Prima pagină » Informații utile » De ce crește calciul seric? Iată ce se întâmplă când este prezent în exces!

De ce crește calciul seric? Iată ce se întâmplă când este prezent în exces!

21 mart. 2025, 10:01,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă te întrebi de ce crește calciul seric, ei bine, trebuie să știi mai întâi ca acesta este unul dintre mineralele de bază care nu trebuie să lipsească din organimsul uman. Calciul se regăsește în corp la nivelul oaselor și dinților, având un rol esențial în funcționarea corectă a mușchilor, în transmiterea impulsurilor nervoase și în susținerea funcției cardiace.

Calciul seric total reprezintă măsura nivelului de calciu din sânge, care este un mineral esențial pentru sănătatea noastră. Acesta este implicat într-o varietate de funcții biologice, cum ar fi contracția musculară, coagularea sângelui și menținerea sănătății oaselor. Aflarea nivelului de calciu din sânge poate oferi informații importante despre starea ta de sănătate.

De ce crește calciul seric

Nivelul crescut de calciu seric total (hipercalcemia) apare când nivelul de calciu seric total crește peste 10,4 mg/dL. Hipercalcemia poate avea efecte grave asupra sănătății, inclusiv probleme renale, tulburări de ritm cardiac și probleme neuromusculare.

Hiperparatiroidismul este una dintre cele mai comune cauze ale hipercalcemiei. Glandele paratiroide produc prea mult hormon paratiroidian, care crește eliberarea calciului din oase în sânge.

De asemenea, anumite tipuri de cnacer, cum ar fi cancerul pulmonar sau mamr, pot duce la anumite manifestări numite sindroame paraneoplazice prin producerea unor substanțe chimice care determină eliberarea de calciu în sânge.

Sarcoidoza este o boală inflamatorie cronică care poate afecta diverse organe, inclusiv plămânii și ganglionii limfatici. Aceasta poate determina producția excesivă de vitamina D, care crește absorbția calciului în intestin.

Și anumite medicamente, cum ar fi diureticile tiazidice, litiul sau antiacidele, pot crește nivelul de calciu din sânge. Insuficiența renală poate duce la acumularea de calciu în sânge, deoarece rinichii nu reușesc să excrete calciul în mod corespunzător.

Hipertiroidismul poate contribui la hipercalcemie prin creșterea absorbției intestinale a calciului. La copii și adolescenți, creșterea rapidă poate determina eliberarea de calciu în sânge, ceea ce duce la hipercalcemie temporară.

Principalele semne și simptome ale hipercalcemiei

Simptomatologia unui pacient cu hipercalcemie variază în funcție de cât de rapid și de cât de mult crește nivelul de calciu, precum și de sensibilitatea individului la nivelurile ridicate de calciu.

Hipercalcemia ușoară, prelungită poate produce simptomatologie ușoară, uneori chiar absența, sau probleme recurente, cum ar fi pietrele la rinichi. Instalarea bruscă, adică creșterea rapidă a concentrațiilor de calciu, și hipercalcemia severă pot determina simptome dramatice, de obicei incluzând confuzie și letargie, care pot conduce chiar la comă și în unele cazuri la deces. Manifestările de la nivelul sistemului nervos central includ următoarele letargie, slăbiciune, confuzie și chiar comă.

Simptomatologia de la nivelul rinichilor se poate manifesta prin următoarele: poliurie, care reprezintă cantitatea de urină pe 24 de ore foarte crescută, nicturie, care reprezintă urinări frecvente pe timpul nopții, deshidratare, pietre la rinichi, insuficiență renală.

Tubul digestiv răspunde prin următoarele: constipație, greață, anorexie, pancreatită, ulcer gastric. Efectele cardiace includ sincopa, adică pierderea stări de conștiență, din cauza aritmiilor cardiace favoritzate de alterarea metabolismului calciului.

De cele mai multe ori, tratamentul depinde pe de-o parte de severitatea simptomelor instalate, iar pe de altă parte de boala care a condus la o concentrație de calciu alterată. Pentru a evita orice problemă de sănătate, trebuie să știi de ce crește calciul seric și care sunt riscurile.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Ce va face Ana Maria Gavrilă după victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale. Decizia categorică anunțată în online
Playtech.ro
3.000 de euro, confiscați de bancomat! Când a cerut ajutorul băncii a apărut surpriza: „nu putem face nimic!”
observatornews.ro
Ce înseamnă investiţiile alternative speculative. Guda: "Nu risca banii de care ai nevoie"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ministrul Educației, declarație revoltătoare: Meditațiile, mecanism normal
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Şoc pentru români, se dau banii înapoi. Anunţ oficial de la Curtea de conturi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a FUGIT din țară, după ce a pierdut alegerile. IMAGINILE MOMENTULUI. Fotografiile au fost făcute la ora 6.00 dimineața!
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025