Prima pagină » Culinar » De ce crapă cozonacul? Secretele din bucătăria gospodinelor pentru o coptură perfectă

De ce crapă cozonacul? Secretele din bucătăria gospodinelor pentru o coptură perfectă

31 oct. 2022, 16:00,
în Culinar

Tot mai multe femei se întreabă de ce crapă cozonacul când este pregătit în cuptorul electric. Impresia celor mai gustoase prăjituri sau pâine caldă poate fi distrusă de aspectul lor neatractiv. Coșmarul unei gospodine este crusta crăpată a unei prăjituri sau a unui biscuit proaspăt copt. Dar produsele de patiserie crăpate nu sunt întotdeauna rele.

Există mai multe motive pentru care produsele de patiserie se crapă. Principalul motiv este diferența de umiditate dintre interior și exterior. Partea superioară a produselor de patiserie se încălzește și, prin urmare, se usucă mai mult, în timp ce umiditatea rămâne în interior pentru mai mult timp. Apoi se evaporă, căutând să scape prin straturile exterioare. Se creează o presiune pe care crusta pur și simplu nu o poate suporta și se fisurează. Puteți evita această neplăcere prin reducerea temperaturii de coacere la sfârșitul procesului.

un cozonac pe o masa

De multe ori, gazdele coc fără să cunoască adevărata temperatură a cuptorului

De ce crapă cozonacul? Cum să eviți manifestarea acestui fenomen

Uneori, produsele de patiserie se crapă ca urmare a răcirii incorecte. Produsele de patiserie trebuie să fie răcite la temperatura camerei, evitându-se curenții de aer. Când se răcește, miezul produselor de patiserie se răcește și se micșorează, crusta nu mai este la fel de maleabilă și nu se poate micșora, astfel că apar crăpături.

Crăparea produselor de patiserie este posibilă și dacă aluatul nu este frământat corect. Cu cât aluatul este mai gros, cu atât este mai probabil să crape. Pentru a evita crăpăturile, procesul de frământare trebuie să fie menținut apos.

cozonac taiat in mai multe felii

O altă cauză a crăpăturilor poate fi aluatul nefermentat

O altă cauză a crăpăturilor poate fi aluatul nefermentat. Înainte de a introduce aluatul de drojdie în cuptor, aluatul trebuie lăsat să se întărească. Aluatul de patiserie are nevoie de mai mult timp pentru a crește. De foarte multe ori, produsele de patiserie vor crăpa pentru că nu sunt conforme cu rețeta.

La ce temperatura să coci produsele de patiserie pentru a obține o prăjitură cu un aspect plăcut

De multe ori, gazdele coc fără să cunoască adevărata temperatură a cuptorului. Iar cuptorul fiecăruia este diferit. Aluatul de drojdie se coace la o temperatură de 170-175°C. O temperatură mai mică sau mai mare duce la ne-coacerea sau la crăparea produsului.

Multe gospodine se întreabă și de ce se crapă cozonacul pe margini când este copt? Ar putea exista mai multe motive, de exemplu timpul insuficient de întărire a produsului deja turnat. După frământare și în timpul turnării, aluatul de drojdie devine mai dens. Prin urmare, puneți forma cu  produsul deja formată pentru coacere într-un loc cald, umed, fără curenți de aer și acoperiți-o cu o cârpă.

persoana care taie un cozonac

Uneori, produsele de patiserie se crapă ca urmare a răcirii incorecte

În acest timp, cozonacul va crește în volum și va deveni umflat. În timpul procesului de coacere, acoperiți pâinea cu un șervețel pentru ca blaturile să nu se usuce. Produsele cu mai puțin amidon au nevoie de mai puțin timp de coacere.

Dacă timpul de coacere este insuficient, cozonacul nu se va dovedi pufos, nu se va coace corespunzător și se va crăpa. Vă puteți da seama când a trecut timpul de coacere dacă atingeți aluatul.

Din moment ce ai aflat de ce crapă cozonacul este bine să știi șu cum să eviți manifestarea acestui fenomen neplăcut. Pentru ca produsele din făină de secară să nu se crape, acestea se umezesc bine cu apă înainte de a se pune la fermentare. De asemenea, acestea se umezesc din nou înainte de coacere și se coc neapărat cu abur de apă.

felii de cozonac

Există mai multe motive pentru care produsele de patiserie se crapă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *