După anunțul ministrului de interne austriac, Gerhard Karner, că este împotriva primirii Bulgariei, Croației și României în Spațiul Schengen, din cauza numărului mare de migranți care ajung în centrul Europei fără a fi controlați la frontierele externe ale UE, șeful guvernului de la Viena a venit și a nuanțat declarațiile.
Karl Nehammer a lăudat Croația pentru felul în care gestionează granița externă a Uniunii și a criticat explicit România, Bulgaria și Ungaria că lasă migranți să intre ilegal în Europa.
De ce este Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen
Cancelarul austriac Karl Nehammer se află azi într-o vizită în Croația, unde se va întâlni cu premierul Andrej Plenkovic și președintele Zoran Milanovic. El a fost întrebat pe tema extinderii Schengen înainte de startul vizitei, pornind de la declarațiile ministrului de interne din Austria, Gerhard Karner, care spusese că nu este momentul pentru primirea Bulgariei, Croației și României, din cauza migranților care ajung ilegal în Europa pe la granițele externe ale Uniunii.
Cancelarul Nehammer a nuanțat declarațiile ministrului de interne, lăudând Croația pentru felul în care gestionează granița externă a UE și precizând că decizia de primire în Schengen se ia individual pentru fiecare țară în parte, nu în bloc.
„Nu simțim nicio presiune migraționistă din nordul Croației. Din moment ce Croația își protejează granițele într-o manieră exemplară, nu văd nicoo problemă aici. Țările vor fi votate individual (pentru acces în Spațiul Schengen – n.r.)”, a declarat Karl Nehammer, potrivit publicației Kleine Zeitung, care arată că veto-ul este îndreptat împotriva României și Bulgariei.
„Avem 100.000 de oameni care au trecut ilegal granița, dintre care 75.000 au traversat țări ca România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrați de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și va trebui să ne ocupăm de asta”, a mai spus cancelarul austriac.
Ministrul de interne austriac a anunțat vinerea trecută că este împotriva primirii României, Bulgariei şi Croaţiei în Spațiul Schengen. Într-un interviu pentru un ziar austriac, el a declarat că „nu este momentul să votăm asupra extinderii acum”, arătând că Austria s-a confruntat în acest an cu un val imens de migranți care nu fuseseră înregistrați la nicio altă graniță UE.
Potrivit acestuia, motivul împotrivirii este valul de migranți care ajung în Europa Centrală prin Balcani. Peste 90.000 de migranți au fost prinși la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceştia, 75.000 nu fuseseră înregistraţi anterior în vreo altă ţară UE, a arătat ministrul de interne austriac.
„Extinderea unui sistem stricat nu poate funcționa. Situația din Europa arată limpede că protecția granițelor externe nu funcționează”, a mai spus ministrul Gerhard Karner.