Prima pagină » Culinar » De ce este bine să mănânci peste în prima zi de Crăciun
De ce este bine să mănânci peste în prima zi de Crăciun

De ce este bine să mănânci peste în prima zi de Crăciun

24 dec. 2019, 10:51,
în Culinar

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale creştin ortodocşilor. Naşterea Domnului este o sărbătoare plină de semnificaţii, dar şi obiceiuri şi tradiţii.

La masa de Crăciun este de bun augur să ascultăm colinde, cântece ritualice de belşug, de rodire a ogoarelor şi de armonie în relaţiile interumane.

Să mâncăm peşte la micul dejun pentru a fi sprinteni tot anul. Pentru ca sporul casei să nu se risipească, negustorii şi oamenii de afaceri împlinesc un ritual: din ziua de Crăciun ei încep să noteze într-un caiet seria banilor cheltuiţi în fiecare zi. În timp, s-a constatat că prin acest obicei, gospodarul nu mai face cheltuieli neprogramate şi paguba fuge din căminul său.

De ce este bine să mănânci peste în prima zi de Crăciun

Potrivit tradiţiei, astăzi este bine să ne împodobim locuinţa cu flori roşii (Floarea Crăciunului şi Cactusul de Crăciun) şi coroniţe din ramuri de brad. Aceste vegetale de culoare roşie şi verde inspira membrilor familiei gânduri bune, armonie. Păstrează sentimentele de dragoste în familia noastră.

Prima persoană care ne calcă pragul trebuie să fie un bărbat brunet. Acest oaspete aduce norocul în casa şi în viaţa noastră. Tradiţiile strămoşeşti ne învaţă să evităm să primim în casa noastră un bărbat roşcat pentru că tot anul ne vom confrunta cu necazuri cauzate de intrigi şi de abuzuri de tot felul.

De ce este bine să mănânci peste în prima zi de Crăciun

Ca să atragi bunăstarea, norocul şi sănătatea, trebuie să faci în aşa fel încât să nu-ţi lipsească din casă frumoasă Crăciuniţa şi cununa de vâsc. Mănâncă măcar un măr în prima zi de Crăciun, ca să ai parte de sănătate tot anul viitor. Ca să ai trupul plăcut mirositor în anul ce va să vină, fă-ţi baie în prima zi de Crăciun. Atenţie! Nu e bine să faci acelaşi lucru şi pe 1 ianuarie. Ai grijă să pui pleava de grâu sub fata de masă, la ospăţ, pentru belşug şi sporul casei.

Ca să ţii departe deochiul, farmecele şi răutăţile, pune pe cele patru colţuri ale mesei usturoi şi mac. Nu te supăra dacă, din greşeală, răstorni o cutie cu chibrituri, dacă verşi vin pe masă, dacă îţi ţiuie urechea, de Crăciun. Toate sunt semne de noroc. E bine să faci o pomană pentru amaraţi, ca să ai parte de bogăţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`