De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în vin? Secretul cunoscut doar de experți în domeniu

25 apr. 2024, 15:13,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Din vremea bunicilor noștri, bicarbonatul de sodiu a fost un ingredient cheie în orice bucătărie sau gospodărie. Chiar dacă sună ciudat, mulți români îl folosesc și în vin, află de ce în rândurile următoare

Multora dintre noi ne place să savurăm un vin bun, dar ce facem dacă simțim că acesta are un gust ciudat sau este prea acid? Trucul moștenit de la cei bătrâni este simplu: adăugăm puțin bicarbonat de sodiu în vin. Îți vom explica în următoarele rânduri de ce este bine să faci acest lucru și ce beneficii aduce.

De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în vin?

Bicarbonatul este un ingredient des folosit în bucătăria românească, de la prăjituri la mâncăruri; este adăugat adesea pentru a opri aciditatea unui produs. Așa este și cazul vinului. Adăugând o cantitate mică de bicarbonat de sodiu în vin, poți neutraliza aciditatea și crea o aromă mai echilibrată, lăsând gustul autentic al vinului să iasă în evidență.

Numai experții degustători de vinuri își pot da seama din prima înghițitură dacă licoarea lui Bachus este naturală sau produsă cu coloranți sau alte chimicale. Chiar dacă în magazine, printre sutele de sticle de vin, majoritatea te îndeamnă să crezi că vinul este de calitate și provine doar din struguri, puține sunt cele care oferă ceea ce promit.

Dacă vrei să testezi dacă vinul ales de tine este cu adevărat natural și bun, ai nevoie doar de un pahar și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Toarnă vinul într-un pahar, apoi presară ușor o linguriță de bicarbonat și așteaptă câteva momente. Încet, încet, vinul va începe să-și schimbe culoarea; dacă acesta devine o băutură de culoare verde-albăstrui, înseamnă că vinul este original și natural, dar dacă își păstrează culoarea sau devine mai deschis, atunci mai mult ca sigur ai cumpărat un vin contrafăcut sau plin de chimicale și coloranți.

Bicarbonatul elimină și petele de vin.

De asemenea, bicarbonatul se poate folosi și pentru curățarea petelor de vin. Dacă cămașa sau rochia ta preferată au fost pătate cu vin și nu știi cum să îndepărtezi petele, folosește acest truc simplu. Amestecă într-o cană în părți egale oțet cu bicarbonat, amestecă bine până devine o pastă și apoi aplic-o pe țesătură. Freacă ușor pata până compoziția pătrunde în țesătură, apoi bagă-o în mașina de spălat și spală-o la setările normale.

Cum poți neutraliza aciditatea unui vin

Dacă vinul ți se pare prea acid sau are un gust acru și dezechilibrat, există câteva modalități de a neutraliza aciditatea din vin.

Un vârf de linguriță de sare sau zahăr poate ajuta la echilibrarea și rotunjirea aromelor, dar și la atenuarea acidității din vin. Însă dacă ai la îndemână bicarbonat de sodiu, poți adăuga o cantitate mică în vin și îl poți învârti până când se amestecă complet și aciditatea dispare. Un alt remediu pentru un vin prea acid este să folosești metode de reducere a acidității, prin utilizarea de agenți de acidificare, cum ar fi sărurile de carbonat, ca carbonatul de potasiu sau bicarbonatul de potasiu.

La fel poți face și dacă vinul făcut acasă ți-a ieșit prea acid. O porție mai mare de zahăr ajută de asemenea la echilibrarea vinului, sau siropul simplu de ștevie poate fi folosit pentru vinul de casă.

De asemenea, bicarbonatul de sodiu s-a dovedit a fi eficient pentru ameliorarea acidității stomacale, dar ajută și cu mătreața sau cu diverse probleme medicale.

De ce să torni bicarbonat de sodiu în vin? Pentru a opri aciditatea și a da un gust mai bun vinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *