Prima pagină » Local » De ce este bine să așteptăm 30 de zile după infecția cu coronavirus? Dr. Florin Roșu: „Corpul nu este forțat să creeze anticorpi și după boală, și după administrarea dozei de vaccin anti-COVID-19”
De ce este bine să așteptăm 30 de zile după infecția cu coronavirus? Dr. Florin Roșu:

De ce este bine să așteptăm 30 de zile după infecția cu coronavirus? Dr. Florin Roșu: „Corpul nu este forțat să creeze anticorpi și după boală, și după administrarea dozei de vaccin anti-COVID-19”

16 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Vaccinarea anti-COVID-19 după infecția cu coronavirus se realizează după o perioadă de 30 de zile. Acest interval de timp este necesar pentru ca organismul să creeze un nivel de anticorpi pentru infecția acută și pentru a se reface după lupta împotriva bolii. În județul Iași, 61.164 de persoane au fost vaccinate anti-COVID-19

Prima doză de vaccin anti-COVID-19 este administrată persoanelor infectate cu coronavirus după o așteptare de 30 de zile. Dacă o persoană este confirmată pozitiv între prima doză și rapel, va aștepta până la vindecare pentru a putea primi ultima doză. Fiindcă perioada de administrare a vaccinului împotriva coronavirus nu este îndelungată, încă nu s-au realizat studii care să arate care este nivelul de anticorpi și cât timp ne imunizează. În cele aproape două luni de la începutul campaniei de vaccinare, dintre cei imunizați, doar o mică parte dintre ei au făcut boala. Totodată, din observațiile medicilor infecționiști, pacienții care au făcut o formă ușoară a infecției cu coronavirus au avut un nivel aproape neschimbat de anticorpi. Cei care au avut cele mai mari modificări la titrul de anticorpi sunt cei care au trecut de o formă gravă a infecției cu coronavirus.

De ce așteptăm 30 de zile după infecția cu coronavirus pentru a ne vaccina cu prima doză de vaccin anti-COVID-19?

O persoană care s-a infectat cu coronavirus trebuie să aștepte o perioadă de 30 de zile de la confirmarea testului PCR pentru a se putea vaccina anti-COVID-19. Dacă infecția a intervenit între prima doză și cea de-a doua, se așteaptă până la negativarea testului, vindecare.

„Se așteaptă o perioadă de 30 de zile pentru că sistemul imunitar merge pe partea de infecție acută pentru a produce anticorpi. După, când intervine vaccinul, apar anticorpi datorită acestuia. Corpul nu este astfel forțat să creeze anticorpi concomitent și după boală, și după administrarea dozei de vaccin anti-COVID-19. În plus, această perioadă este necesară și pentru ca organismul să se refacă într-o lună de zile, să-și revină după boală. Anticorpii dispar (acel IgM) și devin limfocite B, care oricum fac parte din sistemul imunitar și acestea ar acționa împotriva SARS-CoV-2. Persoanele asimptomatice pot face vaccinul fără probleme”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Nivelul de anticorpi după infectarea cu o formă ușoară cu coronavirus este scăzut

Administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 imediat după vindecarea de coronavirus nu are efecte negative asupra organismului. Explicația este simplă, spun medicii ieșeni. Multe persoane confirmate pozitiv cu coronavirus după prima doză de vaccin fac o formă ușoară. Nivelul de anticorpi este unul scăzut la cei care sunt asimptomatici sau cei care sunt infectați cu o formă ușoară de coronavirus. Odată cu cea de-a doua doză, titrul de anticorpi este mult mai mare.

În ceea ce privește Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în județul Iași, conform datelor centralizate, până pe data de 15 februarie 2021 au fost efectuate 61.164 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 37.546 au fost vaccinate cu prima doză și 23.618 cu a doua doză. Pe data de 14 februarie 2021 au fost vaccinate 1.340 de ieșeni, dintre care 225 de persoane au primit prima doză și 1.115 de persoane au primit a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 167 de reacții adverse ușoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`