Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » De ce bebelușii alăptați la sân au sisteme imunitare mai puternice? Iată o nouă explicație!
De ce bebelușii alăptați la sân au sisteme imunitare mai puternice? Iată o nouă explicație!

De ce bebelușii alăptați la sân au sisteme imunitare mai puternice? Iată o nouă explicație!

20 ian. 2021, 13:32,
în Sanatate

Din momentul în care ne naștem, corpul nostru dezvoltă un strat protector delicat, realizat în întregime din microbi. De ce bebelușii alăptați la sân au sisteme imunitare mai puternice? Iată o nouă explicație!

Știe ce bacterii, viruși și drojdii să păstreze și pe care să ii respinga; este un proces complex care poate face diferența între un sistem imunitar sănătos și alergiile care pe tot parcursul vieții și tulburările autoimune.

De ce bebelușii alăptați la sân au sisteme imunitare mai puternice? Iată o nouă explicație!

Nu este clar cum gestionăm acest sistem. Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, a oferit noi perspective asupra procesului, constatând că laptele matern promovează creșterea celulelor imune importante care ajută la gestionarea inflamației.

„Influența tipului de lapte primit asupra dezvoltării răspunsului imun nu a fost studiată anterior în primele câteva săptămâni de viață”, spune neonatologul Gergely Toldi de la Universitatea din Birmingham.

Inainte de aceasta cercetare, importanta remarcabila si implicarea timpurie a acestui tip de celule specifice la bebelusii alaptati era necunoscuta.

Studiul a analizat funcțiile imune a 38 de nou-născuți pe termen lung, toți nascuți prin cezariană. Sugarii s-au distins prin faptul că au fost alăptați la sân, au fost hrăniți cu formule de lapte praf sau au primit un amestec din ambele, analizandu-se probe de sânge și scaun la naștere și, din nou, trei săptămâni mai târziu, potrivit Science Alert.

Diferența dintre celulele T reglatoare ale celor două grupuri – un tip de celule albe din sânge care ajută la menținerea răspunsurilor imune – a fost profundă, cei care au fost alăptați exclusiv la san având celulele dublate la număr, la trei săptămâni, comparativ cu bebelusii care erau hrăniti exclusiv cu formule de lapte praf.

Celulele T în sine au arătat, de asemenea, o expresie mai mare a unui marker de suprafață legat de o activitate supresivă crescută. Activitatea lor părea, de asemenea, orientată în special spre acțiunea specifică împotriva corpului mamei.

Laptele matern oferă sugarilor o varietate de antimicrobieni și substanțe nutritive în doze care asigură un sistem imunitar emergent cu tot ceea ce este necesar pentru a combate infecțiile.

Procesul de alăptare este în sine departe de a fi steril

Dar procesul de alăptare este în sine departe de a fi steril, transferând nu doar microflora pielii mamei, ci multe dintre propriile sale celule. De aceea, materialele străine ar putea copleși cu ușurință sistemul imunitar sensibil al unui copil.

De ce laptele are acest efect nu este complet clar. Un studiu recent efectuat pe șoareci indică faptul că feedback-ul funcționează ca o colaborare biochimică între mamă și copil, ajustând procesul.

Cu toate acestea, mecanismele exacte vor trebui analizate în cercetările viitoare.

O observație făcută de cercetători în acest ultim studiu ar putea oferi un indiciu. De asemenea, s-a observat că bacteriile intestinale specifice cunoscute pentru a sprijini funcția de reglare a celulelor T au fost mai abundente în sistemul digestiv al nou-născuților alăptați la san, sugerând că creșterea lor sporită ar putea fi responsabilă.

Decizia de a se concentra asupra sugarilor nascuti numai prin cezariană a fost una deliberată, pentru a menține variabilele imune scăzute. Dar comparatii cu copiii născuți vaginal este o altă cale de studiu.

„Sperăm că această nouă perspectivă neprețuită va duce la o creștere a ratelor de alăptare la san și vom avea mai mulți copii care beneficiaza de avantajele laptelui matern„, spune Toldi.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Descoperirea care schimbă tot. Formă de viață necunoscută: Prototaxites
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`