Prima pagină » Magazin » De ce disciplina este mai importantă decât motivația?
De ce disciplina este mai importantă decât motivația?

De ce disciplina este mai importantă decât motivația?

25 nov. 2020, 15:49,
în Magazin

Cum faci să obții ce vrei? Speakerii motivaționali și teoriile succesului pun accentul pe găsirea și menținerea motivației. Dificultatea trăită de majoritatea oamenilor este că nu reușesc să facă ce și-au propus. Iar în contextul actual al limitărilor, lucrul acesta devine și mai problematic.

Cum se face că la început eșți extrem de motivat și dornic să începi un lucru nou și în  scurt timp îți piere energia de a-l mai face? Realizezi că nu ai timp, că nu ești în starea potrivită, că ești obosit, că nu te poți ține de planul stabilit. Cel mai probabil spui că nu mai ai suficientă motivație și te învinovățești pe tine, pe alții sau felul în care se întâmplă toate.

Îți prezint un element mai important decât motivația, așa cum este ea înțeleasă la modul general, și anume: disciplina. În psihologie, disciplina se mai numește persistență motivațională. Adică acea parte a motivației care te ajută să îți continui călătoria chiar și atunci când apar probleme, când ți-e greu, când ai obosit, când nu ai chef, când simți că nu mai poți.

Întrebarea motivației este ”de ce?”. Întrebările disciplinei sunt ”cum?”, ”când?”, ”cât”.

Motivația este cea care condiționează. Ea spune: ”dacă mă simt bine, dacă am timp, dacă am stare, voi face un anumit lucru”.

Disciplina este cea care de-condiționează. Ea presupune că ”indiferent dacă am chef, îmi găsesc timp și putere și fac ce mi-am propus”.

Atât timp cât te-ai asigurat că ce vrei să faci este bun și potrivit pentru tine, nu-ți mai căuta mereu motivația. Ea rămâne cu tine, doar că își pierde din intensitate. Altceva e nevoie să dezvolți mai mult: perseverența. Este cea care îți permite să faci același lucru constant, în fiecare zi sau o dată la câteva zile. Astfel ia naștere un nou OBICEI.

Marele avantaj al unui obicei este că te eliberează de limitările exterioare și interioare. Nu mai depinzi de faptul că nu ai condiții ideale (spațiu, timp, logistică etc). Nu mai depinzi de faptul că nu ești în forma perfectă, că nu mai ai starea euforică de la început, că ești surmenat, că nu ai suficientă încredere în tine. Obiceiul este cel ce te ajută să obții ce ți-ai propus. Pentru că ajungi să repeți exact aceeași activitate pentru o perioadă de timp. El conține secretul oricărei reușite.Aparent paradoxal, cele care îți aduc cele mai mari satisfacții la final, sunt rutina și repetiția.

Te încurajez să te eliberezi de gândul că ”voi începe să fac doar atunci când voi fi pregătit 100%”. Nu poți ajunge în acel punct decât făcând puțin câte puțin, indiferent de condiții, climat și felul în care te simți. După aproximativ o lună de zile, te vei simți natural și relaxat să mergi pe drumul tău. Nu mai resimți greutatea de la început.

Cea mai puternică motivație este dată de bucuria rezultatelor obținute prin obiceiurile create de disciplină.

Material oferit de Smaranda Cernescu –  Psiholog Consultant pentru Dezvoltare Individuala si de Business

 

 

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Anunţul momentului despre VREMEA de Paşte! ANM a dat vestea pentru români
observatornews.ro
Bărbatul care a urcat pe trotuar cu mașina și a lovit un adolescent de 17 ani, în Sectorul 3, ar fi vrut "să-i dea o lecţie"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prima înregistrare audio din istoria. A cui era vocea
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Gigi Becali a prevăzut marea ruptură politică din România înaintea alegerilor
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi afectați de îngheț. Recolta se poate salva
Dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`