Reporterii BZI au fost la festivalul Untold weekendul precedent. Din postura de turiști, au analizat cum s-a desfășurat evenimentul unde au participat peste 400.000 de persoane pe o perioadă de patru zile. De ce Clujul are festivalul Untold, iar Iașul nu are un astfel de eveniment?
Reporterii BZI au ajuns la gara din Cluj joi seară, în prima zi a festivalului. Chiar dacă era un aflux mare de persoane care au coborât, turiștii au găsit imediat o modalitate de a ajunge în zona centrală. Erau suficiente taxiuri, mașini Bolt sau Uber (așteptai în jur de 5-6 minute, în timp ce la Iași stai și 10 minute, dacă e aglomerat orașul, iar prețurile sunt duble), dar și mijloace de transport în comun. Te-ai fi așteptat ca orașul să fie sufocat de autoturisme, să aștepți mult în trafic, dar nu a fost așa. Circulația s-a desfășurat normal, șoferii nu claxonau, dacă nu plecai imediat de la semafor, fiecare mijloc de transport era pe banda sa. Autobuzele circulă pe benzi speciale și sunt piste de biciclete în orice zonă. În fiecare stație, acoperită cu verdeață, există automate pentru bilete și spațiu unde să aștepți la umbră. La Iași, se scumpesc biletele, dar condițiile proaste de transport rămân aceleași. Abia s-au făcut câteva benzi unice pentru tramvaie, s-au cumpărat câteva tramvaie noi, care s-au defectat în scurt timp, iar în trafic este un haos total în continuare. Toate proiectele de investiții în infrastructură, construcția unui stadion nou sau amenajarea unor piste de biciclete sunt amânate de la un an la altul, fiind scoase de la naftalină și prezentate în campaniile electorale.
Festivalul Untold a ajuns la a noua ediție anul acesta
În Cluj, dacă din greșeală aștepți la semafor pe pista de biciclete, care se află chiar lângă trotuar, ești atenționat de localnici sau chiar de polițiști, deci regulile se respectă. Toate străzile din zona centrală sunt cu sens unic. Cum reușesc să mențină traficul normal? Străzile cu sens unic ajută foarte mult, după cum spun chiar localnicii, de aceea traficul se desfășoară obișnuit chiar și într-o zi când vin 120.000 de turiști în zona centrală. În plus, șoferii respectă participanții la trafic și regulile de circulație, nu este haos general, cum se întâmplă la Iași, în anumite perioade din an. Când începe școala, vin studenții, iar orașul este blocat. În Iași, la sărbătorile orașului, de Sfânta Parascheva, se blochează tot.
Nu mai vrei să ieși din casă din cauză că nu poți ajunge în timp util la destinație, indiferent de mijlocul de transport utilizat sau preferi să mergi pe jos. La festivalul Untold erau turiști care au preferat să meargă pe jos, dacă aveau cazarea la cel mult jumătate de oră de locație, pe stadionul din Cluj. Însă cei mai mulți utilizau fie mijloacele de transport în comun, fie mașinile ridesharing și taxi. Dacă veneai cu mașina personală în zona centrală, aveai mai multe parcări cu plată, deci există și varianta aceasta. Străzile Clujului erau mereu curățate, spălate, iar mașinile de la salubritate colectau gunoaiele mai ales în timpul serii și noaptea, pentru că festivalul începea la ora 16:00 și se termina a doua zi, la 5-6 dimineața, deci se aduna o cantitate mare de gunoaie. Nimeni nu comenta că mașinile de salubritate erau în trafic atunci când era un aflux mare de turiști, dar nici nu încurcau circulația. Totul se desfășura normal. Au fost închise câteva străzi din jurul locației unde se desfășura Untold, însă această modificare nu a afectat traficul. Vineri, 9 august 2024, când a cântat pe Main Stage artistul Lenny Kravitz, orașul a fost cel mai aglomerat, fiind prezenți peste 120.000 de turiști. Cei care veneau cu taxi, Bolt sau Uber așteptau între 5 și 8 minute, iar în apropiere de festival stăteau în mașină, în trafic, cel mult 5 minute, pe străzile care erau chiar lângă Parcul Central, unde se desfășura evenimentul. Deci coborai din mașină direct la festival.
Organizatorii festivalului de la Cluj se așteaptă la un număr mai mare de turiști în 2025
Totul a fost organizat în detaliu pentru ca orașul să nu se blocheze. Erau prezente forțele de ordine, mulți polițiști, jandarmi, câini antidrog. Timpul de așteptare la o terasă sau o cafenea din zona centrală nu era mare, chiar dacă era aglomerat, iar cozi erau la intrarea în festival sau zonele de credit point-uri și la toalete, însă, și acolo, lucrurile mergeau destul de bine pentru că turiștii respectau tot ce li se spunea, iar voluntarii își făceau treaba. Astfel, nu așteptai mai mult de 5 minute la coadă. Dacă vorbim de prețuri, acestea erau mai mari față de cele din Iași, atât la terase, cât și în cadrul festivalului, însă nu foarte mari. Astfel, cel mai ieftin burger, în Iași, costă 35 de lei, iar cel mai scump – 45 de lei. La festivalul Untold prețurile erau cuprinse între 45 și 60 de lei pentru un burger. Deci nu s-au dublat, așa cum se întâmplă de obicei în Iași, când se desfășoară evenimente mai mari. Peste 400.000 de turiști din toată lumea au fost prezenți la festivalul ce s-a desfășurat timp de patru zile la Cluj. Untold se află pe locul 3 în topul celor mai mari festivaluri din lume. În anul 2025, va fi ediție aniversară, astfel că organizatorii se așteaptă la un număr mai mare de turiști. Cum se va desfășura festivalul Untold anul viitor? La fel ca și anul acesta, pentru că totul este organizat în cel mai mic detaliu de municipalitate și organizatorii evenimentului. Iașul nu ar putea avea un festival ca Untold în condițiile actuale.
da,pt ca soldovenii sunt f sensibili!!!!
A avut si Iasiul un AfterHill… dar…
Nu am auzit de cuvantul soldovenii.Ce inseamna?
Nici nu trebuie să avem așa ceva.aceste festivaluri sunt ocazii bune când se vând droguri, alcool,energizante, locuri unde promiscuitatea da târcoale tineretului
Un festival adevarat – da.
untold nu este un festival, ci un montaj finaciar. cuvantul festival presupune un nivel superior, nivel pe care untoldul nu-l are.