Nu știți de ce bătrânii trebuie să apeleze la medicul geriatru? Ei bine, aflați de la prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, şefa Secţiei de Geriatrie – Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, din Iaşi, cu ce se ocupă un astfel de medic și cum decurge o consultație.
Geriatria reprezintă specialitatea medicală care constă în prevenția, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor persoanelor în vârstă. De asemenea, geriatria a fost concepută pentru pacienții cu o vârstă de peste 65 de ani, deși practica a arătat că specialitatea este adresată și persoanelor trecute de 40 de ani.
Descoperiți, în rândurile următoare, cu ce se ocupă un medic geriatru și ce presupune, mai exact, această ramură a medicinei.
De ce bătrânii trebuie să apeleze la medicul geriatru? Ce spune medicul Ioana Dana Alexa
Medicul geriatru se ocupă de tratarea adulților cu vârste de 65 de ani sau peste. La această vârstă, majoritatea pacienților au nevoie de o atenție deosebită, deoarece se confruntă cu numeroase afecțiuni, care mai de care mai complexe.
Deși medicul geriatru are aceeași pregătire ca medicii de îngrijire primară, el are mai mult timp și mai multă răbdare de a lucra cu bătrânii. Totodată, în competența acestuia se află și realizarea screeningului, diagnosticului și tratarea patologiilor acute și cronice ale pacienților vârstnici.
„De obicei, prima dată vin cu un membru al familiei, pentru a se asigura că ajung unde trebuie, că ajung bine, că depășesc barierele mijlocului de transport în comun, de comunicare cu asistenta, vârstnicul are multe anxietăți. Sau vine, pentru că l-a determinat un membru al familiei, care e un pic mai vigilent și spune: „Trebuie neapărat să te duc la un doctor.” Odată însă ce a venit la noi, noi de obicei îi chemăm la control și pentru a urmări în ce măsură recomandările noastre sunt eficiente și îl ajută.”, a declarat medicul Ioana Dana Alexa, pentru BZI LIVE.
Prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa: „Intervalul de timp variază în funcție de urgența nevoii de a fi revăzut de medic”
Potrivit medicului Ioana Dana Alexa, pacienții care se prezintă la geriatrie sunt chemați în ambulator, iar intervalul de timp variază în fucnție de urgența nevoii de a fi revăzuți de medic. Acestora li se recomandă să vină fie lunar, fie la trei luni. Dacă nu au probleme de mobilitate, ei se prezintă singuri și devin o mare familie, împreună cu medicul și ceilalți pacienți.
„Îi chemăm în ambulator, iar intervalul de timp variază în funcție de urgența nevoii de a fi revăzut de medic. Fie lunar, fie la trei luni, dar mai mult de atât nu lăsăm. E o mare familie și ei, după aia, vin singuri, dacă nu au probleme de moblitate, ca la o persoană dragă sau cunoscută. Ne cunoaștem și între ei se cunosc, mai ales cei care vin la aceleași intervale de timp și, la rândul lor ne recomandă prietenilor, vecinilor, care au probleme similare. Deci avem de toate felurile și de toate categoriile.”, a adăugat prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, şefa Secţiei de Geriatrie – Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, din Iaşi.