Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » COVID-19 poate provoca pierderea mirosului, iar oamenii de stiinta au descoperit in cele din urma de ce
COVID-19 poate provoca pierderea mirosului, iar oamenii de stiinta au descoperit in cele din urma de ce

COVID-19 poate provoca pierderea mirosului, iar oamenii de stiinta au descoperit in cele din urma de ce

24 iun. 2020, 20:13,
în Sanatate

De ce COVID-19 poate provoca pierderea mirosului? Pierderea simtului mirosului (anosmia) este un simptom semnificativ al COVID-19.

Una dintre cele mai frecvente cauze de pierdere a mirosului este o infectie virala, cum ar fi racelile comune, sinuzitele sau alte infectii ale tractului respirator superior. Acele coronavirusuri care nu provoaca boli mortale, cum ar fi COVID-19, SARS si MERS, sunt una dintre cauzele racelii obisnuite si se stie ca ele cauzeaza pierderea mirosului.

In majoritatea acestor cazuri, simtul mirosului revine atunci cand are loc vindecarea, deoarece pierderea mirosului este pur si simplu rezultatul unui nas blocat, care impiedica moleculele de aroma sa ajunga la receptorii olfactivi din nas. In unele cazuri, pierderea mirosului poate persista luni si ani.

Cu toate acestea, pentru noul coronavirus (SARS-CoV-2), modelul pierderii de miros este diferit. Multe persoane cu COVID-19 au raportat o pierdere brusca a simtului mirosului si apoi o revenire brusca si completa la un simt normal al mirosului intr-o saptamana sau doua.

Interesant, multe dintre aceste persoane au spus ca nasul lor nu a fost infundat, astfel ca pierderea mirosului nu poate fi atribuita unui nas blocat. Pentru altii, pierderea mirosului s-a prelungit si cateva saptamani mai tarziu inca nu aveau simtul mirosului. Orice teorie a anosmiei in COVID-19 trebuie sa tina seama de ambele modele.

Aceasta revenire brusca a unui simt normal al mirosului sugereaza o pierdere obstructiva a mirosului in care moleculele de aroma nu pot ajunge la receptorii din nas (acelasi tip de pierdere pe care il intampina cu o haina pe nas).

De ce COVID-19 poate provoca pierderea mirosului?

Acum ca avem scanari CT ale nasului si sinusurilor persoanelor cu pierdere de miros COVID-19, putem vedea ca partea din nas care face mirosul, fanta olfactiva, este blocata cu tesut moale umflat si mucus – cunoscut sub numele de sindromul cliv. Restul nasului si sinusurile arata normal, iar pacientii nu au nicio problema sa respire pe nas.

Stim ca modul in care SARS-CoV-2 infecteaza organismul se ataseaza de receptorii ACE2 de pe suprafata celulelor care aliniaza tractul respirator superior. O proteina numita TMPRSS2 ajuta apoi virusul sa invadeze celula.

Odata ajuns in celula, virusul se poate reproduce, declansand raspunsul inflamator al sistemului imunitar. Acesta este punctul de plecare pentru distrugerea pe care acest virus o provoaca odata intrat in organism, potrivit sciencealert.com.

Initial, s-a considerat ca virusul ar putea infecta si distruge neuronii olfactivi. Acestea sunt celulele care transmit semnalul din nas in zona creierului in care aceste semnale sunt interpretate ca „miros”.

Cu toate acestea, o colaborare internationala a aratat recent ca proteinele ACE2 prin care virusul invadeaza celulele nu au fost gasite pe neuronii olfactivi. Dar au fost gasite pe celule numite „celule sustentaculare”, care sustin neuronii olfactivi.

Ne asteptam ca aceste celule de sprijin sa fie cele care sunt afectate de virus, iar raspunsul imun ar provoca umflarea zonei, dar lasa intacti neuronii olfactivi. Cand sistemul imunitar a indepartat virusul, inflamatia se micsoreaza si moleculele de aroma au o libera catre receptorii lor nedeteriorati si simtul mirosului revine la normal.

De ce nu se intoarce mirosul in unele cazuri?

Acest lucru este mai teoretic, dar rezulta din ceea ce stim despre inflamatie in alte sisteme. Inflamatia este raspunsul organismului la daune si are ca rezultat eliberarea de substante chimice care distrug tesuturile implicate.

Cand aceasta inflamatie este severa, alte celule din apropiere incep sa fie deteriorate sau distruse. Aceasta reprezinta a doua etapa, unde neuronii olfactivi sunt deteriorati.

Recuperarea mirosului este mult mai lenta, deoarece neuronii olfactivi au nevoie de timp pentru a se regenera din furnizarea de celule stem din mucoasa nasului.

Recuperarea initiala este adesea asociata cu denaturarea simtului mirosului cunoscut sub numele de parosmie, in care lucrurile nu miroase asa cum erau inainte. Pentru multi parosmici, de exemplu, mirosul de cafea este adesea descris ca ars, chimic si reminiscent al apelor reziduale.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Cine este Andy Van de Gucht, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite sezonul 15. Ce experiență are
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
observatornews.ro
Nouă metodă de fraudă când facem cumpărături online. Cine e în spatele schemei cu magazine-fantomă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Ruptură între PNL și UDMR! Emil Boc și Kelemen Hunor au făcut un scandal național
Playtech.ro
Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc sau la casă. Amendă de 12.000 de lei dacă îți deranjezi vecinii, au explodat sancțiunile
Dailybusiness.ro
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
RomaniaTV
BREAKING NEWS! NINSORI în București, în acest weekend! Temperaturile scad brusc cu până la 15°C
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare IMEDIAT ce apare în Monitorul Oficial
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`