Laptele este un aliment complex, o sursa importanta de vitamine si minerale, in special de calciu. Rolul sau in sanatatea sistemului osos si a dintilor este recunoscut de multa vreme.
Pe langa proteine de calitate, carbohidrati si grasimi, laptele contine vitaminele A, D, complexul de vitamine B, acid folic, acid pantotenic si minerale precum calciu, magneziu, fosfor si zinc. Iata de ce este bine sa bei lapte zilnic, potrivit Sfatul medicului:
1. Mentine sanatatea oaselor si a dintilor
Laptele si produsele lactate ofera calciu, fosfor, magneziu si proteine care sunt esentiale pentru o crestere sanatoasa a oaselor. Consumul adecvat de lapte si produse lactate din copilaria si de-a lungul vietii ajuta la mentinerea unor oase puternice si le protejeaza impotriva unor afectiuni cum este osteoporoza.
Calciul si fosforul, care se gasesc din plin in lapte si produse lactate, sunt benefice pentru dezvoltarea dintilor si pentru mentinerea sanatatii lor. Cazeina, proteina din lapte formeaza o protectie la nivelul smaltului dintilor, prevenind astfel pierderea calciului si a fosforului atunci cand smaltul dintilor este expus la acizii din gura.
Studiile au sugerat ca laptele reduce efectul cariogenic al alimentelor asupra dintilor, atunci cand sunt consumate impreuna cu laptele. Specialistii recomanda laptele pentru a fi consumat intre mese intrucat nu cauzeaza carii.
Cu ce alimente putem combina laptele si lactatele fara sa ne afecteze sanatatea
2. Laptele si tensiunea arteriala
Un numar din ce in ce mai mare de studii sugereaza ca un consum de 3 portii de lactate pe zi, alaturi de 5 portii de fructe si legume ca parte a unei diete sarace in sare, poate reduce hipertensiunea arteriala atat la adulti cat si la copii. Desi mecanismele exacte implicate nu sunt clare, se crede ca potasiul, calciul, magneziul si proteinele din lapte sunt probabil implicate.
3. Laptele si bolile cardio-vasculare
Mai multe studii au aratat o legatura intre consumul de lactate si reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare. Un studiu recent a aratat ca barbatii care au consumat lactate au avut mai putine accidente vasculare cerebrale decat cei care nu au inclus acest aliment in dieta. Aceasta asociere poate fi datorata mai multor elemente din lapte, dar studiile epidemiologice arata ca aportul crescut de calciu determina o scadere semnificativa a riscului de boli cardio-vasculare. In plus, este cunoscut faptul ca acest element leaga grasimile rele, la nivelul intestinului si previne absorbtia lor, ducand astfel la scaderea nivelului lor in sange.
4. Previne obezitatea
Contrar credintei comune, studiile arata ca persoanele care consuma lapte si produse lactate sunt mai suple decat cele care nu le consuma . Consumul de lactate in cadrul unei diete ce controleaza aportul caloric se asociaza cu scaderea ponderala, in special din regiunea abdominala. Acest lucru este in special important deoarece grasimea la nivelul trunchiului este in mod special asociata cu problemele de sanatate. Mecanismul implicat este neclar, dar se pare ca include actiunea calciului din lapte si lactate.
5. Scade riscul diabetului de tip 2
Studiile arata ca un consum regulat de lapte si lactate degresate poate determina reducerea riscului pentru diabetul de tip 2, care reprezinta o importanta problema de sanatate a adultului si a devenit din ce in ce mai frecvent la copii si adolescenti. In plus, cu cat consumul de lactate este mai mare cu atat riscul de diabet scade. Se considera ca acest efect se datoreaza nutrientilor benefici continuti in lapte, printre care calciu si magneziu sau faptului ca lactatele au un indice glicemic scazut care ajuta la controlul glicemiei.
6. Reduce riscul de cancer
Un studiu recent a aratat ca barbatii care au consumat in medie 1,5 pahare de lapte pe zi sau mai mult, au avut cu 35% un risc mai mic pentru cancerul colorectal decat barbatii care au consumat mai putin de 2 pahare pe saptamana. Un alt studiu a arata ca femeile care au baut mai mult lapte in copilarie si au continuat sa consume lactate ca adulti au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer mamar. Calciul si acidul linoleic conjugat sunt considerate a fi componentele protective pentru cancerul de colon.
7. Bea lapte sa nu faci Alzheimer la batranete
Potrivit unui studiu american referitor la boala Alzheimer, persoanele varstnice care au carenta de vitamina B12 si acid folic au un risc crescut de a suferi de aceasta maladie. Se stie ca vitamina B12 – extrem de importanta pentru cresterea celulelor si dezvoltarea sistemului nervos – se gaseste in principal in produsele de origine animala (carne de vaca si de pui, ficat, rinichi, somon, ton, lactate si derivate de lapte, oua), ea nefiind sintetizata in organism.
Laptele este considerat o sursa buna de vitamina B12 – trei cani de lapte asigura doza zilnica de vitamina B12 necesara unui adult. Desi necesarul caloric scade odata cu imbatranirea, persoanele de varsta a treia nu trebuie sa reduca consumul de vitamine si minerale, ci din contra, trebuie sa le consume in aceleasi cantitati ca si pana atunci.
Un semnal de alarma trebuie tras si pentru vegetarienii convinsi, care ar trebui sa bea cel putin un pahar de lapte pe zi pentru a nu dezvolta o carenta de vitamina B12 (manifestata prin anemie megaloblastica, complicatii neurologice etc.).
Citeste si: