Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » De ce bebelușii alăptați la sân au sisteme imunitare mai puternice? Iată o nouă explicație!
De ce bebelușii alăptați la sân au sisteme imunitare mai puternice? Iată o nouă explicație!

De ce bebelușii alăptați la sân au sisteme imunitare mai puternice? Iată o nouă explicație!

20 ian. 2021, 13:32,
în Sanatate

Din momentul în care ne naștem, corpul nostru dezvoltă un strat protector delicat, realizat în întregime din microbi. De ce bebelușii alăptați la sân au sisteme imunitare mai puternice? Iată o nouă explicație!

Știe ce bacterii, viruși și drojdii să păstreze și pe care să ii respinga; este un proces complex care poate face diferența între un sistem imunitar sănătos și alergiile care pe tot parcursul vieții și tulburările autoimune.

De ce bebelușii alăptați la sân au sisteme imunitare mai puternice? Iată o nouă explicație!

Nu este clar cum gestionăm acest sistem. Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, a oferit noi perspective asupra procesului, constatând că laptele matern promovează creșterea celulelor imune importante care ajută la gestionarea inflamației.

„Influența tipului de lapte primit asupra dezvoltării răspunsului imun nu a fost studiată anterior în primele câteva săptămâni de viață”, spune neonatologul Gergely Toldi de la Universitatea din Birmingham.

Inainte de aceasta cercetare, importanta remarcabila si implicarea timpurie a acestui tip de celule specifice la bebelusii alaptati era necunoscuta.

Studiul a analizat funcțiile imune a 38 de nou-născuți pe termen lung, toți nascuți prin cezariană. Sugarii s-au distins prin faptul că au fost alăptați la sân, au fost hrăniți cu formule de lapte praf sau au primit un amestec din ambele, analizandu-se probe de sânge și scaun la naștere și, din nou, trei săptămâni mai târziu, potrivit Science Alert.

Diferența dintre celulele T reglatoare ale celor două grupuri – un tip de celule albe din sânge care ajută la menținerea răspunsurilor imune – a fost profundă, cei care au fost alăptați exclusiv la san având celulele dublate la număr, la trei săptămâni, comparativ cu bebelusii care erau hrăniti exclusiv cu formule de lapte praf.

Celulele T în sine au arătat, de asemenea, o expresie mai mare a unui marker de suprafață legat de o activitate supresivă crescută. Activitatea lor părea, de asemenea, orientată în special spre acțiunea specifică împotriva corpului mamei.

Laptele matern oferă sugarilor o varietate de antimicrobieni și substanțe nutritive în doze care asigură un sistem imunitar emergent cu tot ceea ce este necesar pentru a combate infecțiile.

Procesul de alăptare este în sine departe de a fi steril

Dar procesul de alăptare este în sine departe de a fi steril, transferând nu doar microflora pielii mamei, ci multe dintre propriile sale celule. De aceea, materialele străine ar putea copleși cu ușurință sistemul imunitar sensibil al unui copil.

De ce laptele are acest efect nu este complet clar. Un studiu recent efectuat pe șoareci indică faptul că feedback-ul funcționează ca o colaborare biochimică între mamă și copil, ajustând procesul.

Cu toate acestea, mecanismele exacte vor trebui analizate în cercetările viitoare.

O observație făcută de cercetători în acest ultim studiu ar putea oferi un indiciu. De asemenea, s-a observat că bacteriile intestinale specifice cunoscute pentru a sprijini funcția de reglare a celulelor T au fost mai abundente în sistemul digestiv al nou-născuților alăptați la san, sugerând că creșterea lor sporită ar putea fi responsabilă.

Decizia de a se concentra asupra sugarilor nascuti numai prin cezariană a fost una deliberată, pentru a menține variabilele imune scăzute. Dar comparatii cu copiii născuți vaginal este o altă cale de studiu.

„Sperăm că această nouă perspectivă neprețuită va duce la o creștere a ratelor de alăptare la san și vom avea mai mulți copii care beneficiaza de avantajele laptelui matern„, spune Toldi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024