De ce costă 20 de lei o sticlă de apă în Aeroportul Internațional din Iași. Motivul din spatele prețurilor uriașe este unul la care nu te-ai fi gândit
După ce a fost finalizată construcția terminalului T4 al Aeroportului Internațional din Iași, conducerea aerogării a scos la licitație mai multe stații, în vederea închirierii. Printre acestea se numără și cele din domeniu HoReCa. Pasagerii care au tranzitat noul terminal au sesizat prețurile uriașe la produse, precum apa și sucuri, și au dat vina pe antreprenorii care urmăresc venituri uriașe, însă situația este total diferită.
De ce costă 20 de lei o sticlă de apă în Aeroportul Internațional din Iași. Explicația te va uimi
Călătorii au sesizat, de nenumărate ori, faptul că prețurile produselor din Aeroportul Internațional din Iași sunt uriașe. Mai exact, un pasager trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 20 de lei pentru o sticlă de 500 ml de apă, iar dacă își dorește să mănânce un burger, să bea o cafea și o sticlă de suc, ajunge să plătească aproximativ 300 de lei.
Reporterii BZI au analizat situația semnalată, iar explicația este departe de cea pe care pasagerii o cred, conform căreia antreprenorii profită de clienți pentru că au exclusivitate și ridică prețurile după bunul lor plac.
Concret, Aeroportul Internațional din Iași a scos la licitație, în vederea închirierii, mai multe spații în noul terminal T4. Procedurile au fost organizate cu strigare, iar bătălia a fost una acerbă, unele firme ajungând să plătească o chirie în valoare de 70 la sută din cifra de afaceri.
De exemplu, firma Best Bite SRL, pentru o suprafață de 116 metri pătrați, plătește 310 euro pe metru pătrat/lună. Adică un total de 35.960 de euro pe lună, pentru a-și putea comercializa produsele în T4. Toți acești bani intră în conturile aerogării ieșene și nu în cele ale antreprenorului.
Într-adevăr, prețurile din aeroporturi sunt mai mari față de magazinele din oraș, dar acest lucru nu este cauzat de exclusivitatea pe care o au comercianții. În 70 la sută din cazuri, problema cea mare este prețul uriaș al chiriilor și nu concurența dintre firme. Ținând cont că o societate plătește pentru 116 metri pătrați nu mai puțin de 35.960 de euro pe lună și 431.520 de euro pe an, acest tarif este regăsit în prețul produselor, iar adaosul este unul mult mai mic. Iar acest lucru justifică faptul că pasagerii sunt nevoiți să plătească, în Aeroportul Internațional din Iași, 20 de lei pentru o sticlă de apă. În esență, nu este vina patronului, ci a aerogării ieșene care pretinde sume uriașe pentru chirie.
Din spațiile închiriate, Aeroportul Internațional din Iași încasează aproape 5.000.000 de euro
Recent, Aeroportul Internațional din Iași a scos la licitație mai multe spații pentru alimentație publică. Un spațiu în T4, zona de securitate cu acces restricționat de 526,64 mp, un alt spațiu situat la parterul terminalului 4, cu o suprafață de 243,73 de mp și unul de 398,04 de mp, pe fluxul de plecări Schengen. Astfel, după un simplu calcul, dacă prețul pe metru pătrat ar rămâne 310 euro, aerogara ieșeană va încasa doar într-o lună 395.377 de euro, adică pe an, 4.744.525 de euro pentru suprafața totală de 1.275,41 mp (inclusiv spațiul de 116 mp, închiriat de Best Bite SRL). Iar prețurile uriașe ale produselor vor justifica chiria exorbitantă pe care aerogara ieșeană o percepe.
Și aceste sume ar putea fi justificate de către Aeroportul Internațional din Iași dacă pasagerilor le-ar fi oferit și un confort. Însă aceștia, pe lângă faptul că plătesc sume mari pe apă, suc, cafea, produse de panificație, sunt nevoiți să îndure frigul și vântul până la urcarea în aeronave, pentru că aviobridge-urile (burdufurile care ar trebui să faciliteze îmbarcarea și debarcarea pasagerilor direct în terminal) sunt nefolosite și depozitate de la începutul lunii august 2023. Cu siguranță, oamenii nu ar mai fi atât de reticenți cu privire la prețurile din aerogară atâta timp cât conducerea ar oferi facilități, inclusiv în ceea ce privește curățenia de la băi și din zonele de așteptare.
Astfel, motivul pentru care pasagerii sunt nevoiți să plătească 20 de lei pentru o sticlă de apă în Aeroportul Internațional din Iași nu este cel cu privire la exclusivitatea pe care o au antreprenorii. Vina este a aerogării ieșene care percepe chirii exorbitante.
Pentru ca e capitalism. Asta au vrut romanii.
Nicio companie nu face binefaceri sociale, face profit. Daca e cerere, treaba merge.
tot aici ai ramas…tristule:(
Daca tot platesc acei antreprenori sumele respective drept chirie aeroportului,de ce nu se directioneaza acei bani spre confortul pasagerilor in salile de asteptare,curatenie la bai si multe altele?In ce zona sunt directionate acele venituri?Dar oare se doreste alungarea pasagegilor catre aeroportul Bacau si Bucuresti?
Daca tot platesc acei antreprenori sumele respective drept chirie aeroportului,de ce nu se directioneaza acei bani spre confortul pasagerilor in salile de asteptare,curatenie la bai si multe altele?In ce zona sunt directionate acele venituri?Dar oare se doreste alungarea pasagerilor catre aeroportul Bacau si Bucuresti?
La fel e si la Bucuresti, dar preturile sunt extrem de exagerate la toate produsele.
Oamenii ar trebui sa caute alte solutii, pentru ca asta e jecmaneala pe fata.
Preturile sunt mari pentru ca au vanzare! :))) Daca n-ar mai cumpara nimeni de la ei ar da imediat preturile in jos!
In final, banii ajung la Alexe ca sa-ti intretina ferma de la Sculeni!!!
Chiriile sunt mari, da… dar garantia incasata pe sticle fara cod SGR la cine merge?
Unii ar spune ca banii sunt directionati ptr intretinere aeroport, altii care au info de la sursa spun ca o parte din bani e impartita in consiliul de administratie.
Solutia ramane doar una simpla: nu consumati nimic de acolo. Vino cu o sticla de 1L de apa la tine, inainte sa te imbarci arunc-o. Cat astepti bei din ea si poti avea si un pachet la tine cat astepti sa iti faci check-in.
Cand cobori din avion doar dc e cazul cumperi maxim o apa, dupa care o tai repede la autobuz, taxu sau in masina celui care te asteapta.
In timp vor vedea ca ies pe pierdere, vor inchide tarabele si aeroportul va ramane cu spatii.
Dupa care, vor scade chiriile. E sibgura metoda, alta nu mai e. Ma refer aici la o solutie pasnica.
Cu ocazia asta banii nu mai ajung nici in buzunarele lui X, nici ale lui Y la final de an sub forma de dividente.
Ganditi putin, face bine la creier!
Daca ai nevoie si vrei iti cumperi, nu te obliga nimeni. Esti prost fi prost.