebați de ce trei clase și numai una pregătoare și una 0? La clasa 0 intră totalitatea credincioșilor creștini, care în viața lor nu au făcut decât rugăciuni de genul Tatăl Nostru, Crezul, Îngerașul, Doamne, Doamne Ceresc Tată, Preasfântă Treime, Cuvine-se cu adevărat, Psalmul 50. Adică s-au rugat la o nevoie, s-au rugat la o necesitate, s-au rugat la o constrângere sau din simpla evlavie, seara și dimineața, s-au închinat începând de la o cruce făcută pe pernă, de la o cruce făcută la picioare, cum mai obișnuiește omul sau însemnând patul sau, alteori, făcându-și semnul crucii în sens personal și trântindu-se în pat și culcându-se.

Deci, aceștia sunt creștinii de la clasa 0. Dumnezeu nu are ceva cu ei, nu-i supărat pe ei. Spune că răsplata harului vine pe măsura străduinței. Așa spune: „Darul vine pe măsura harului”, spune părintele Calistrat Chifan.

Despre celelalte clase ale rugăciunii, părintele Calistrat Chifan a precizat că nu sunt foarte diferite de clasa 0, deoarece nu mulți sunt cei care au mutat munții cu rugăciunea lor.

„Dacă credința voastră ar fi cât un sâmbure de muștar, i-ai spune muntelui „Mută-te!” și s-ar arunca în mare. Aici plecăm nu numai pentru clasa 0, chiar și pentru clasa întâia, a doua și a treia superioară. Câți oameni de-ai noștri, în viața lor, au mutat muntele cu rugăciunea? Foarte puțini. Este Marcu din Fracesc, Argintarul din Constantinopol și mai este încă un sfânt care a mutat un fel de stâncă la Colose, la minunea din Colose, cu arhanghelul Mihail.

De ce amintesc lucrurile astea? Sunt lucruri nefirești din clasa cea mai înaltă, adică din clasa a treia a rugăciunii. Dar aici, la clasa 0, foarte rar întâlnim acest lucru, ceea ce mă face să cred sau ceea ce ne face conștienți să credem că nu există rugăciune înaltă în clasa începătoare. Vorbim de simplititatea rugăciunii, de smerenia rugăciunii, de efectul rugăciunii și de lucrarea rugăciunii. Adică, dacă un om are un necaz și s-a pus în genunchi și a spus „Tatăl nostru” cu credință, chiar îi folosește. ”, a completat părintele Calistrat Chifan.

Dacă vreți să urmăriți întreaga emisiune cu părintele Calistrat Chifan apăsați AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *