Câinele tău începe brusc să schimbe crochetele cu iarba din grădină? Acest lucru este suficient pentru a deranja mulți proprietari. Acest comportament vi se poate părea ciudat, dar nu vă panicați, nu aveți de ce să vă faceți griji. Este foarte comun să vezi câini (și chiar pisici) mestecând ierburi în aer liber. Iar motivele sunt multe și variate. Să aruncăm o privire la motivul pentru care prietenul tău cu patru picioare pare să aibă o nouă pasiune pentru gazonul tău, conform petspoint.ro
Unii medici veterinari sugerează că unii câinii mănâncă iarbă pentru a compensa o deficiență nutrițională. Cu toate acestea, în ciuda unei diete bine echilibrate, cainii pot continua să consume pentru că pur și simplu se bucură de gust. Dar mai există și alte explicații pentru acest comportament.
Există o listă de motive pentru care animalul dvs. de companie poate mânca iarbă. Deși nimeni nu știe exact de ce câinii prezintă acest comportament, mulți medici veterinari consideră că explicația poate fi de natură psihologică. Mai jos veți găsi mai multe detalii despre câteva teorii populare care justifică această nevoie de a mânca iarbă, deși mulți câini ajung să o regurgiteze după ce o consumă. Acest lucru vă va permite să înțelegeți mai bine comportamentul lor și să determinați dacă ar trebui să acordați o atenție deosebită acestui gest.
Mulți specialiști consideră că acest comportament provine dintr-un anumit context: poate că câinele tău s-a plictisit acasă, sau se află într-o perioadă de stres sau anxietate. Poate că era supărat de ceva sau de cineva. Unii câini sunt mai predispuși să mănânce iarbă atunci când cred că sunt singuri în grădină: o fac în secret sau pentru a-și exprima nemulțumirea.
Unii medici veterinari chiar cred că atitudinea câinelui tău nu este inofensivă: el poate mânca iarbă pentru a-ți atrage atenția. Cu atât mai mult dacă i-ai cerut să nu o facă. Neascultarea de tine însuți este un semn de nefericire, așa că ar trebui să-l vezi ca un semnal de alarmă. Indiferent, cu excepția cazului în care ești avertizat despre ceva, câinii nu au obiceiul de a mesteca iarbă atunci când merg în aer liber cu stăpânii lor.
Celălalt motiv psihologic pentru acest comportament provine probabil din originile sale ancestrale. După cum știți, strămoșii câinilor, precum lupii, erau canini sălbatici și mari vânători. Prada lor erau animale care consumau adesea iarbă. Chiar și astăzi, se crede că mulți lupi moderni își completează dieta obișnuită cu iarbă. Acesta este motivul pentru care unii câini mănâncă instinctiv iarbă. Nu trebuie să vă faceți griji, nu este nimic anormal.
Îi place gustul de iarbă. Acest lucru poate fi o surpriză pentru mulți, dar nu este neobișnuit să vezi câini atrași de textura și gustul ierbii. Nici ei nu o vor mesteca în fiecare zi, dar există într-adevăr o preferință pentru iarba luxuriantă în unele grădini. Sau chiar o perioadă mai favorabilă a anului decât altele pentru a-l consuma. Ca și noi, oamenii, cărora le place să ne aprovizionăm cu fibre în timpul verii!
Motive fizice pentru care câinele tău mănâncă iarbă: Are nevoie de mai multe fibre în dieta sa. Ei bine, apropo de fibre, dacă observi că câinele tău începe să mănânce iarbă, probabil că este pentru a compensa o deficiență nutrițională. Este posibil să aibă un deficit de fibre în alimentație: așadar, veți observa că va merge în grădină, imediat după masă.
Probleme cu stomacul. Dacă câinele dumneavoastră prezintă simptome de probleme cu stomacul, atunci cel mai bine este să consultați un medic veterinar. Trebuie să știți că caninii sunt adesea supuși a numeroase tulburări gastrice și digestive, ale căror simptome sunt destul de grave. Cu toate acestea, aceste probleme pot fi de obicei tratate cu ușurință de către medicul veterinar.
Bine de știut: câinii nu vărsă întotdeauna după ce mănâncă iarbă, iar unii nici măcar nu o fac niciodată. Prin urmare, nu există neapărat o legătură cu o digestie proastă. Unii pot voma pur și simplu din cauza texturii sau a gustului ciudat al buruienilor, mai degrabă decât din orice motiv digestiv.
Cu toate acestea, însoțitorul tău poate avea și gusturi speciale. Este posibil ca câinele tău să se bucure pur și simplu de calitățile gustative ale plantei. Dacă o mănâncă ocazional, nu trebuie să-ți faci griji, dar dacă observi că câinele tău vărsă din ce în ce mai des și că sănătatea câinelui tău este diferită, consultă un medic veterinar.