Sângerările nazale pot părea înfricoșătoare, dar vestea bună este că majoritatea sunt inofensive. Acestea sunt destul de frecvente, studiile sugerând că 60 la sută dintre oameni s-a confruntat cu o sângerare nazală în decursul vieții. Cu toate acestea, doar 6 procente necesită tratament medical.
Dacă te întrebi de ce curge sânge din nas, trebuie să știi că nasul este căptușit cu multe vase de sânge mici care se pot irita sau răni ușor. Cauzele cele mai comune ale sângerărilor nazale, cunoscute și sub numele de epistaxis, includ un climat uscat al nasului, utilizarea de medicamente sau antialergice care usucă mucoasa nazală, scobirea nasului sau traumatismele faciale.
De ce curge sânge din nas
Sângerările frecvente ale nasului sunt adesea cauzate de o mucoasă nazală foarte uscată și iritată. Acestea pot apărea la persoanele care suferă de rinită sau de diverse inflamații cauzate de alergii. O inflamație similară în cazul sinuzitei poate, de asemenea, provoca sângerări nazale.
Sângerările nazale sunt mai frecvente la copii decât la adulți. Unul dintre motive este că aceștia se scobesc mai des în nas. De asemenea, este destul de comun ca copiii să se rănească la nas în timp ce se joacă. Pentru a evita sângerările nazale, poate fi util să se folosească o cantitate mică de vaselină în interiorul nasului copilului, aplicată pe un bețișor de bumbac sau să se utilizeze un spray salin pentru a hidrata interiorul nasului. De asemenea, și instalarea unui umidificator poate face o diferență în cazul celor sensibili.
Alte categorii de persoane care sunt susceptibile sunt sportivii și adulții cu vârste între 45 și 80 de ani, adulții cu afecțiuni medicale (cum ar fi hipertensiunea, ateroscleroza sau o tulburare de coagulare a sângelui), cei care iau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi ibuprofen sau naproxen, substanțe care subțiază sângele sau aspirină) și persoanele gravide (din cauza vaselor de sânge din nas care se pot dilata în timpul sarcinii).
Ce trebuie să faceți dacă vă confruntați cu epistaxis
Suflați ușor nasul pentru a elimina cheagurile. Cheagurile se formează ca reacție la o leziune sau sângerare, dar dacă nu sunt eliminate, acestea vor continua să acumuleze sânge sau să provoace o ușoară scurgere. Utilizați un spray nazal cu ximetazolină, pulverizând de 2-3 ori pe partea care sângerează, pentru a ajuta la închiderea vaselor de sânge. Strângeți vârful nasului destul de tare și mențineți presiunea timp de 15 minute pentru a opri sângerarea. În unele cazuri, o compresă rece poate ajuta la oprirea sângerării. Pacienților li se recomandă, de asemenea, să stea în poziție verticală în loc să se așeze pe spate, ceea ce poate duce la scurgerea sângelui în gât.
Consultați de urgență un medic în cazul în care sângerările continuă timp de 20 de minute sau mai mult, dacă începeți să vă simțiți amețit, nu puteți respira prin nas, sângerarea nazală a fost cauzată de o lovitură la cap sau dacă aveți sângerări nazale în mod frecvent (de două sau trei ori pe lună).
Cele mai multe sângerări nazale se produc în partea din față a nasului. Mai grave și mai rare sunt sângerările nazale posterioare, care apar în partea din spate a nasului. Aceasta nu este o zonă în care pacienții pot aplica presiune acasă pentru a opri sângerarea. Așa că, de multe ori, aceștia trebuie să meargă de urgență la medic pentru a afla de ce curge sânge din nas. În unele cazuri, poate fi necesară intervenția chirugicala. Aceasta poate include cauterizarea chimică sau radiologie intervențională. Aceste sângerări nazale posterioare apar de obicei după traumatisme faciale sau la persoanele cu tensiune arterială ridicată.